הטיפול בקרטוקונוס - קשרי צילוב (קרוס לינקינג)

קרוס לינקינג היא שיטת טיפול חדשה המבוססת על יצירת קשרי צילוב בין סיבי קולגן בקרנית. הקולגן הוא החלבון המבני המרכיב את הקרנית. הקרנית בקרטוקונוס דקה וחלשה יותר מהקרנית התקינה. ההנחה העומדת בבסיס הטיפול היא שע"י חיזוק והקשחת רקמת הקרנית ניתן יהיה לעצור את תהליך ההתקמרות שלה, במיוחד אם הטיפול מתבצע בתקופת שבה הקרטוקונוס מופיע או מתחיל להתקדם.

טיפול בקשרי צילוב - מן המכשיר יוצא אור UVA המוקרן במשך כ- 30 דקות על העין.

טיפול בקשרי צילוב – מן המכשיר יוצא אור UVA המוקרן במשך 10 דקות על העין.

קרוס לינקינג מתבצע במרפאה והוא מכיל 3 שלבים. בשלב הראשון מסירים את שכבת תאי הציפוי של הקרנית (תאי האפיתל). בשלב השני מטפטפים במשך כמחצית השעה טיפות של ריבופלאבין (ויטאמין B2) על פני הקרנית. החומר נספג בקרנית. בשלב השלישי, הנמשך כ- 10 דקות, מקרינים את הקרנית באור UV תוך כדי המשך הזלפת טיפות הריבופלבין. קרני ה- UV משפעלות את הריבופלאבין וגורמות לתהליך שבו נוצרים קשרים בין סיבי חלבון שכנים. קשרים אלו תורמים להקשחת רקמת הקרנית וכתוצאה התהליך של התקמרות הקרנית נעצר או מואט באופן משמעותי.

קיים בעולם ובארץ ניסיון של מספר שנים בטיפול זה. תוצאות ראשוניות של מחקרים גדולים במספר מדינות הראו שטיפול זה מסוגל לעצור או להאט את הקרטוקונוס, במיוחד אם הוא מתבצע בתקופה שבה הקרטוקונוס מתקדם. לכן טיפול זה מתאים במיוחד לצעירים, בד"כ בעשור השני או השלישי לחייהם, שאצלם הקרטוקונוס התגלה לאחרונה או שיש עדות להתקדמותו (בעזרת טופוגרפיה של הקרנית, או עדות לעליה במספר במשקפיים). טיפול זה לא מחזיר את הקרנית למצבה התקין, אבל הוא מייצב אותה ומונע את החמרת הקרטוקונוס. לאחר הטיפול מופנה המטופל להתאמת עדשות מגע או משקפיים.

הטיפול בקשרי צילוב של הקרנית נהפך כיום לטיפול מקובל בקרטוקונוס המתגלה בשלבים הראשונים, והוא נחשב כיום לטיפול היעיל ביותר והיחיד שמסוגל לעצור החמרה של קרטוקונוס ולייצב את הקרנית. ההחמרה בקרטוקונוס תביא לירידה בראייה, וככל שהקרנית מתקמרת – כך קשה יותר להתאים עדשות מגע, ולבסוף יש צורך בהשתלת קרנית. מסיבות אלו חשוב האבחון המוקדם של קרטוקונוס, וההפניה המוקדמת לטיפול בקשרי צילוב של הקרנית.

לקריאת מאמרי סקירה על קרוס לינקינג של הקרנית:

רקע בסיסי של קרוס לינקינג (מאמר סקירה)

רקע בסיסי של קרוס לינקינג (מאמר סקירה)

מאמר סקירה 1: רקע בסיסי על קרוס לינקינג של הקרנית

מאמר זה מתאר את הרקע המדעי בשיטת הקרוס לינקינג, את חדירת הריבופלבין לקרנית בשיטות השונות, קליטת קרינת ה UV בקרנית, השינויים הפיזיקליים של הקרנית לאחר קרוס לינקינג, ואופן בחירת המדדים לטיפול.

המאמר פורסם בעיתון The Ocular Surface, באפריל 2013.

