פרופסור אבי סלומון

על פרופסור אבי סלומון

 פרופ' אבי סלומון

פרופ' אבי סלומון

שלום לכם וברוכים הבאים לאתר שלי. שמי פרופ' אבי סלומון. אני רופא עיניים ומומחה לקרנית מעל 20 שנות ניסיון בביצוע מוצל של ניתוחי הסרת משקפיים בלייזר, ומכהן כמנהל שירות הקרנית  שבמחלקת העיניים במרכז הרפואי האוניברסיטאי הדסה עין כרם בירושלים. כיהנתי בשורה ארוכה של תפקידים בכירים, בהם יו"ר החוג לאופטומטריה במכללת הדסה ירושלים; ראש החוג לרפואת עיניים בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים; יו"ר חוג הקרנית במסגרת איגוד רופאי העיניים בישראל; ויו"ר האגודה הישראלית לחקר העין והראייה – Israeli Society for Vision and Eye Research; ויו"ר החוג לניתוחי תשבורת (ניתוחים להסרת משקפיים בלייזר).

תחום מומחיותי הוא מחלות וניתוחי הקרנית והלחמית (משטח העין), וכן הסרת משקפיים בלייזר. השתלמתי בתחומים אלו באחד מן המרכזים הרפואיים הגדולים בעולם ברפואת עיניים (Bascom Palmer Eye Institute במיאמי, פלורידה). במהלך שנות עבודתי במרכז הרפואי הדסה עין-כרם, טיפלתי וניתחתי חולים רבים עם מחלות שונות של הקרנית, ובהם מצבים מורכבים של מחלות משטח העין החיצוני הדורשות ניתוחי שחזור מורכבים.

מזה שנים רבות אני מבצע ניתוחים להסרת משקפיים בלייזר במסגרת "הדסה אופטימל" – המרכז הרפואי של הדסה להסרת משקפיים בלייזר, והחל משנת 2020 במסגרת "עין טל הדסה".

פרופ' אבי סלומון

פרופ' אבי סלומון

במקביל אני עוסק מזה שנים רבות בהוראה ובמחקר רפואי קליני ומעבדתי, ופרסמתי שורה ארוכה של פרסומים מדעיים בספרות המדעית המובילה. אני עוסק בהוראה של תלמידי רפואה בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה, בהוראת מתמחים במהלך התמחותם ברפואת עיניים במחלקת העיניים של המרכז הרפואי הדסה עין כרם. כ"כ אני מנחה תלמידי מחקר לתארים מתקדמים ורבים מהם זכו בפרסי הצטיינות על עבודות המחקר אותן בצעו במסגרת קבוצת המחקר שלי.

השאיפה לאיכות ומצוינות בטיפול הרפואי, לחדשנות והתעדכנות בלתי פוסקים בכל הנעשה בקדמת הרפואה, השילוב של רפואה, מחקר והוראה, תוך מתן יחס אישי נאות לכל מטופל – הם כולם עקרונות היסוד והבסיס שלי לעשייה הרפואית היום-יומית.

אני מאחל לכם קריאה מהנה ומלמדת בדפי האתר.

 

ליצירת קשר וקבלת פרטים הכנסו לעמוד צור קשר.

לבדיקת התאמה להסרת משקפיים בלייזר התקשרו ל  050-6398873

קראתי והסכמתי לתנאי השימוש

שאלות גולשים

הסרת משקפיים בטכנולוגיית smile 29/03/2016

שלום פרופ',
אני שוקל ברצינותלעבור ניתוח להסרת משקפיים ומתלבט בין 3 רופאים שאתה אחד מהם (בעקבות המלצה של מטופלת שלך). יש לי מספר -3 וצילנדר 4.5. בעקבות כך רופא אחד המליץ לי על לאסיק ולא על prk מאחר והצילינדר הגבוה עלול לגרום לעכירות או לסיבוך של "הייז", כאשר מצד שני התרשמתי שאתה תומך כמעט באופן מוחלט בביצוע prk.
מצד שלישי קראתי על טכנולוגיה בשיטת smile של חברת "צייס" אשר כביכול משלבת בין היתרונות של שתי השיטות המוכרות לכאורה בלי חסרונות של החלמה קשה או חיתוך בקרנית.
רציתי לדעת מה דעתך בעניין?
רב תודות
אלי

