להתבונן, לשאול, לגלות

לראות את כל הצבעים שבעולם

לראות תמיד, בכל גיל

לראות רחוק, ללא גבולות

לראות את הגוונים והאורות

לראות ברור, להיות חופשי

  • הטיפול בקרטוקונוס – קשרי צילוב (קרוס לינקינג)

    קרוס לינקינג (קשרי צילוב) של הקרנית הוא טיפול שמטרתו לייצב את רקמת הקרנית במקרים של קרטוקונוס הנמצא במצב של התקדמות והחמרה. הטיפול מבוסס על שילוב של ריבופלאבין (ויטמין B2) המוזלף על פני הקרנית עם חשיפה לקרינת UV-A. שילוב זה גורם ליצירת קשרים פנימיים בין מולקולות הקולגן המרכיבות את הקרנית. קשרים אלו תורמים להקשחת הקרנית ולמניעת ההתקמרות הגוברת שלה, ולעצירת הקרטוקונוס.

    קרוס לינקינג היא שיטת טיפול חדשה המבוססת על יצירת קשרי צילוב בין סיבי קולגן בקרנית. הקולגן הוא החלבון המבני המרכיב את הקרנית. הקרנית בקרטוקונוס דקה וחלשה יותר מהקרנית התקינה. ההנחה העומדת בבסיס הטיפול היא שע”י חיזוק והקשחת רקמת הקרנית ניתן יהיה לעצור את תהליך ההתקמרות שלה, במיוחד אם הטיפול מתבצע בתקופת שבה הקרטוקונוס מופיע או מתחיל להתקדם.

    טיפול בקשרי צילוב - מן המכשיר יוצא אור UVA המוקרן במשך כ- 30 דקות על העין.

    טיפול בקשרי צילוב – מן המכשיר יוצא אור UVA המוקרן במשך 10 דקות על העין.

    קרוס לינקינג מתבצע במרפאה והוא מכיל 3 שלבים. בשלב הראשון מסירים את שכבת תאי הציפוי של הקרנית (תאי האפיתל). בשלב השני מטפטפים במשך כמחצית השעה טיפות של ריבופלאבין (ויטאמין B2) על פני הקרנית. החומר נספג בקרנית. בשלב השלישי, הנמשך כ- 10 דקות, מקרינים את הקרנית באור UV תוך כדי המשך הזלפת טיפות הריבופלבין. קרני ה- UV משפעלות את הריבופלאבין וגורמות לתהליך שבו נוצרים קשרים בין סיבי חלבון שכנים. קשרים אלו תורמים להקשחת רקמת הקרנית וכתוצאה התהליך של התקמרות הקרנית נעצר או מואט באופן משמעותי.

    קיים בעולם ובארץ ניסיון של מספר שנים בטיפול זה. תוצאות ראשוניות של מחקרים גדולים במספר מדינות הראו שטיפול זה מסוגל לעצור או להאט את הקרטוקונוס, במיוחד אם הוא מתבצע בתקופה שבה הקרטוקונוס מתקדם. לכן טיפול זה מתאים במיוחד לצעירים, בד”כ בעשור השני או השלישי לחייהם, שאצלם הקרטוקונוס התגלה לאחרונה או שיש עדות להתקדמותו (בעזרת טופוגרפיה של הקרנית, או עדות לעליה במספר במשקפיים). טיפול זה לא מחזיר את הקרנית למצבה התקין, אבל הוא מייצב אותה ומונע את החמרת הקרטוקונוס. לאחר הטיפול מופנה המטופל להתאמת עדשות מגע או משקפיים.

    הטיפול בקשרי צילוב של הקרנית נהפך כיום לטיפול מקובל בקרטוקונוס המתגלה בשלבים הראשונים, והוא נחשב כיום לטיפול היעיל ביותר והיחיד שמסוגל לעצור החמרה של קרטוקונוס ולייצב את הקרנית. ההחמרה בקרטוקונוס תביא לירידה בראייה, וככל שהקרנית מתקמרת – כך קשה יותר להתאים עדשות מגע, ולבסוף יש צורך בהשתלת קרנית. מסיבות אלו חשוב האבחון המוקדם של קרטוקונוס, וההפניה המוקדמת לטיפול בקשרי צילוב של הקרנית.

