תסמונת ראיית מחשב
אנשים רבים מבלים שעות רבות ביום מול מסכי מחשב תוך כדי עבודה, לימודים או להשגת מידע. שהות ממושכת זו כרוכה לעיתים רבות בתחושת אי נוחות ויובש בעיניים, כאב עמום בעיניים ובראש, ראייה מטושטשת או כפולה, ולעיתים כאבי צוואר וגב. קיימות סיבות שונות לתסמונת נפוצה זו, וניתן לטפל בה בעזרת מודעות לבעיה, שיפור סביבת העבודה, הפסקות ברצף העבודה תוך מתן מנוחה לעיניים, ושימוש בתחליפי דמעות.
מהי תסמונת ראיית מחשב?
תסמונת ראיית מחשב (Computer Vision Syndrome = CVS) הוא מושג המתאר שורה של בעיות בראיה ובעיניים המופיעות בעקבות עבודה ממושכת מול מסכי מחשב.
מהי שכיחות התסמונת?
מחקרים מצאו ש- 90% מתוך 70 מיליון אמריקאים העובדים מעל ל-3 שעות ליום מול מסך מחשב חווים בעיה כל שהיא בעיניים או בראייה (תמונה 1). כל אדם עשירי במרפאות עיניים בארה”ב או באנגליה מגיע עקב בעיות בגלל עבודה מול מחשב.
מהם הגורמים לתסמונת?
קיימים ארבעה גורמים עיקריים לתסמונת ראיית מחשב:
1. התעייפות העין עקב בעיה בהתמקדות העיניים לקרוב (על רקע הפעלה מאומצת של השריר התוך עיני הגורם לאקומודציה של העדשה);
2. יובש של העיניים עקב מצמוץ מופחת, ועל רקע מפתח עפעפיים גדול יותר הכרוך במצב עיניים אופקי בעבודה מול מסך (בניגוד לקריאת ספרים הנעשית במבט למטה);
3. כאבי צוואר וכתפיים עקב בעיות במיקום לא נכון של המסך;
4. קושי בקריאה המתפתח עם הגיל (פרסביאופיה).
מסך עם רזולוציה ירודה, שורות צפופות, אותיות בהירות על רקע כהה, מידה קטנה של ניגודיות (קונטרסט) בין האותיות לרקע, סינוור או השתקפויות במסך – כל אלו תורמים להחמרת הבעיות הכרוכות בתסמונת ראיית מחשב. בעיות נוספות שקשורות בסביבת העבודה כגון תאורת חדר לקויה, מרחק וזווית לא מתאימים מן המסך, ותנוחת ישיבה לא הולמת (תמונות 1-2) – כל אלו עלולים להתווסף לבעיות הקשורות בעיניים. בנוסף – תיקון לא מתאים במשקפיים (תת-תיקון או תיקון יתר), או שימוש ממושך בעדשות מגע – יכולים גם הם לתרום להחמרת התסמונת.
מהם התסמינים של תסמונת ראיית מחשב?
התסמינים כוללים תחושת עייפות ומאמץ בעיניים; תחושת יובש, צריבה, אודם ודקירות; ראייה מטושטשת או ראייה כפולה; כאבי ראש, כאבי צוואר, כתפיים וגב.
כיצד מטפלים וממה נמנעים?
הטיפול מורכב מגישה משולבת של טיפול בבעיות העיניים, בהתאמת סביבת העבודה ופתרון הבעיות הארגונומיות על פי צרכי המטופל:
1. תאורה – הפחתה של תאורת חזרה הגורמת לסינוור והשתקפויות במסך, והחלפת נורות פלואורסצנט בנורות עם אור “חם” יותר (צהוב).
2. מיקום המסך ותנוחת הישיבה – מרחק המסך מהעיניים צריך להיות 50-70 ס”מ, וכ 10-20 מעלות מתחת לגובה העיניים. גובה הכסא צריך להיות כך שכפות הרגלים נמצאות בגובה הרצפה, ומומלץ להשתמש בכיסא שיש לו ידיות לתמיכת המרפקים.
3. הפסקות ברצף העבודה – אחת ל-20 דקות של צפייה במסך, מומלץ להתבונן על עצם מרוחק למשך כ- 20 שניות, כדי לתת לעיניים מנוחה מהמאמץ הממושך של האקומודציה (ההתמקדות לקרוב). כ”כ מומלץ לנוח למספר דקות לאחר עבודה רצופה של שעתיים.
4. מצמוץ – יש למצמץ מידי פעם כדי למנוע את התייבשות העין, הנובעת מירידה לא רצונית במצמוץ בזמן עבודה מול המסך.
5. שימוש בתחליפי דמעות – עשוי להוסיף לחות לעיניים ולהפחית את תחושת הצריבה והאי-נוחות. מומלץ להשתמש בתחליפי דמעות ללא חומרים משמרים.
6. תיקון מתאים עם משקפיים – במיוחד בגילאים בהם יש צורך במשקפי קריאה (מעל גיל 45). ניתן להשתמש משקפי Office שהן משקפיים רב-מוקדיות הנותנות מענה לטווחים השונים בשולחן העבודה, החל בטווח המסמך המונח קרוב ועד לטווח המסך.
בסיכום
תסמונת ראיית מחשב היא בעיה נפוצה מאוד, והטיפול בה כרוך בהתייחסות לגורמים רבים. מודעות לבעיה, שיפור סביבת העבודה, תיקון אופטי מתאים, הפסקות יזומות בעבודה הרצופה תוך מתן מנוחה לעיניים, ושימוש בתחליפי דמעות – כל אלו יאפשרו התגברות על התסמינים השונים, ושיפור ביכולת של אנשים העובדים מול מסכי מחשב לעבוד בנוחות רבה יותר.