האם יש סיכונים בניתוח לייזר בעיניים?

בין השאלות הנפוצות שאנשים שואלים לפני הניתוח, מרבית השאלות הן סביב מה קורה בטווח הארוך? האם המספר יחזור לי? האם העין "רגישה" יותר לאחר הניתוח? האם אפשר לעבוד מול מחשב ללא הגבלה? האם הריונות ולידות יגרמו לחזרת המספר ולצורך במשקפיים? האם אפשר לבצע ניתוחי תיקון בעתיד? והאם בעתיד הרחוק יהיו לי משקפי קריאה? האם אפשר יהיה לבצע בעתיד ניתוחים בעיניים כמו ניתוח קטרקט?

על שאלות אלו ואחרות אנסה להשיב בדף זה.

confusedהאם זה מסוכן?

לא, הניתוח איננו מסוכן. ניתוחים אלו נעשים מזה למעלה מ-30 שנה (הניתוחים הראשונים התבצעו בשנת 1986), וכיום זהו אחד הניתוחים הנפוצים והמצליחים ביותר הנעשים בגוף האדם.

האם אפשר להתעוור? בשום אופן לא. אף אחד לא מתעוור מהניתוח. ניתוחים של הסרת משקפיים בלייזר הם בטוחים. ולכל מי שמרכיב עדשות מגע ושוקל אם לעבור את הניתוח – הרכבת עדשות מגע הרבה יותר מסוכנת לבריאות העין. עדשות מגע עלולות לגרום לזיהומים קשים בקרנית עד כדי פגיעה משמעותית בראייה, ליובש בעיניים, לדלקת אלרגית בעיניים, לצמיחת כלי דם בקרנית, לצניחת העפעפיים ולבעיות רבות נוספות. הפסקת השימוש בעדשות כתוצאה מהניתוח עשויה לתרום לבריאות העיניים.

האם המספר יחזור לי בטווח הארוך? – יש סיכוי של 5-10% לחזרה של מספר כלשהו לאחר הניתוח בטווח הקרוב או הרחוק. ברוב המקרים מדובר על מספר הקטן מ 1-, שלא מחייב שימוש במשקפיים. הסיכוי לחזרה של מספר גדול יותר מ 1- הוא בסביבות 1-2%.

מדוע המספר חוזר? – הסיבה לכך נעוצה בעובדה שבחלק קטן מהאוכלוסיה יש לעין נטייה לעלייה איטית במספר לאורך השנים, גם לאחר שהושגה יציבות. המספר היה עולה גם אם לא היה מתבצע ניתוח כלשהוא. מדובר בתכונה של העין, וקשה לדעת מראש למי המספר יעלה.

סיבה נוספת לעליית המספר לאחר הניתוח הוא שהניתוח בוצע בתקופה שעדיין לא הושגה יציבות במספר. בכל אופן, אם הניתוח מתבצע בתקופה שבה העין הגיעה ליציבות של המספר במשקפיים – הסיכוי לכך שהמספר יעלה בעתיד הוא קטן מאוד. יציבות מוגדרת כשינוי של לא יותר מ 0.25 דיופטר על פני השנה האחרונה.

האם אפשר לבצע בטווח הארוך ניתוח תיקון? – בהחלט. ניתן לבצע בעתיד ניתוח תיקון. מקובל כיום לבצע ניתוח תיקון אחד בלבד לכל עין. בד"כ אם יש צורך בניתוח תיקון בשתי העיניים, מקובל לבצע את הניתוח לכל עין בנפרד. מומלץ לחכות לפחות שנה מהניתוח הראשון לפני ההחלטה על ניתוח תיקון. ניתוח תיקון מבוצע רק אם חזר מספר משמעותי המחייב נהיגה עם משקפיים (בד"כ מספר יותר גדול מ- 1).