    לקריאת מאמרי סקירה על קרוס לינקינג של הקרנית:

    רקע בסיסי של קרוס לינקינג (מאמר סקירה)

    רקע בסיסי של קרוס לינקינג (מאמר סקירה)

    מאמר סקירה 1: רקע בסיסי על קרוס לינקינג של הקרנית

    מאמר זה מתאר את הרקע המדעי בשיטת הקרוס לינקינג, את חדירת הריבופלבין לקרנית בשיטות השונות, קליטת קרינת ה UV בקרנית, השינויים הפיזיקליים של הקרנית לאחר קרוס לינקינג, ואופן בחירת המדדים לטיפול.

    המאמר פורסם בעיתון The Ocular Surface, באפריל 2013.

    התוויות ותוצאות של קרוס לינקינג (מאמר סקירה)

    התוויות ותוצאות של קרוס לינקינג (מאמר סקירה)

    מאמר סקירה 2: אינדיקציות לטיפול ותוצאות של קרוס לינקינג של הקרנית

    מאמר זה מתאר את האינדיקציות השונות לקרוס לינקינג של הקרנית, שהעיקרית בהן היא קרטוקונוס, ומסכם את התוצאות ארוכות הטווח בספרות הרפואית, והניסיון שהצטבר במקומות שונים בעולם.

    המאמר פורסם בעיתון The Ocular Surface, באפריל 2013.

    >בחזרה לקרטוקונוס

    מעוניינים במידע נוסף על הסרת משקפיים בלייזר? 

    התקשרו ל- 052-6741425 או השאירו כאן פרטים ונחזור אליכם.

    שתפו ברשתות החברתיות:


    קראתי והסכמתי לתנאי השימוש
    שאלות גולשים:

    02/12/2017 החלמה – כאבים

    שלום.
    אימא שלי בת 80+. יש לה בצקת של הקרנית עם קמטי דסצמט בעין שמאל. זה גורם לה מידי פעם לכאבים חזקים בעין. בין האופציות לטיפול הרופא המליץ טיפול קרוסלינקינג. האם הכאבים לאחר הטיפול הם חזקים והאם הם באותה עוצמה במשך יומיים-שלוש הראשונים לאחר הטיפול ? אימא פוחדת שלא תוכל לסבול את הכאב (יש לה גם בעיות לב).
    בנוסף, אשמח לקבל תגובה ממישהו שעבר את הטיפול.
    תודה.

    326824855_66786697f4
    שלום רב,

    קרוס לינקינג איננו טיפול מקובל לבצקת בקרנית.

    בברכה,

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    17/10/2017 טיפול קרוסלינקינג – הרדמה

    שלום.
    בבדיקה האחרונה של רופאת העיניים של בני בן כמעט 17 הומלץ לו לעבור טיפול “קרוס לינקינג”.
    אני מבין, שהטיפול נעשה בהרדמה מקומית.
    בני חושש מאוד מהטיפול ומגלה אי שקט בעקבות כך, וזאת מעצם התחושה הלא נעימה במהלך הטיפול, לאו דווקא מהכאב. האם מקובל במקרים מסוימים לבצע את הפרוצדורה הזאת בהרדמה מלאה או בסוג של טשטוש, ש”ירגיע את החרדה”?

    3c0824baadbfe32d9d4387e6df6fc08e
    שלום רב,

    אנו מבצעים טיפול זה בהרדמה מקומית מזה שנים רבות, גם לילדים קטנים בגילאי 9, וללא בעיות מיוחדות. אין כל צורך בהרדמה כללית בטיפולי קרוס לינקינג. הטיפול אינו כואב ואינו כל כך מורכב, וניתן לבצעו בהרדמה מקומית, תוך גישה סבלנית ומרגיעה.

    בנך מוזמן אלינו להערכה וטיפול, ואני בטוח שנוכל לבצע את הטיפול בהרדמה מקומית.