התוויות ותוצאות של קרוס לינקינג (מאמר סקירה)

התוויות ותוצאות של קרוס לינקינג (מאמר סקירה)

מאמר סקירה 2: אינדיקציות לטיפול ותוצאות של קרוס לינקינג של הקרנית

מאמר זה מתאר את האינדיקציות השונות לקרוס לינקינג של הקרנית, שהעיקרית בהן היא קרטוקונוס, ומסכם את התוצאות ארוכות הטווח בספרות הרפואית, והניסיון שהצטבר במקומות שונים בעולם.

המאמר פורסם בעיתון The Ocular Surface, באפריל 2013.

>בחזרה לקרטוקונוס

מעוניינים במידע נוסף על הסרת משקפיים בלייזר? 

התקשרו ל- 052-6741425 או השאירו כאן פרטים ונחזור אליכם.

קראתי והסכמתי לתנאי השימוש

שאלות גולשים

קרוס לינקינג 05/07/2021

שלום רב פרופסור אבי סולומון.
אני בן 29,סובל ממחלת קרטוקונוס בשני עיני. עברתי השתלת קרנית בעין שמאל בשנת 2015,
וכן בעין ימין עברתי טיפול קרוס לינקינג בשנת 2013. וכהיום אני מרכיב עדשות קשות סקרליות , לסרוגין בשל הקושי שבהם. ובחצי שנה אחרונה אני חש ירידה בעין ימין, הן בראיה והן בקרטוקונוס בעיוות הראיה.
לאחר התייעצות עם רופא עיניים מומחה, ביצעתי מיפוי קרנית, וכן לטענתו יש התקדמות קלה בקרטוקונוס וממליץ לעבור שנית ניתוח קרוס לינקינג מקומי ולא על כל הקרנית.
שאלתי:1. האם רצוי לעבור פעם שניה (בעין ימין) ניתוח קרוס לינקינג באותו העין שעברתי ניתוח בשנת 2013.
2. ואם יש סיכונים יותר שכיחים מהסטנדרט שיש בדרך כלל בניתוח זה
3. או שעדיף לעבור את הטיפול מאשר..התקדמות של המחלה ולהציל אותה מהשתלת קרנית.
תודה רבה. הייעוץ מאוד חשוב לי.

שלום רב,

מומלץ לעבור קרוס לינקינג פעם נוספת אם יש החמרה (התקדמות) של הקרטוקונוס. הסיכונים לא שונים מהטפיול הראשון שעברת, ובכל מקרה זה עדיף על פני התקדמות נוספת בקרטוקונוס שתצריך השתלת קרנית.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

קרוס לינקינג 06/05/2021

אני חייל קרבי שתופס גזרה בדרום ונקבע לי ניתוח קרוס לינקינג בעין ימין לעוד כחודש, ידוע כמה זמן גימלים בעקבות הניתוח?

שלום רב,

מומלץ לקחת חופשה של 7-10 ימים לאחר הטיפול.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

קרטוקונוס 20/04/2021

שלום רב אבי סלומון,
ביקרתי אצל רופאת עיניים לאחר שהאופטימטריסט הפנה אותי אליה והיא נתנה לי הפניות למיפוי קרנית וכו'. עדיין לא הובחנתי בוודאות כחולת קרטוקונוס אך נראה שזה המצב.
אני מרכיבה עדשות מגע יומיות באופן קבוע וברצוני לברר האם יש להמנע מהרכבת עדשות המגע עד אבחנת המחלה או שאין קשר בין הרכבתן למחלה ? כלומר, האם הן יכולות להרע את המצב?
כמו כן, אשמח לדעת בבקשה אם אאובחן כחולה (ככל הנראה) הדבר אומר בהכרח שאצטרך לטפל בעניין ולעבור טיפולים, או שהוא פשוט דורש מעקב וטיפולים בעת הצורך ?
תודה רבה מראש!
נוי

שלום נוי,

רק לאחר שתבצעי מיפוי קרנית והמיפוי יבדק ע"י מומחה לקרנית - תוכלי לדעת אם אכן יש לך קרטוקונוס. מומלץ להפסיק את עדשות המגע 3 ימים לפני ביצוע המיפוי. לאחר האבחנה יוחלט על דרכי הטיפול. אם מדובר אמנם בקרטוקונוס שהחל להתפתח לאחרונה, הטיפול המומלץ הוא קשרי צילוב של הקרנית (קרוס לינקינג).

