קרוס לינקינג (קשרי צילוב) לקרטוקונוס

תמונה 1. קרטוקונוס מתבטא בהידקקות ובקמירות יתרה של הקרנית.

תמונה 1. קרטוקונוס מתבטא בהידקקות ובקמירות יתרה של הקרנית.

קרוס לינקינג (קשרי צילוב) לקרטוקונוס היא שיטת טיפול המבוססת על יצירת קשרי צילוב בין מולקולות וסיבי קולגן בקרנית. הקולגן הוא החלבון המבני המרכיב את הקרנית. הקרנית בקרטוקונוס דקה וחלשה יותר מהקרנית התקינה (תמונה 1). ההנחה העומדת בבסיס הטיפול היא שיצירת קשרי צילוב בין מולקולות וסיבי קולגן סמוכים (תמונה 2) תגרום לחיזוק והקשחת רקמת הקרנית. כך ניתן יהיה לעצור את תהליך ההתקמרות שלה, במיוחד אם הטיפול מתבצע בתקופת שבה הקרטוקונוס מופיע או מתחיל להתקדם.

הטיפול מתבצע במרפאה והוא מכיל 3 שלבים. בשלב הראשון מסירים את שכבת תאי הציפוי של הקרנית (תאי האפיתל). בשלב השני מטפטפים במשך כמחצית השעה טיפות של ריבופלאבין (ויטאמין B2) על פני הקרנית. החומר נספג בקרנית. בשלב השלישי, הנמשך כ- 10 דקות, מקרינים את הקרנית באור UV תוך כדי המשך הזלפת טיפות הריבופלבין. קרני ה- UV משפעלות את הריבופלאבין וגורמות לתהליך שבו נוצרים קשרים בין סיבי חלבון שכנים (תמונה 2). קשרים אלו תורמים להקשחת רקמת הקרנית (תמונה 3) וכתוצאה התהליך של התקמרות הקרנית נעצר או מואט באופן משמעותי.

תמונה 2. בקרוס לינקינג נוצרים קשרים נוספים בין סיבי קולגן סמוכים, התורמים לחיזוק הקרנית.

תמונה 2. בקרוס לינקינג נוצרים קשרים נוספים בין סיבי קולגן סמוכים, התורמים לחיזוק הקרנית.

קיים בעולם ובארץ ניסיון של למעלה מ-10 שנים בטיפולי קרוס לינקינג (קשרי צילוב) לקרטוקונוס. תוצאות ראשוניות של מחקרים גדולים במספר מדינות הראו שטיפול זה מסוגל לעצור או להאט את הקרטוקונוס, במיוחד אם הוא מתבצע בתקופה שבה הקרטוקונוס מתקדם. לכן טיפול זה מתאים במיוחד לצעירים, בד"כ בעשור השני או השלישי לחייהם, שאצלם הקרטוקונוס התגלה לאחרונה או שיש עדות להתקדמותו (בעזרת טופוגרפיה של הקרנית, או עדות לעליה במספר במשקפיים). טיפול זה לא מחזיר את הקרנית למצבה התקין, אבל הוא מייצב אותה ומונע את החמרת הקרטוקונוס. לאחר הטיפול מופנה המטופל להתאמת עדשות מגע או משקפיים.

תמונה 3. הטיפול בקשרי צילוב גורם להקשחת הקרנית.

תמונה 3. הטיפול בקשרי צילוב גורם להקשחת הקרנית.

הטיפול בקשרי צילוב של הקרנית נהפך כיום לטיפול מקובל בקרטוקונוס המתגלה בשלבים הראשונים, והוא נחשב כיום לטיפול היעיל ביותר והיחיד שמסוגל לעצור החמרה של קרטוקונוס ולייצב את הקרנית. ההחמרה בקרטוקונוס תביא לירידה בראייה, וככל שהקרנית מתקמרת – כך קשה יותר להתאים עדשות מגע, ולבסוף יש צורך בהשתלת קרנית. מסיבות אלו חשוב האבחון המוקדם של קרטוקונוס, וההפניה המוקדמת לטיפול בקשרי צילוב של הקרנית.