ואם אני לא אהיה מעונין בניתוח תיקון? האם אפשר יהיה לחזור למשקפיים או לעדשות מגע? – בהחלט. ניתן תמיד בכל שלב לחזור למשקפיים או עדשות מגע, אם לא רוצים לבצע ניתוח תיקון.

האם הריון ולידה גורמים לעלייה במספר? – אם הושגה יציבות של לפחות שנה במספר במשקפיים, הריון לא יגרום בד"כ לעליית המספר. לעיתים יש עלייה חולפת של המספר במהלך ההריון, אך הוא יחזור בד"כ לקדמותו לאחר הלידה, אם לפני הכניסה להריון הוא היה יציב.

האם העין רגישה יותר לאחר הניתוח?  – העין לא רגישה יותר לאחר הניתוח. תיתכן תקופה מסויימת של יובש קל בעיניים. בד"כ מדובר במספר שבועות לאחר הניתוח. לעיתים תיתכן תקופה מעט ארוכה יותר של תחושת יובש, צריבה, עקצוץ או דביקות – בעיקר בבוקר עם היקיצה, או לקראת סוף יום העבודה. תופעות אלו הן קלות, ניתנות לטיפול ע"י תחליפי דמעות, וחולפות תוך מספר חודשים.

האם אפשר לעבוד מול מחשב ללא הגבלה? – אפשר לעבוד מול מסך מחשב ללא הגבלה. יש לזכור שעבודה מול מחשב גורמת לירידה ברפלקס המצמוץ ולכן ליובש יחסי. יש לכן לעצום מידי פעם את העיניים כדי שהדמעות יחזירו את הלחות למשטח העין החיצוני. כ"כ ניתן להשתמש בתחליפי דמעות לפי הצורך.

האם יהיו לי בטווח הארוך משקפי קריאה? – לכולם יש צורך במשקפי קריאה במהלך שנות ה-40 לחיינו. הסיבה לכך נעוצה בירידה ביכולת האקומודציה, כתוצאה מהחלשות שריר העטרה בעין הגורם לשינוי במוקד העדשה התוך עינית. בד"כ בסביבות גיל 45 מתעורר הצורך במשקפי קריאה במספר של 1.00+, שהולך ועולה במהלך השנים ומגיע בד"כ עד 3.00+. זהו תהליך טבעי הקורא אצל כולם, ואינו קשור בניתוח. הניתוח אינו משנה כהוא זה את הסיכוי שנזדקק למשקפי קריאה בעתיד. חשוב לציין שהראייה לרחוק תמשיך להיות מצויינת ללא משקפיים גם לאחר גיל 45.

האם אפשר יהיה לעבור בטווח הארוך ניתוחים בעיניים כמו ניתוח קטרקט? – בהחלט!!! ניתן יהיה בעתיד לעבור כל ניתוח שהוא בעיניים על פי הצורך.

בסיכום

ניתוח לייזר הוא תהליך בטוח ויעיל, עם תוצאות יציבות לטווח הארוך. לעין לא נגרם נזק בגלל הניתוח לטווח הארוך, וניתן להנות מתוצאה טובה ויציבה, ומראייה טובה מאוד ואיכותית לאורך שנים רבות.

דור ריימונד עברה ניתוח להסרת משקפיים בלייזר ביוני 2013. בנובמבר 2013 היא יצאה לנפאל, והלכה עם החבר שלה את ה- Around Annapurna במשך 3 שבועות, כמובן - ללא משקפיים. במהלך הטיול היא כ"כ התרגשה מהנוף המדהים מסביב, שנראה כ"כ ברור וחד וצלול, שהיא אלתרה דף ומרקר (לא קל להשיג את אלו באמצע הטרק...) וכתבה את מה שרואים בתמונה.