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

שיפור ראייה בקרטוקונוס 03/03/2016

שלום, אני סובל מקרטוקונוס באחת העיניים. לפני כשלוש שנים עברתי טיפול קרוס לינקינג וכיום אני מרכיב עדשות אך בעין עם הקרטוקונוס אני רואה מטושטש. האם יש טיפול/ניתוח שיכול לשפר את הראיה בעין עם הקרטוקונוס?

גיא

שלום גיא,

כל זמן שאתה מסוגל להרכיב עדשות מגע, זה מה שיתן לך את הראייה המיטבית. יש סוגים שונים של עדשות לקרטוקונוס, כולל עדשות קשות, עדשות היברידיות, Piggyback, סקלרליות ומיני סקלרליות. לכל עין יש עת סוג העדשה שמתאימה לה ביותר. מומלץ להיבדק אצל אופטומטריסטים עם ניסיון בהתקנת עדשות מגע מיוחדות לקרטוקונוס.

אם לא תהיה מסוגל להרכיב עדשות מגע יותר בגלל יובש בעיניים או מחלת עיניים אלרגית, ניתן יהיה לשקול אז השתלת קרנית.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

החלמת העין לאחר כיב 20/02/2016

שלום רב
בעברי סבלתי מכיב בקרנית. הדבר הופיע לאחר שימוש בעדשות מגע יומיות. כנראה לא שמרתי טוב על כללי הרכבה והורדה. טופלתי בטיפות אנטיביוטיות והיתי במעקב צמוד. את הטיפול סיימתי באוקטובר. עם סיום הטיפול הודיעו לי שיש לי צלקת קטנטנה. לפני שבוע היתי בביקורת נוספת והפעם אומרים שאין זכר לצלקת זו והקרנית שקטה ושקופה. כעת אני רק מטופלת בטיפות נגד יובש שתמיד סבלתי ממנו. ומטפטפת 2-3 פעמים ביום.
הרופא במסגרת קופת החולים לא רוצה לקחת אחריות ולא מעודד אותנ לחזור לעדשות מגע כלל. הרופא שלי בקופת חולים טוען שאין מה להגזים; ואם ארצה אוכל לחזור לעדשות אם מדובר ויש אירוע; לשעות בודדות ולהסירן לאחר מכן.
למי לשמוע? מי מהם צודק?
אני כעת הולכת עם משקפיים.
שאלה נוספת-
המספר שלי בעיניים לפני הסיפור הזה בשנתיים האחרונות היה -3.25 בשתיהן. כיום עין ימין (בה היה הכיב) היא -3.50; והשמאלית נשארה אותו דבר -3.25
באם אהיה מעוניינת בטיפול לייזר האם אני נחשבת ליציבה מבחינת המספרים?!
והאם אפשרי לעשות לייזר אם אצא מתאימה לאחר בדיקת התאמה.

תודה רבה.

לינא

לינא שלום רב,

מכיוון שכפי שאת מעידה על עצמך הכיב בקרנית קרה בגלל חוסר זהירות בטיפול בעדשות המגע, הרי שהסיכוי לזיהום חוזר בקרנית הוא גדול אם תחזרי להשתמש בעדשות המגע. אמנם הכיב התרפא ולא נשארה צלקת, אך יתכן שבפעם הבאה הסוף לא יהיה זהה, ואת תסבלי מהתפתחות צלקת ומירידה קבועה בראייה. לכן מומלץ לא לחזור לשימוש בעדשות מגע.