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

ירידה חדה בראיה בעין שמאל מספר 18 . 14/02/2021

לכבוד פרופסור אבי סלומון שלום רב.אני בן 40 בריא .בשנה האחרונה קפץ המספר בעין שמאל ממינוס 6 למינוס 18 .רופא עיניים אמר שיש בלט אחורי משמעותי והתחלת קורטקונוס. הקרנית והעדשה זכות ונקיות וכן הקרקעית תקינה. השאלה.א. מה זה בלט אחורי. ב.האם המספר יכול להמשיך לעלות. ג.האם אפשר לעצור את הירידה. ד.אם כן איך.ה. לפעמים יש לי לחץ בעין לכמה דקות פעמיים שלש ביום.ו.רופא עיניים המליץ לי על עדשות סקלרליות ובדק ומצא שאני מתאים. ולעניות דעתי זה לא מטפל בבעיה רק בסימפום.תודה לך מראש על תשובתך.ושוב תודה.

אלי

אלי שלום,

על פי דבריך יש לך קרטוקונוס, שככל הנראה התחיל להתפתח לאחרונה. המצב יכול להמשיך ולהחמיר, עם התבלטות של הקרנית ועלייה בקמירותה, ורידה בראייה. עליך לפנות בהקדם למומחה קרנית ולבצע טיפול בקשרי צילוב (קרוס לינקינג) של הקרנית כדי לעצור את התקדמות התהליך. לאחר ביצוע קרוס לינקינג בשתי העיניים תוכל לפנות להתאמת עדשות מגע מיוחדות לקרטוקונוס.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

קרטקונוס יציב 21/01/2021

שלום פרופ׳
אני בן 54, אובחן לי קרטוקונוס לפני בערך 20 שנה, נבדקתי במשך כמה שנים והוסבר לי שהקרטקונוס יציב ולא מדרדר.
כיום יש לי הידרדרות בראיה, ואני מרכיב משקפיים עם צילינדר בינוני -2.25, -1.75
האם יש אפשרות להיפטר מהמשקפיים, אם ע״י השתלת עדשה IOL מולטיפוקל (בדומה לניתוח קטרקט) או ע״י השתלת קרנית מתורם ?
האם ניתוחים כאלו מכוסים בסל התרופות של קופות החולים או ניתן לעשותם רק באופן פרטי ?

חיים

חיים שלום,

השינוי בראייה הוא לא תוצאה של הקרטוקונוס, כי בגילך הקרטוקונוס יציב כבר מזה שנים רבות. ככל הנראה אתה המתחיל לפתח קטרקט. ניתוח קטרקט והשתלת עדשה תוך עינית (IOL) הוא ככל הנראה הפתרון הטוב ביותר עבורך. ניתוחי קטרקט נמצאים בסל הבריאות ומכוסים ע"י כל הביטוחים הרפואיים של קופות החולים והביטוחים הפרטיים.

השתלת עדשה מולטיפוקלית באדם שיש לו קרטוקונוס לא תמיד אפשרית, ותלוייה במאפייני הקטרקט ובטופוגרפיה של הקרנית. על כך תקבל הסבר מרופא העיניים שיבצע את ניתוחי הקטרקט.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

פרופיל צבאי לקרטוקונוס 18/01/2021

איזה פרופיל צבאי נקבע לקרטוקונוס אחרי קרוס לינגינג במצב יציב? (בעיין אחת הראיה המתוקנת מגיעה ל6/9).
תודה:)

שלום רב,

הפרופיל הרפואי בצבא לקרטוקונוס שבו העין הטובה מגיעה עם תיקון במשקפיים ל 6/9 הוא 82.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

Epion crosslinking 10/12/2020

האם יש אפשרות לבצע קרוסלינקינג ללא הורדת האפיתל ?
שואלת בהתיחס להצטלקות קשה לאחר הפרוצדורה בעין אחת כעת יש התחלה של התקדמות בעין השנייה שהיתה יציבה במשך 10 שנים.