דור ריימונד עברה ניתוח להסרת משקפיים ביוני 2013. בנובמבר 2013 היא יצאה לנפאל, והלכה עם החבר שלה את ה- Around Annapurna במשך 3 שבועות, כמובן – ללא משקפיים. במהלך הטיול היא כ"כ התרגשה מהנוף המדהים מסביב, שנראה כ"כ ברור וחד וצלול, שהיא אלתרה דף ומרקר (לא קל להשיג את אלו באמצע הטרק…) וכתבה את מה שרואים בתמונה.

לבדיקת התאמה התקשרו ל  5023*

קראתי והסכמתי לתנאי השימוש

שאלות גולשים

מה ההבדל בין EBK PRK ל PRK? 12/03/2020

שלום ד"ר!
מה ההבדל בין PRK לEBK PRK? אילו מהניתוחים עדיף?
האם עדיף את הEBK או PRK או הצ'ייס פרימיום שמפרסמים?
אני מתלבט איפה לעשות וכל הסוגים השונים של הניתוחים מבלבלים במקצת.. אשמח להסבר ולהמלצתך בנושא.
חשוב לציין שנמצאתי מתאים לכלל השיטות הנ"ל ואני עם מספר 4ץ7 בשני העיניים פלוס כ2 צילינדר.

שלום רב,

אין הבדל. זה מודיפיקציות של אותה שיטה. משך ההחלמה והתוצאה זהים.

שיטת ה-"זייס פרמיום" (או SMILE) נכשלה למעשה, והשימוש בה ילך ויפחת עם השנים. היא אינה נותנת יתרון ביחס לשיטות העיקריות הקיימות כיום שהן שיוף על פני הקרנית ללא חיתוך (PRK) ושיוף בעומק הקרנית לאחר חיתוך שכבתי (לאזיק או אינטראלאזיק).

את מוזמנת אלינו לבדיקת התאמה.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

תיקון האם כדאי למי שחזר לו צילינדר 07/11/2019

עברתי ניתוח לפני 5 שנים והיום חזר צילינדר בשתי העניים עין ימין -1 ועין שמאל -1.5 האם כדאי לעשות תיקון

ואם זה אחרי תיקון יחזור צילינדר
ואם עובר הניתוח יהיה לי בעיה בקרנית
האם זה מסוכן

שלום רב,

ניתוח תיקון עושים אם המספר שחזר מפריע ומצריך שימוש במשקפיים, ורק לאחר שברור שמדובר במספר יציב בבדיקות חוזרות, יש עובי מספיק בקרנית לניתוח נוסף, ומיפוי הקרנית תקין. ניתוח תיקון נעשה בשיטת PRK. הניתוח לא גורם לנזק ואינו מסוכן, אם עובי הקרנית מאפשר זאת ואם מיפוי הקרנית תקין.

מומלץ להתייעץ עם הרופא שביצע אצלך את הניתוח הראשון.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

ניתוח לייזר 03/07/2019

שלום רב,
אני בן 36 ונמצאתי מתאים לתיקון הראייה לאחר שהרגשתי בשנים האחרונות ירידה בראייה מרחוק. בבדיקה נמצא שיש לי קרוב ל -2 בשתי העיניים.
הרופא המליץ לעשות תיקון שגם יתקן את הראיה מקרוב שאצטרך בעתיד . האם זה נכון לעשות ניתוח כזה ? או עדיף לבצע רק את התיקון לראיה מרחוק בלבד?
אציין שאני עובד הרבה שעות מול מחשב.

תודה!

שלום רב,

כדי לדעת אם אתה מתאים לתיקון בשיטת monovision (במקרה שלך - ניתוח רק בעין הדומיננטית, והשארת העין הלא דומיננטית ללא ניתוח כדי שזו תוכל לקרוא) - מומלץ להרכיב עדשת מגע בעין הדומיננטית בלבד ולנסות לתפקד כך במשך מספר ימים. אם תסתגל למצב זה - ניתן ייהיה לבצע את הניתוח בעין הדומיננטית.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