    בברכה,

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    03/10/2017 קרטוקונוס

    הנני בן 38 היום בגיל 34 מצאו אצלי קרטוקונוס. . כעת עושה מיפוי קרנית כל שנה. להלן המצב: מיפוי קרנית אחרון 8.17 . עין שמאל מקסימום קונוס עוצמה 47 הפרש ממוצע במיפוי לעומת 5.16 הוא 0.01D. צילנדר עלה ל 3.38 שינוי של 0.65D. סיכום שינוי: השטחה קלה בחלק תחתון ועלייה קלה בקמירות בחלק מרכזי נאזלי.
    עין ימין קונוס 53. הפרש ממוצע במיפוי לעומת 5.16 הוא 0.33D .צילנדר ירד ב 0.58D ל- 5.12. כלומר בעין ימין קיימת השטחה בחלק מרכזי תחתון ועלייה בקמירות בחלק מרכזי עליון.
    בדיקת ראייה אצל אופטומטריסט משקפיים: עין ימין רואה 6.9 מספרים צילנדר 3.5- מספר 5.5-. עין שמאל 6.6- מספרים צילנדר 3-. מספר 4.25-
    האם זה הגיוני שאני רואה יותר טוב עם משקפיים לעומת בדיקה קודמת שאז ראיתי בעין ימין 6.12 ובעין שמאל 6.9 ( בדיקה של 2015)?

    שאלה נוספת.

    רופא עיניים המליץ ללכת למומחה קרנית. מומחה קרנית ממליץ לעשות CXL + השטחה של קרנית בעין ימין. היות ובבדיקה אצל אופטומטריסט שלו יצא 6.20 בעין ימין וצילנדר 8.5 . עובי קרנית בעין ימין 430 מיקרון. לדעתו לאחר הטיפול אראה 6.6 עם משקפיים. היות ועובי הקרנית שלי קטן וגם הגיל שלי קרוב לגיל 40 שבו הקרטוקונוס לא אמור להתקדם וזה בעצם אותו טיפול כמו CXL. בנוסף איני רוצה להקטין עוד את הקרנית שלי וגם השטחה של הקונוס לא ברור איזה צורה גיאומטרית כלומר איזה עיוות חדש אקבל בקרנית .מצד שני יכול להיות החמרה במצב ואז אולי כן לעשות את הטיפול היות ואף אחד לא יודע איך הקרטוקונוס מתקדם בקרנית. אודה לעצה בנושא כן לעשות טיפול או להישאר עם משקפיים לראות קרוב ל-6.6 ולא לצאת להרפתקאות?

    תודה רבה,
    דרור.

    63004a57b6a6aca87277dc227fff50e5
    שלום רב,

    כל המספרים הרבים שאתה כותב בשאלה המאוד מאוד ארוכה שלך לא עוזרים לי בכלל (וגם לא לקהל הגולשים, שלא מסוגלים לקרוא פוסטים של יותר משני משפטים...). צריך לראות את המיפוי כדי להבין מה קורה, וצריך להשוות אותו למיפוי קודם שנעשה בעבר כדי להחליט אם היתה דינמיקה או אתה יציב. אתה מוזמן לבדיקה במרפאתי עם מיפויי הקרנית.

    אםאתה יציב (וכך אתה כנראה על פי גילך) - אזי אין צורך לעשות דבר. השילוב של קרוס לינקינג ו-PRK (הסרת משקפיים בלייזר) כפי שהציעו לך (קוראים לזה "פרוטוקול אתונה") אינו בטוח, ותוצאותיו אינן צפויות, הוא שנוי כעת במחלוקת בקרב מומחי קרנית בעולם, ואני לא ממליץ עליו.