בנוסף לקרטוקונוס, הטיפול בקרוס לינקינג של הקרנית מיועד גם לאקטזיה של הקרנית. אקטזיה היא סיבוך נדיר של ניתוחי תשבורת, כאשר חודשים או שנים לאחר הניתוח מתפתח בקרנית מצב דמוי קרטוקונוס, שבו הקרנית מתחילה להתקמר בצורה יתרה, והופכת לקרנית לא סימטרית. בנוסף הטיפול מיועד לסובלים ממצב הנקרא Pelucid Marginal Degenaration – מצב בו הקרנית ההיקפית בחלקה התחתון נעשית דקה מאוד ובולטת.

בשנים האחרונות נעשה ניסיון להשתמש בשיטה זו גם לזיהומים קשים בקרנית הגורמים להתמוססות והתנקבות הקרנית. במצב זה עובר הקולגן בקרנית תהליך של התמוססות והתפרקות, כתוצאה מהאנזימים המופרשים הן מהחיידקים והן מתאי הדלקת. הטיפול בקרוס לינקינג עשוי לעצור את תהליך התפרקות הקולגן ע"י יצירת קשרי הצילוב שבין הסיבים השכנים. שימוש נוסף עליו דווח לאחרונה הוא בעצירת בצקת כרונית של הקרנית. שימושים אלו עדיין אינם מבוססים והתוצאות אינן אחידות בכל המקרים.

לקריאת מאמרי סקירה על קרוס לינקינג (קשרי צילוב) לקרטוקונוס:

רקע בסיסי של קרוס לינקינג (מאמר סקירה)

רקע בסיסי של קרוס לינקינג (מאמר סקירה)

מאמר סקירה על קרוס לינקינג – חלק 1, היבטים בסיסיים

מאמר זה מתאר את הרקע המדעי בשיטת הקרוס לינקינג, את חדירת הריבופלבין לקרנית בשיטות השונות, קליטת קרינת ה UV בקרנית, השינויים הפיזיקליים של הקרנית לאחר קרוס לינקינג, ואופן בחירת המדדים לטיפול.

לחצו כאן לקריאת המאמר.

המאמר פורסם בעיתון The Ocular Surface, באפריל 2013.

התוויות ותוצאות של קרוס לינקינג (מאמר סקירה)

התוויות ותוצאות של קרוס לינקינג (מאמר סקירה)

מאמר סקירה על קרוס לינקינג – חלק 2, היבטים קליניים

מאמר זה מתאר את האינדיקציות השונות לקרוס לינקינג של הקרנית, שהעיקרית בהן היא קרטוקונוס, ומסכם את התוצאות ארוכות הטווח בספרות הרפואית, והניסיון שהצטבר במקומות שונים בעולם.

לחצו כאן לקריאת המאמר.

המאמר פורסם בעיתון The Ocular Surface, באפריל 2013.

מעוניינים במידע נוסף על קרוס לינקינג?

התקשרו עכשיו ל- 052-6741425 או השאירו פרטים בטופס:

קראתי והסכמתי לתנאי השימוש

שאלות גולשים

צילינדר בעין – חשד לקרטוקונוס קל בגיל 34 21/02/2018

שלום, אני בן 34 עוד מעט ובחודשים האחרונים הבחנתי שעין שמאל שלי רואה מטושטש עם קצת הילה מסביב לאוביקטים מוארים בחושך. יודגש שכשאני רואה עם 2 העיניים ביחד אז הראיה בסדר גמור. מה שכן יש לפעמים תחושה פיזית מוזרה שאני מרגיש קצת בעין שמאל שבה אני רואה פחות טוב. אין לי מושג כמה זמן העין השמאלית ראתה לא טוב. יכול להיות שזה שנים ככה. שמים לב לזה רק כשעין הבריאה סגורה. בנוסף יודגש שהעיניים שלי תמיד עם אודם קל כמו מישהו שלא ישן מספיק (עבודה מול מחשב כל הזמן).

בביקור אצל רופא עיניים לא התגלו סימנים פתלוגים. העין נראתה בסדר. בבדיקת אופטימטריסת נקבע שיש לי צילינדר 2.25- ו-AX 130 מאז עם משקפי ראייה ורואה טוב. במכון בדיקות הבדיקת OCT יצאה תקינה אך במיפוי קרנית התגלה קמירות קלה של הקרנית בחלקה התחתון ושהמבנה הטופוגרפי בעין שמאל (הבעייתית) יכול להתאים לקרטוקונוס קל ובעין ימין הבריאה (קמירות יחסית) יש רק חשד (ושם אני רואה טוב). קמירות מקסימאלית בעין שמאל 45.3 ואחורית 18 מקרון. עובי קרנית בעין שמאל באפקס 498 מיקרון ומינימאלי 482 מיקרון. יש המלצה לבדיקת טופוגרפיה בעוד חצי שנה לבדיקת יציבות/התקדמות.