מספר חוזר 5 שנים לאחר הניתוח 26/03/2019

דוקטור שלום!
לפני כ 5 שנים ביצעתי ניתוח לייזר (בגיל 35). הניתוח היה מוצלח ללא סיבוכים ונשאר צילינדר קטן של -0.5
היום אני מרגיש כי המספר מתחיל לחזור. שמעתי על טיפול אטרופין במינון נמוך לילדים. אם אני ב 1%-1.5% מאלה ששי להם נטיה למספר הולך וגדל גם בחיי בגרות, האם טיפול זה יכול להועיל לי?
בתודה מראש.
דוד

שלום רב,

הטיפול באטרופין מתאים לילדים שאצלם העין נמצאת בתהליך גדילה והתפתחות.

אם אתה היום בן 40 ויש לך מינוס קטן זו רק ברכה, כי זה יאפשר לך לקרוא ולעבוד מול מחשב ללא משקפי קריאה במהלך שנות ה-40 לחייך, ולדחות את תחילת הרכבת משקפי הקריאה במספר שנים. החל מגיל 45 יש צורך במשקפי קריאה שמספרם מתחיל עם 1.00+ ועולה בהדרגה עד 3.00+ לקראת אמצע - סוף שנות ה- 50. מכיוון שרב הזמן אתה עובד מול מחשב או קורא מסמכים, הרי שמספר מינוס קטן ינטרל את מספר הפלוס שאתה זקוק לו לקריאה.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

ניתוח monovision בשיטת אינטרלאסיק 25/03/2019

שלום אני בן 46. התחלתי להרכיב משקפים לרחוק בלבד יחסית מגיל מאוחר. עובד רוב שעות היום מול מחשב. רוכב על קטנוע ומשחק כדורסל.
המס' שלי הם:
ימין: 3 + צילינדר 1.25
שמאל: 3 + צילינדר 0.75.
אציין שהמס עולה כל שנה וחצי/שנתיים בחצי מס'.
קיבלתי באחד המכונים המלצה לניתוח מונוויזן בשיטת אינטרלאסיק. הרופא הציע להשאיר בעין הדומיננטית בימין +0.5 לרחוק, ובעיין שמאללהפחית ל -1.5 כדי שתתפקד לקרוב.
הבנתי שזהו ניתוח חדשני יחסית והתוצאות אינו מובטחות. הבנתי שלוקח זמן רב להתרגל ושיש מקרים בהם לא מתרגלים, ויש מצב שאצטרך משקפים ללילה.
מתלבט מאוד מכיוון שאני המפרנס העיקרי ועבודתי היא מול מחשב. חושש שגם חוסר ההסתגלות יפריע לרכיבה על הקטנוע.
חשוב לי שהראיה לרחוק תהיה חדה ושאוכל להמשיך ולראות טוב מול מחשב.
אשמח לשמוע את דעתך על ניתוח המונוויזן. האם בגילי כדאי לקחת את הסיכון או להשאר כבר עם משקפיים לרחוק?
תודה מראש,
רותם.

רותם שלום רב,

עלייה של מספרי פלוס לרחוק במשקפיים היא מצב די שכיח לאחר גיל 40. במקביל יש גם עלייה בתוספת לקרוב. בגילך התוספת לקרוב היא בד"כ סביב ה 1.25+, כך שהמספר למשקפי הקריאה הוא 4.25+.

מבחינתי - התיקון המומלץ בניתוח הסרת משקפיים בלייזר במצבך הוא תיקון מלא של הראייה לרחוק באופן שווה בשתי העיניים, תוך הבנה שיישארו לך משקפי קריאה. ביצוע mono-vision להיפראופיה (מספרי פלוס) ע"י תיקון יתר והפיכת העין ממצב של 3+ למצב של 1.5- עלול לגרום לבעיית הסתגלות למצב החדש, וקושי בראייה לרחוק עם שתי העיניים. הראייה לרחוק עם שתי עיניים שקיבלו תיקון מלא תמיד תהיה טובה יותר מאשר עם עין אחת.