כדאי בהחלט לשקול ניתוח להסרת משקפיים בלייזר. על פי הנתונים של השנתיים האחרונות את יציבה ובהחלט יש סיכוי גבוה שתמצאי מתאימה לניתוח. אין כל ספק שניתוח להסרת משקפיים בלייזר הוא בטוח הרבה יותר מהשימוש בעדשות מגע, ואת למדת זאת על עינייך!!!

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

בעיה חריגה בעין 10/02/2016

בתי בת 29 סובלת מכאבים בעין ימין אנו חיים בבלגיה .לא מצאו את הממצא עדין לאחר 6 שבועות של בדיקות ביופסיות למיניהן ביקור בהולנד וצרפת שכל אחת נתנה דיאגנוזה שונה..כרגע מטפלים בטיפות לנוקרדיה. פה בבלגיה הם לא נתקלו בתופעה כזו.רוצה לציין שבהתחלה חשדו באקטמובה אחר כך בפטריה בצרפת בהרפס. אבל קיבלנו על כולם שלילי במעבדה.ומכיון שלא הגיבה לתרופות .ואין שיפור במצבה
אנחנו ממש אובדי עצות….

ננה

שלום ננה,

זה הזמן לחזור לארץ, ולהבדק ע"י רופא עיניים ישראלי...

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

קורטיקוסטרואידים ולחמית כחלחלה 08/02/2016

שלום. שמתי לב שלובן העיניים שלי קיבל גוון אפור כחלחל אחיד (לא כתמים) הדבר בולט במיוחד בתאורה חלשה או כאשר העיניים יבשות (אם אני שוטף פנים או שם טיפות HYLO-COMOD הצבע נעשה מיד יותר לבן).קראתי שהדבר יכול להיגרם מכך שהלחמית נעשית דקה כתוצאה מקורטיקוסטרואידים. ואכן באותה תקופה סיימתי טיפול ב-DEXAMYCIN (רק ל-5 ימים אבל שלושה חודשים קודם לכן השתמשתי ב-MAXITROL כשבוע). שאלתי: האם המצב יחמיר למרות שכבר איני משתמש בתרופה? והאם זה הפיך כלומר הלחמית תחזור לעובי הרגיל שלה? בהנחה שהסיבה היא אכן השימוש בקורטיקוסטרואידים האם זה מצב המסכן את העין או שזה רק עניין קוסמטי? תודה

מתי

מתי שלום רב,

שימוש בסטרואידים לתקופות הקצרות בהן השתמשת אינו גורם לשינוי כלשהוא בלחמית. אין כל סכנה ללחמית בשימוש מקומי בסטרואידים לפרקי זמן קצרים. ככל הנראה הסיבה לשינוי בצבע הלחמית הוא תנאי התאורה המשתנים בהם אתה מסתכל על עצמך.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

הרפס בעין 03/02/2016

שלום אבי. אמא שלי סובלת שנים מה שהרופאים קוראים הרפס בעין. לפני כחמש שנים עברה ניתוח בעין כי חשבו שזה מנ שיפתור את הבעיה,הייתה לה נקודה שחורה בעין. הניתוח לא הועיל,והיא סובלת מכאבים כאשר ההרפס מתפרץ. במשך שנה הייתה מטופלת בכדורי אציקוולר 400 ,וזה עזר אך החלו לה כאבי גב שלא איפשרו לה לישון ולכן הפסיקה לקחת אותם הרגע שהבינה שיש קשר בין הכאבים בגב לכדור. וכעת ההרפס התפרץ שוב ולרופאים אין תשובות ברורות בנוגע לפתרון. לפני חצי שנה אושפזה בביהח משום שהעין התנפחה וגרמה לה לכאבים עזים. אשמח לשמוע את חוות דעתך המקצועית בנושא ובתקווה לעזור לנו להגיע לפתרון. תודה,שחר.