השאלה שלי האם יש חשש אמיתי לקרטוקונוס ואם כן האם לא כדאי להתעקש על הניתוח קרוסלינקס כעת? האם אני חייב לחכות חצי שנה כדי לראות שאין התקדמות? האם הגיוני שבגיל 34 התפתח לי קרטוקונוס קל? או שתמיד היה לי ועכשיו רק שמתי לב כי זה לא מורגש כשאני רואה ב-2 עינים ביחד. יודגש שיש לי עיניים ב-2 צבעים שונים ובגיל צעיר מאוד היה לי שעורה בעין שחזרה על עצמה כל שנה במשך כמה שנים, ככל הנראה בעין שמאל עם הצילינדר אבל לא בטוח שזה בעין הזאת היה.

תודה רבה.

שלום רב,

הסבירות שקרטוקונוס מפתח לראשונה בגיל 34 קיימת אך נמוכה מאוד. גם הסבירות להתקדמות בגיל זה נמוכה מאוד. ככל הנראה היה לך קרטוקונוס קל מזה שנים רבות, ושמת לך לכך רק עכשיו, מסיבות שונות.

אין כל טעם בביצוע קרוס לינקינג אם אין עדות ממשית להתקדמות של הקרטוקונוס. לכן מומלץ לעקוב אחר מצב הקרנית בעזרת מיפויים עוקבים אחת לכמה חודשים.

אין כמובן כל קשר לצבע העיניים ולשעורה שהיתה לך בעבר.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

לאחר קרוס לינקינג 27/11/2017

שלום רב
אשמח לדעת מהם משכחי הכאבים המומלצים(הכי חזקים) שכדאי לקחת אחרי קרוס לינקינג?

שחף

שלום שחף,

לאחר קרוס לינקינג תקבל מהרופא שיבצע את הטיפול מרשם למשככי הכאבים. ניתן לקחת משככי כאבים שונים דרך הפה, וניתן להשתמש בטיפות עיניים המכילות נוגדי דלקת שהם גם משככי הכאבים.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

קרוס לינקינג 19/11/2017

שלום רב
מיועדת לקרוס לינקינג לאחר שהקרטוקונוס מתקדם..
אשמח מאד לדעת כיצד אפשר להתמודד עם כאבי ההחלמה מלבד כדורים? לאיזה תחושה הכאב דומה? אני מאד מאד חוששת
תודה רבה

שלום שרון,

אנחנו נוהגים לתת טיפול תרופתי כנגד הכאב לאחר הטיפול בקרוס לינקינג, הכולל טבליות של משכך כאבים וטיפות המכילות תרופה המונעת כאב. תחת הטיפול הזה - רב המטופלים מרגישים לחץ, דקירות ואי נוחות, ולעיתים כאב במהלך היום הראשון שלאחר הטיפול. הכאב הוא לא חזק במיוחד, אך כל אדם חווה כאב בצורה שונה, כך שאני לא יכול להגיד לך כיצד את תרגישי.

אם את צריכה לעשות את הטיפול - פשוט תעשי אותו וזהו. אין לך אפשרויות אחרות.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

שיפור ראייה לבעלי קרטוקונוס 30/08/2017

שלום,
שמעתי לאחרונה שיש טיפול לייזר (ליטוש קרנית) ששילוב שלו + קרוס-לינקינג עשוי לשפר משמעותית את הראייה לכאלה הסובלים מקרטוקונוס עד כדי מצב שניתן יהיה לתקן את הראייה גם בעזרת משקפיים (ללא עדשות מגע). האם שמעת על טיפול שכזה?
ספציפית אליי – אני בן 47 וסובל מקרטוקונוס דיי יציב קרוב ל-20 שנה.