"חשוב לי שהראיה לרחוק תהיה חדה ושאוכל להמשיך ולראות טוב מול מחשב." - דבר זה אינו אפשרי בגילך. בנוסף - התוספת של מספרי פלוס למשקפי הקריאה עולה עם הגיל, ממצב של 1.25+ כעת, למצב של 3.00+ במהלך השנים הבאות, ולכן גם monovision של 1.50- תיתן פתרון זמני בלבד.

לפיכך יש לך מבחינתי שתי אפשרויות: הראשונה להישאר עם משקפיים מולטיפוקליות, ולהתאים משקפיים חדשות אחת ל 2-3 שנים בהתאם לעליית המספר. השנייה לבצע ניתוח לייזר עם תיקון מלא של המספר לרחוק בשתי העיניים, תוך הבנה שיישארו לך משקפי קריאה.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

תופעות לוואי prk 06/03/2019

יש לי תור לprk בעוד כשבוע וחצי. רציתי לדעת לגבי סנוורים הילות ויובש שנשארים גם עד שנה ויותר מכך לכמה שנים. מה הסיכוי שאסבול מכך בלילה/ביום והאם יש טיפול נגד הילות וסנוורים

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

הזדגגות העין בעת פעולת הלייזר 18/02/2019

שלום פרופסור סלומון
רציתי קודם כל להודות לך על המידע הרב והמועיל והזמן שאתה משקיע בפורום,
שאלתי, עברתי ניתוח PRK לפני כשלושה שבועות כשממש עם תחילת פעולת הלייזר על העין הימנית
חשתי הזדגגות של העין ולא מיקוד מלא של העין בנקודה הירוקה בזמן השיוף
מהי הזדגגות ? והאם יכול להיות לזה השפעה על התוצאות?
כרגע אני חש ניגודיות חלשה יותר כמו גם טשטוש קל למרחוק בעין זו

בברכה ובתודה מראש

אברהם

שלום רב,

אין לי מושג למה את ה מתכון. "הזדגגות" זה מושג שאני לא מכיר.

אין שום קשר בין מה שאתה מרגיש במהלך הניתוח ובין תוצאותיו. שלושה שבועות לאחר הניתוח זה מוקדם מכדי להיות מוטרד לגבי התוצאות. הראייה תמשיך להשתפר בהדרגה, וכל "הניגודיות החלשה", ה"טשטוש הקל" וה"הזדגגות" יחלפו לבלי שוב....

עוד קצת סבלנות.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

עובי הקרנית לאחר ניתוח לייזר 03/02/2019

בתי(בת 22) עברה ניתוח לייזר בעיניים לפני כשנה. המספרים שלה היו מאוד גבוהים (8-9) לאחר הניתוח נאמר לנו שהשאירו לה מספיק עובי אם תצטרך תיקון בעתיד.
עכשיו לאחר שנה המספר גדל וכשביררנו האם אפשר לבצע תיקון נאמר לנו שעובי הקרנית הוא 400 ולא מומלץ לבצע תיקון בשלב זה.
יש לי שתי שאלות בבקשה:
1. האם זה משהו שעשוי להשתנות בעתיד?
2. אם באמת אין אופציה לניתוח נוסף ובעתיד הרחוק היא תצטרך ניתוח קטרקט מה עושים במצב כזה והאם יש קשר בכלל?

אתי

שלום אתי,

ניתן לבצע ניתוח תיקון בעובי של 400 מיקרון ללא כל בעיה. העובי המינימלי הא 350 מיקרון כך שיש די עובי כדי לבצע ניתוח תיקון.

אין כל בעיה עם ביצוע ניתוחי קטרקט בעתיד הרחוק (בעוד 50-60 שנה, כשלבתך יהיו נכדים ואולי גם נינים...).