    בברכה,

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    26/09/2017 פרופיל צבאי לבחור הסובל מקרקוטונוס כאשר בוצע קרוס לינקינג

    אני מלש”ב לפני גיוס הסובל מקרקוטונוס בשתי העניים כאשר בוצע קרוס לינקינג
    בשתי העיניים ,קבעו לי במסגרת צו ראשון פרופיל 64
    האם ניתן להעלות את הפרופיל ל82 באופן חריג ?
    הנושא חשוב לי מאוד.
    תודה

    אביעד

    תמונה 8
    שלום אביעד,

    פרופיל 82 לקרטוקונוס מוענק לקרטוקונוס קל שבו חדות הראייה המתוקנת המיטבית היא לפחות 6/9 בעין היותר טובה. אם אתה עומד בקריטריון הזה מגיע לך 82. אם חדות הראיה המתוקנת המיטבית היא 6/12 או פחות מזה בעין היותר טובה - אז הפרופיל שיותאם לך הוא 64.

    לגבי חריגים - עליך לפנות למיטב ולבקש וועדה רפואית בענף מיון רפואי.

    בברכה,

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    18/09/2017 קוריקוטונוס בצבא , וזכאות לניצוח השתלת קרנית.

    יש לי קורקוטונוס בשתי העיניים, עין ימין 0.2 , ו0.5 עם חריר, ועין שמאל 1.5. עשיתי כרגע טיפול קרוסלינקינג בעין ימין.
    רציתי לשאול :
    1- במקרה של עין ימין, האם עדשות , משקפיים יכולים לשפר את הראייה ?
    2- אני כרגע נמצא בשירות סדיר , האם ידוע לך לאיזה פרופיל יומלץ / או אתה היית ממליץ להוריד לי במקרה זה?
    3- אם לא אוכל לשפר את הראייה בעין ימין , האם אהיה זכאי לניתוח השתלת כרנית והאם שה מומלץ ?
    4- האם כדאי לעשות טיפול קרוסלינקינג כבר עכשיו לעין שמאל לפנ שהיא תדרדר ?
    תודה רבה מראש !

    אהוד

    orange-apple-eye-boner[6]
    שלום אהוד,

    השם הנכון הוא: קרטוקונוס (קרטו = קרנית, קונוס = חרוט).

    עדשות מגע או משקפיים עשויים לשפר את הראייה בקרטוקונוס. בד"כ יש להשתמש בעדשות מגע קשות, שיתנו ראייה טובה יותר מאשר משקפיים. יש להמתין מספר שבועות עד לקבלת משטח חלק ובריא של שכבת תאי האפיתל של הקרנית, לפני שפונים להתאמת עדשת מגע.

    הפרופיל הרפואי הצבאי תלוי בחדות הראייה המתוקנת אליה אתה מגיע לאחר שימוש במשקפים או עדשות מגע. את הפרופיל הרופאי קובעים בענף מיון רפואי בצה"ל על פי מכתב של הרופא המטפל שלך שמציין מהי חדות הראייה המתוקנת.

    השתלת קרנית מבצעים אם לא ניתן להשיג ראייה תפקודית בעזרת עדשות מגע, או שלא ניתן להרכיב עדשות מגע. יש למצות ברצינות את הנושא של עדשות מגע לפני ששוקלים השתלת קרנית.

    הטיפול בקרוס לינקינג נעשה רק אם יש עדות לעלייה בקמירות הקרנית על פי מיפויי קרנית עוקבים, או עלייה בצילינדר במרשם המשקפיים על פי מרשמי משקפיים עוקבים. אם אין עדות לכך, מצב הקרנית יציב וחדות הראייה טובה מאוד (1.5 זו חדות ראייה מעולה) - אז לא מקובל לבצע קרוס לינקינג, אבל מומלץ לבצע מעקב.

    בברכה,

     

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    16/09/2017 ניתוח קרטוקונוס

    פרופסור שלום אני סטודנט להנדסת חשמל , מבקש לדעת אם אוכל לעבור את הניתוח לפני שנת לימודים אונברסיטאית ,כמה ימי החלמה דרוש אחרי הניתוח ?

    Pop_arty_Eye__for_project__by_Jakeria
    שלום לסטודנט,

    אתה מתכוון כנראה לקרוס לינקינג. מדובר בטיפול מרפאתי ולא בניתוח. בד"כ הוא כרוך בשבוע החלמה, שלאחריו ניתן לבצע את כל הפעילות האקדמית הרגילה ללא בעיות. ניתן לבצע את הטיפול בין החגים, ולנצל את ימי החג הארוכים בחלק מתקופת ההחלמה.