תודה,
שרון

שלום שרון,

מדובר ב"פרוטוקול אתונה" הכולל שילוב של ניתוח לייזר בשיטת PRK ולאחר מכן ביצוע קרוס לינקינג. השילוב הזה שנוי במחלוקת ואינו מקובל בעולם הרחב על כל המומחים לקרנית והמומחים להסרת משקפיים בלייזר. חשוב להבין שהקרנית בקרטוקונוס דקה, וביצוע שיוף בלייזר עושה אותה דקה יותר ומגדיל את הסיכול להחמרת הקרטוקונוס. אמנם הקרוס לינקינג אמור לייצב את הקרנית ולמנוע החמרה, אולם לא תמיד זה מה שקורה וקיימת סכנה של החמרה בקרטוקונוס. בנוסף - הטיפול אינו מתאים לכולם, במיוחד לא לקרנית עם עיוות גדול מאוד במיפוי הקרנית, או צורך להסיר מספר גדול מאוד.

באופן ספיציפי עבורך - בגילך הקרטוקונוס יציב ואין לך צורך בטיפולים כלשהם. מומלץ להמשיך ולהשתמש במשקפיים או בעדשות מגע כפי שעשית עד היום, ולהתרחק מהרפתקאות מיותרות.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

קרטוקונוס 17/08/2017

אובחנתי כחולה בקרטוקונוס. יש לי ירידה חדה בראייה בעיקר בעין ימין. האם מומלץ לבצע קרוס לינקינג כמה שיותר מהר וכדי למנוע התדרדרות עתידית בראייה של עין שמאל ? מה מומלץ לעשות באופן כללי ?

רמי

רמי שלום רב,

בהחלט. יש לבצע קרוס לינקינג בהקדם האפשרי. זו הפעולה העיקרית שתמנע את החמרת הקרטוקונוס בעתיד.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

שיפור הראייה מקרוסלינקינג 16/07/2017

שתי שאלות אם אפשר
1-יש לי קרוסיליקינג ועשיתי ניתוח בעין שמאל, ועשיתי צילום זמן מה אחרי מהניתוח והיה רשום לי בפיענוח שקיימת השטחה בקמירות של העין האם זה אומר שחל שיפור ראייה?
2-מאז שהייתי ילד הייתי משפשף בעניים, ומאז שאמרו שזה אחת הסיבות לקרטוקונס הפסקתי לשפשף , האם יכול להיות שזה פשוט יעצור לי את ההתקשרות?(כמו שראיתי בעין שמאל,וזה לא גנתי אצלנו כך שזה נראה לי מהשיפשוף)

שלום יוסי,

1 - המשמעות היא שככל הנראה נעצרה ההתקדמות של הקרטוקונוס, כך שהטיפול בקרוסלינקינג (קשרי צילוב) השיג את מטרתו.

2 - שפשוף גורם להחמרה בקרטוקונוס. אם תמשיך לשפשף את העיניים הקרטוקונס שוב יתקדם למרות הטיפול. לכן מומלץ להפסיק לשפשף את העיניים. אם יש לך דלקת אלרגית בעיניים הגורמת לשפשוף - אנא פנה לקבלת טיפול מתאים.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

קרוס לינקינג אצל קרניות עם טופוגרפיה תקינה ועובי תקין 02/07/2017

שלופ רב פרופסור,בהמשך לשאלה שנשאלה לגבי אקטזיה אחרי PRK, אחרי שחקרתי מעט את הנושא ראיתי שישנם רופאים (בעיקר בחו"ל)אשר נוהגים לעשות קרוס לינקינג מקוצר (חצי מהזמן של קרוס לינקינג רגיל)מיד אחרי PRK(כשהלייזר סיים את עבודתו) על מנת להגדיל את הבטיחות של ההליך(ובאמת למזער את הסיכון לאקטזיה לפציינט של אחד ממיליון לעומת אחד לעשרת אלפים כמו שיש עכשיו) ולשפר את יציבות המספר לאורך השנים, גם במנותחים עם עובי קרנית תקין וטופוגרפיה תקינה.

האם אתה מבצע כזה ניתוח? אשמח לשמוע את דעתך עליו. אני יודע שתמיד משפרים את הבטיחות של הניתוחים האלה והוספת פרוצדורה כזאת פשוטה ונטולת סיכון כמו קרוס לינקינג נשמעת מעניינת.