שחר שלום רב,

אציקלוויר (Acyclovir) אינו אנטיביוטיקה. זוהי תרופה אנטי-ויראלית יעילה מאוד ובטוחה מאוד, המשמשת מזה שנים רבות לטיפול בנגיף ההרפס סימפלקס. לתרופה אין הרבה תופעות לואי, וניתן להשתמש בה בביטחה במשך שנים רבות. כאבי גב אינם תופעת לואי נפוצה של התרופה הזו.  לפעמים תופעת לוואי מסויימת נעלמת לאחר שחוזרים לשימוש בתרופה או כאשר משנים את המינון. לכן מומלץ לנסות ולחזור לשימוש באציקלוויר, ולמצוא את המינון המקסימלי שאינו גורם לכאבי גב.

אפשרות אחרת היא להשתמש ב- Valtrex שהוא אציקלויר המחובר לחומצת האמינו Valine. התרופה הזו מאפשרת שחרור איטי וממושך של התרופה לדם, ומאפשרת משך פעולה ארוך יותר. ניתן לקחת Valtrex פעם אחת ביום (במקום 3-5 פעמים ביום עם אציקלוויר) למשך תקופה ארוכה, ובכך למנוע התקפים חוזרים של הרפס בקרנית.

בנוסף לטיפול הסיסטמי יש לעיתים צורך בטיפול מקומי לעין כשיש התקף של הרפס בקרנית. אם יש כיבים באפיתל הקרנית (דנדריטים) יש לתת משחת אציקלוויר. אם יש בצקת בקרנית או דלקת תוך עינית (אובאיטיס) יש לתת סטרואידים בטיפות לעין. מומלץ לפנות למומחה לקרנית שימליץ לכם על הטיפול המתאים.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

Sei 31/01/2016

תמיד הייתי יורד עם הטיפות בהדרגה עד למתן טיפה אחד במשך כ- 7-10 ימים , וזה היה חוזר שנית , האם צריך להמשיך עם מתן טיפה אחת לזמן יותר ממושך למרות המלצת הביקורת להפסיק ?

אבי

אבי שלום רב,

אתה סובל מתסנינים דלקתיים בקרנית המופיעים לאחר דלקת ויראלית הנגרמת ע"י אדנו-וירוס. התסנינים נמצאים מתחת לשכבת תאי הציפוי השטחית (תאי האפיתל) של הקרנית, ולכן הם נקראים Sub-Epithelial Infiltrates (או בקיצור SEI). תסנינים אלו עלולים להישאר בקרנית למשך זמן ממושך, לעיתים מספר חודשים, ולעיתים אפילו שנה ושנתיים לאחר הדלקת האקוטית. התסנינים גורמים לירידה בחדות הראייה, בעיקר בלילה, וגורמים לסינוורים והילות בנהיגה בלילה.

הטיפול היחיד הידוע כיום בתסנינים הללו הוא סטרואידים וסבלנות. טיפות הסטרואידים ניתנות במינון נמוך למשך זמן רב, תוך ניסיון להפסיקן בהדרגה. ניתן לתת טיפה אחת של FML או לוטמקס (שניהם סטרואידים שיחסית פחות מעלים את הלחץ התוך עיני), ולנסות לרדת ליום כן - יום לא לסירוגין. אם הפסקת הסטרואידים גורמת להפרעה בראייה, יש להחזיר אותם תוך שמירה על המינון היעיל המינימלי. פעמים רבות התסנינים נשארים זמן רב אך אינם מפריעים לראייה ואז ניתן להפסיק את הסטרואידים כליל. התסנינים יעלמו בסופו של דבר באופן ספונטני גם ללא טיפול. לכן הסבלנות היא הנדבך החשוב השני בטיפול.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