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

ניתוח פעם שנית? 21/01/2019

שלום פרופ׳ סולומון,
אני בן 29
בחודש מרץ הקודם עשיתי ניתוח של PRK ונשאר אצלי – .75- וגם אסטיגמציה 1.00- רק בעין אחת.
לפני הניתוח אמר הרופא שיש אפשרות לניתוח ללא תשלום נוסף אם הניתוח הראשון לא עבר בהצלחה.
לדעתך האם הוא כדאי לעבור על הניתוח פעם שנית?
האם מה שנשאר משמועותי שהרופא יסכים לעשות עוד ניתוח עלי (האם זה מספר שאתה יעשה עוד ניתוח עליו)?

תודה רבה!

יצחק

שלום יצחק,

המספר הזה כשלעצמו בהחלט מאפשר ניתוח תיקון. אני מבצע ניתוחי תיקון במטופלים שלי אם המספר או הצילינדר גדולים מ-1, אם הראייה הלא מתוקנת היא 6/12 או פחות מכך, ואם המספר הזה יציב. מומלץ לחכות לפחות 6 חודשים בין 2 בדיקות עוקבות כדי לוודא יציבות של המספר. שיקול נוסף הוא חדות הראייה של 2 העיניים יחדיו. לעיתים חדות הראייה המשותפת של 2 העיניים טובה מאוד, וההשפעה של המספר שנשאר באחת מהעיניים על הראייה הדו עינית אינה משמעותית. במקרים כאלו לא חייבים לרוץ ולבצע ניתוח תיקון.

עוד שיקול הוא צרכי העבודה שלך. אם אתה עובד שעות רבות מול מחשב, הרי שמינוס קטן באחת העיניים מאפשר קריאה נוחה יותר בעבודה מול מחשב. זאת מכיוון שבהתמקדות לקרוב העין עושה אקומודציה (מפעילה כוח לכיוון פלוס), ואם יש לך מינוס קטן זה ינטרל או יפחית את המאמץ לאקומודציה, ויקל מאוד על ההתמקדות לקרוב. מכיוון שרב שעות היום אנחנו עובדים מול מחשב או מסכים - הרי שמינוס קטן רק יעזור. אם לעומת זאת רוב היום אתה מסתכל למרחק (לדוגמא - עסוק בנהיגה רוב היום) - הרי שאז מומלץ יותר לבצע ניתוח תיקון למינוס שנשאר לך.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

ניתוח לראיה לרחוק ולקרוב 11/10/2018

שלום וברכה. אני בן 33. עברתי בדיקת התאמה ונמצאתי מתאים ברוך ה'ל2 סוגי הניתוחין. Prk ואינטר לסיק. שאלתי: האם כדאי לעשות ניתוח לצורך ראיה לרחוק, כאשר לאחר כמה שנים אצטרך משקפיים (כמו כולם) לראיה מקרוב, או לחכות עם הניתוח. בנוסף האם אפשר אח"כ לתקן גם לראיה לקרוב. יש לציין שעברתי כבר בדיק בהדסה ולא קיבלתי תשובה ברורה. תודה.

שלום רב,

בגיל 33 מוקדם עדיין לדאוג לראייה לקרוב. ניתן לעבור את הניתוח בהצלחה ולהנות מראייה מעולה לקרוב ולרחוק. בגיל 45 יהיו לך כמו לכולם משקפי קריאה. החל מגיל 45 תזדקק למשקפיים לקריאה, אבל לרחוק תמשיך לראות ללא משקפיים (רחוק זה טווח הנהיגה, הטלויזיה, האנשים מסביבך בעבודה וברחוב וכו').

יש לך עוד 12 שנים להיות "צעיר" ולהנות מתוצאות הנתוח. ככל שעושים את הניתוח בגיל מוקדם יותר - כך סיכויי ההצלחה גבוהים יותר ותקופת ההחלמה מהירה יותר.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

לייעוץ והכוונה עם פרופסור אבי סלומון

השאירו פרטים ונחזור אליכם

    נא לבחור סיבת פנייה