שלום רב,

אין שום סיבה הגיונית לבצע טיפול מיותר לחלוטין, כשאין לכך כל אינדיקציה שהיא. קרוס לינקינג מבוצע לקרטוקונוס הנמצא בשלבי התקדמות. אין כל סיבה לעשות אותו למי שאין לו קרטוקונוס, רק כדי למנוע תופעה שככל הנראה לא תתרחש. ההוספה של קרוס לינקינג ל- PRK לא משפרת בכלל את הבטיחות, מגדילה שלא לצורך את תהליך הפציעה והריפוי של הקרנית, ומגדילה את הסכנה להיווצרות צלקת. זה בערך כמו לעשות צנטור של העורקים הכליליים בלב לאדם צעיר ובריא ולהשתיל סטנט רק כדי למנוע אוטם שריר הלב בעתיד...

הדרך להגדלת הבטיחות היא לבצע את הניתוח על פי הקריטריונים המקובלים, להשאיר עובי קרנית בתחום המותר, ולא לנתח קרניות עם סימנים מקדימים לקרטוקונוס. אם הקרנית עבה והמיפוי תקין - אין צורך בקרוס לינקינג.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

קרטוקונוס 09/06/2017

שלום פרופסור סלומון

לפני כשלוש שנים ( בגיל 33) גיליתי במקרה כי יש לי קרטוקונוס בשתי העניים, מאז אני במעקב ( מיפויי קרנית) עם רופא עניים המומחה בקרנית.
תוצאות המיפוי מאז מראות כי אין שינוי ולכן החליט הרופא שמטפל בי כי אין צורך לבצע שום הליך רפואי.
הבעיה היא שבתחילת הדרך ראיתי 6:6 בשתי העניים עם משקפי ראייה והיום זה כמעט כך ( היינו יש ירידה קלה בראייה)
שאלתי היא האם עליי לעבור בכל זאת טיפול לחיזוק הקרנית ?

שלום רב,

אם מיפויי קרנית חוזרים מדגימים יציבות - אין טעם לבצע טיפול כלשהוא.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

טפול בקרוסלינג בגיל 56 16/05/2017

אני בת 56 . סובלת מקרקטוקונוס מגיל 24. עד לפני כארבע שנים הרכבתי עדשות מגע ץהפסקתי בשל האי נוחות בעין . לפני כשנה חשתי ירידה בראיה . מאז עשיתי כ 3 מפויי קרנית כל שלושה ארבעה חודשים וניכר שהקרקטוקונוס מתקדם . בתחילה הרופא מתל השומר המליץ על קרוסלינג שעדיין לא עשיתי ץ בפעם האחרונה אמר שלא יודע מה להמליץ ושאחכה עוד 3 חודשים . האם יש סכנה מהפעולה של הקרוסלינג מפאת גילי יותר מאדם צעיר ? מה מקובל בגילי

ארנה

ארנה שלום רב,

בגיל 56 מאוד לא סביר שהקרטוקונוס מתקדם, ואין סיבה לבצע קרוס לינקינג. יתכן שמיפויי הקרנית לא באמת מדגימים החמרה משמעותית, ומומלץ לחזור על המיפוי ולהשוות את כל הבדיקות שנעשו כדי לראות מה המגמה. יש לזכור שקיים טווח רחב של טעות בבדיקת המיפוי, שתלוי בגורמים רבים, בהם הזוית בה את מסתכלת על המכשיר ברגע הצילום, יובש בעיניים התורם לאי סדירות פני הקרנית, ועוד. בנוסף יתכן שהירידה בראייה נובעת מסיבות אחרות כגון יובש בעיניים או התחלה של קטרקט.

מומלץ לפנות לבדיקת מומחה לקרנית ולהביא את כל הבדיקות שעשית עד כה.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

קרוס לינקינג 04/01/2017

שלום רב,
רציתי לדעת האם לאחר השתלת קרנית ובגיל 38 האם זה יעיל לעבור קרוס לינקינג ואם זה בכלל אפשרי(אחרי השתלה). כמו כן חשוב לציין שמחלת הקרטוקונוס אובחנה כבר לפני 10 שנים בערך.

ישראל

שלום ישראל,

קרוס לינקינג אינו מתבצע על שתל קרנית. הפעולה מתבצעת על קרנית שמתפתח בה קרטוקונוס, רצוי בשלבים הראשונים להתפתחות המצב, כאשר יש הוכחה לדינמיקה ולהחמרה במצב.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

לתיאום בדיקת התאמה חינם

השאירו פרטים ונחזור אליכם