כאב בעין 28/01/2016

שלום,
לפני כחצי שנה בני הקטן הכניס לי בטעות אצבע לעין בחזקה. לאחר מכן שבוע שלם העין כאבה ודמעה וזה עבר. אולם מאז אחת למס’ שבועות אני קמה מתוך שינה עם כאבים חזקים בעין והיא דומעת ללא הפסקה במשך כחצי שעה עד שזה מפסיק.
הייתי אצל רופא עיניים שאמר לי שהוא פגע לי בקרנית ושזה לא התאחה כמו שצריך ולכן לשים תחליף דמעות של איירוניק מס חודשים ואולי זה יעבור. אם לא הוא אמר שאני אצטרך לעבור הליך כירוגי כואב שבו הוא יסיר את השכבה הפגועה שתצמח מחדש.
זה לא עוזר לי וזה ממשיך לכאוב בלילות.
האם יש טיפול תרופתי אחר במקום הליך כירוגי?
תודה!

אחווה

שלום אחווה,

את סובלת מתסמונת הארוזיות החוזרות בקרנית. תסמונת זו היא תוצאה של פציעה של שכבת תאי הציפוי של הקרנית (תאי האפיתל). לאחר הפציעה נוצר איזור קטן שבו החיבור בין תאי האפיתל ובין הקרנית חלש. איזור זה מועד לפציעות חוזרות ונשנות, הנוצרות בעיקר בזמן פתיחת העפעפיים בזמן יקיצה מהשינה בבוקר, או פקיחת העיניים במהלך הלילה. התוצאה היא ארוזיה (פצע קטן בו התקלפה שכבת האפיתל בנקודה מסויימת בקרנית), הגורמת לכאב עז. כאב זה נמשך מספר שעות, וחולף לאחר ריפוי עצמי של תאי האפיתל, הצומחים ומכסים מחדש את איזור הפציעה.

הטיפול בתסמונת הארוזיות החוזרות בקרנית (Recurrent corneal erosions) מתחיל במניעת הארוזיות ע"י הזלפת טיפות מי מלח מרוכזים (NaCl 5%) הניתנים לפני השינה כל לילה. ניתן להשתמש גם במשחת המכילה NaCl 5% (ניתנת להשגה בארה"ב, נקראת Muro 128). טיפול זה מונע את הפציעה של אפיתל הקרנית המתרחשת כאשר פותחים את העפעפיים. הטיפול בשלב החריף, כאשר יש כאבים, הוא התקנת עדשת מגע טיפולית למספר שבועות (מחזור של שבועיים עם עדשה אחת, ולאחר שבועיים החלפתה בעדשה חדשה). טיפולים אלו ניתנים בד"כ ע"י רופאי עיניים מומחים למחלות קרנית.

מצב זה נמשך לעיתים מספר חודשים, ובמקרים בודדים עד מספר שנים מהפגיעה הראשונית. מומלץ להיבדק ע"י רופא עיניים מומחה לקרנית. נדרש כאן מעקב מתמשך לאורך זמן מכיוון שמדובר במצב שעלול להימשך תקופה ארוכה עם התקפים חוזרים ונשנים.

לחצי כאן לקריאה נוספת על תסמונת הארוזיות החוזרות באתר זה.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

יובש בעיניים וגלאוקומה 07/01/2016

שלום, אני סובל כבר כמה שנים מיובש בעיניים וניסיתי כמעט את כל תחליפי הדמעות עד שמצאתי סוף סוף טיפות שעובדות (הילו קומוד) אבל שמתי לב שמאז שאני משתמש בהן הראייה שלי בזמן קריאת ספר או כתוביות בטלויזיה מטושטשת. האם זה בגלל הצמיגות של הטיפות (הופכות לג'ל) או הגיל(43) ? (אני קצר רואי ומרכיב משקפים ולא מזמן קניתי חדשות)
שאלה נוספת: מאז שהתגלה אצלי היובש בעיניים כל פעם שהלכתי לרופא בדקו לי לחץ תוך עיני שמתי לב שהלחץ עלה מ-11 (כנבדקתי לראשונה לפני כ-6 שנים) לערך הנוכחי 18!
האם יובש בעיניים מוביל לגלאוקומה?? אציין כי בשנים הללו טופלתי כמה פעמים בטיפות טוברקס וסטרודקס בגלל בלפריטיס וקונג'יויטיס. האם העלייה בלחץ היא לא בגלל היובש אלא בגלל הסטרואידים? והאם היובש בגלל חומר המשמר BAK שבטיפות האנטיביוטיות?