שלום רב,

קרוס לינקינג ללא הורדת האפיתל אינו יעיל. במרבית האנשים שעברו קרוס לינקינג ללא הורדת האפיתל נצפתה החמרה בקרטוקונוס גם לאחר הטיפול, והם נאלצו לחזור על הטיפול עם הורדת האפיתל.

כדי למנוע הצטלקות יש להשתמש בטיפות סטרואידים לתקופה ממושכת לאחר הטיפול, תוך מעקב של רופא העיניים שמבצע את הטיפול.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

פרופיל צבאי משקפיים 22/09/2020

יש לי כמה שאלות אז יש לי קרטוקונוס ועשיתי ניתוח בעין שמאל עכשיו עשיתי בדיקת עניים והמספר שלי במשקפים הוא בעין ימין 3 וצילינדר 1 בעין שמאל 3 וצילינדר 3 החדות ראיה בעין שמאל .
Cgl. 6/12 ו. Ph 6/8.5
ובעין ימין רשום
Cgl 6/7.5. Ph 6
כמה לפי דעתך הפרופיל שלי יהיה

שלום רב,

82.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

הסרת משקפיים לסובל מקרטוקונוס 17/05/2020

האם ניתן להסיר משקפיים בלייזר לסובל מקרטוקונוס? או לעשות איזשהו ניתוח שיבטל את הצורך במשקפיים?

שלום רב,

הסרת משקפיים בלייזר אינה אפשרית כאשר יש קרטוקונוס. הבעייה העיקרית בקרטוקונוס היא שהקרנית דקה מאוד, וכתוצאה היא עוברת תהליך של התקמרות שהולך ומחמיר. הסרת משקפיים בלייזר כרוכה תמיד בשיוף רקמה מהקרנית, דבר ההופך אות הלדקה יותר. בקרנית רגילה הדבר לא יגרום לבעיה. אבל בקרנית עם קרטוקונוס, שבה יש מלכתחילה עובי קטן יותר, ושהחוזק הביו-מיכני שלה קטן יותר, הרי ששיוף הקרנית יעשה אותה יותר דקה, ויחמיר את ההתקמרות שלה.

קיימים מזה מספר שנים פרוטוקולים משולבים של קרוס-ליטנקינג ו- PRK. טיפולים אלו מתאימים לקרטוקונוס קל, עם צילינדר נמוך ומבנה קרנית סימטרי. טיפולים אלו לא נועדו להסרת המשקפיים, אלא בעיקר להקטנת האסטיגמציה והצילינדר הנדרש במשקפיים.

ככלל - הטיפול בקרטוקונוס כיום כולל ביצוע קרוס לינ קינג בהקדם האפשרי, בסמוך לאבחנה, ולאחר מכן שימוש במשקפיים או בעדשות מגע מיוחדות.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

אחרי קרוסלינקינג 04/11/2019

היי אני בת 19, חודש אחרי קרוסלינקינג ורציתי לדעת אם אני יכולה לחזור לשים עדשות קשות גם אם אני מרגישה קצת יובש בעין המנותחת והאם זה טבעי אחרי ניתוח זה ? (הפסיקו לתת לי טיפות שבוע לאחר הניתול אולי זה קשור ?)
דרך אגב את הניתוח עברתי פעמיים כבר באותה הרופא אמר שחלה החמרה אז היה צריך לעשות עוד ניתוח זה משהו שהוא שכיח ונורמלי?
ותוך כמה זמן אני יכולה לחזור לשים איפור בעיניים? ואם אני מורידה את האיפור עם מגבון להסרת איפור זה יחמיר לי את הקרטוקונוס ? (עקב השפשוף)
תודה מראש

עדן

שלום עדן,

יש לשאול את הרופא המטפל בך מתי ניתן לחזור לעדשות קשות. כעיקרון - אם שכבת האפיתל החלימה לחלוטין ואין בה יותר אי סדירות וארוזיות נקודתיות, ניתן לחזור לעדשות הקשות.

בכ-5% מכלל המטופלים בקרוס לינקינג עלולה להיות החמרה בהמשך המחייבת לעיתים טיפול נוסף.

מספר ימים לאחר הסרת העדשה הטיפולית ניתן לחזור לאיפור.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

לתיאום בדיקת התאמה חינם

השאירו פרטים ונחזור אליכם