מתי

שלום מתי,

תחליפי דמעות לא גורמים לראייה מטושטשת. אתה בגילך קרוב לודאי כבר זקוק לתיקון במשקפיים לקריאה (תוספת של עדשת פלוס לחלק התחתון של המשקפיים, כלומר: משקפיים מולטי-פוקליות). אנא פנה לאופטומטריסט להתאמת משקפיים לקרוב ולרחוק.

הלחץ בעיניים יכול לעלות בעקבות שימוש ממושך ורציף עם טיפות סטרואידים. מדובר בשימוש ממושך לתקופה של מעל מספר שבועות. אם כך היה - מוטב להפסיק את הטיפול בסטרואידים, ולעקוב אחר הלחץ התוך עיני. מעבר לכך - אף לא אחד מהגורמים שציינת אינו גורם לגלאוקומה: לא תחליפי הדמעות, ולא היובש בעיניים, וגם לא החומר המשמר. 

העובדה שהלחץ בבדיקה האחרונה היה 18, כשלפני 6 שנים היה 11 - עדיין לא אומרת שיש לך גלאוקומה. מומלץ לפנות לבדיקת רופא עיניים מומחה לגלאוקומה שיפנה אותך חבדיקות הדמייה של עצב הראייה (OCT), שדות ראייה, ומעקב אחר הלחץ.

בברכה,

פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

ניתוח לייזר להסרת משקפיים 13/12/2015

שלום,
בעבר היו לי 2 קרעים ברשתית, הבנתי שזה לא בעייתי וניתן לבצע ניתוח לייזר. האם כדאי לעשות ניתוח בשיטת prk או לאזיק? בנוסף יש לי יובש נוראי בעיניים ואני שמה 3 פעמים ביום ג'נטיל ג'ל (היום זה היום השלישי וזה לא ממש עוזר) האם יש טיפות שאתה ממליץ עליהן למניעת יובש? אני חוששת לבצע את הניתוח כי הבנתי שהוא גורם ליובש נוסף בעיניים.. מה לעשות?

טלי

שלום טלי,

אם כל הקרעים ברשתית טופלו ע"י מומחה לרשתית, הרי שאין כל מניעה לבצע ניתוח להסרת משקפיים בלייזר. שתי השיטות טובות מאוד ומביאות בסופו של דבר לאותה תוצאה בדיוק. אני מעדיף את שיטת ה- PRK מכיוון שהיא כרוכה במידה רבה יותר של בטיחות לטווח הארוך, משאירה עובי רב יותר בקרנית, וכרוכה במידה פחותה בהרבה של תופעות לואי.

יובש בעיניים היא אכן תופעת הלוואי העיקרית לאחר הניתוח. קיימות דרכים רבות לטיפול ביובש בעיניים, הכוללות תחליפי דמעות, טיפות עם חומרים נוגדי דלקת, וחסימה של דרכי ניקוז הדמעות. עם טיפול ומעקב נכונים ניתן להתגבר על הבעיות הללו לאחר ניתוח להסרת משקפיים בלייזר הנעשה באדם עם עיניים יבשות. ביצוע הניתוח אצל מומחה לקרנית שהוא גם מומחה לניתוחים להסרת משקפיים בלייזר מבטיח טיפול ומעקב נאותים אחרי בעיית היובש לאחר הניתוח, ופתרון מהיר ויעיל של בעיה זו.  

בברכה,

פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

לתיאום בדיקת התאמה חינם

השאירו פרטים ונחזור אליכם