    חשוב להבין שהטיפול בקרוס לינקינג אינו משפר את הראייה, אלא רק מייצב את הקרנית ומונע החמרה של הקרטוקונוס. כדי להשיג ראייה מיטבית יש להתקין עדשות מגע מיוחדות לקרטוקונוס.

    בברכת שנה טובה,
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    04/09/2017 קרוס לינקינג

    כמה זמן לפני ניתוח קרוס לינקינג אסור להרכיב עדשות מגע רכות?
    האם לבישתם 6 ימים לפני ניתוח זה מעכבת את ביצועו?

    182926
    שלום רב,

    מומלץ להפסיק את השימוש בעדשות מגע כשבוע לפני הטיפול בקרוס לינקינג.

    בברכה,

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    27/08/2017 קרוס לינקינג

    בשבוע הבא אחי בן 22 אמור לעבור ניתוח קרוס לינקינג בהדסה בעין אחת (מספר במשקפיים -8 בערך),
    השאלות: האם יש סיכונים כלשהם בניתוח זה? כמה שעות אורך הניתוח? תוך כמה זמן משוחרר המטופל לביתו? ומה משך ההתאוששות ממנו?

    4a438ff9_58519c28_art%20eye%207
    שלום רב,

    תשובה לשאלותיך תמצאי בעמוד באתר העוסק בקרוס לינקינג.

    בברכה,

     

     

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    04/08/2017 קרוס לינקינג

    האם אפשר להביא אסמכתא מהצבא בישביל הטיפול?

    טל

    coloured_eye_drawing_by_stardust12345-d6g62c3
    שלום טל,

    אני מאמין שזה אפשרי. עליך לבדוק זאת מול הרופא הצבאי ביחידה שלך.

    בברכה,

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    26/07/2017 צלילה לאחר ניתוח קרוס לינקינג

    שלום עברתי ניתוח קרוס לינקינג ב 15 למאי ואני רוצה לעשות קורס צלילה בסוף אוגוסט האם זה אפשרי? אשמח לקבל תשובה תודה מראש.

    diver
    שלום רב,

    מבחינת ההליך עצמו שעברת (קרוס לינקינג) אין מניעה כלשהיא לבצע פעילות גופנית, ובכלל זה צלילה. אבל מבחינת חדות הראייה המתוקנת שלך - אני לא יכול להגיד לך אם מותר לך לצלול. עליך להתייעץ עם רופא צלילה בנושא זה.

    בברכה,

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    27/06/2017 קרטוקונוס

    שלום רב,
    בעלי בן 38, עם קרטוקונוס בשתי העיניים מטופל בעדשות קשות ייעודיות למחלה.
    הוא רגיש נורא בבדיקות בעיניים ואף לא הולך חבדיקות עקב הפחד בבדיקה.
    האם ניתוח הקרוסלינקינג מתבצע בהרדמה או טשטוש?
    וכן מה הסיכונים בניתוח ומתי ניתן לחזור לשיגרת חיים (כגון עבודה נהיגה וכו…)
    תודה רבה.

    דנה

    63004a57b6a6aca87277dc227fff50e5
    דנה שלום רב,

    קרוס לינקינג הוא טיפול המבוצע במרפאה בהרדמה מקומית עם טיפות. ניתן לחזור לשגרה לאחר 3-4 ימים מהטיפול. הטיפול מתאים למי שנמצא בתהליך של התקדמות. בגיל 38 בד"כ המצב יציב, ואם אין עדות להתקדמות (החמרה) של הקרטוקונוס - אז אין צורך בטיפול.

    הדרך לדעת אם יש החמרה או התייצבות היא ע"י מיפויי קרנית חוזרים הנעשים אחת לכמה חודשים, באותו מכשיר, ולארח הסרת העדשות הקשות ליומיים שלושה לפני הבדיקה.

    בברכה,

     

     

     

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    03/06/2017 קרוסלינקינג

    שלום בתאריך ה29.6 עשיתי את ניתוח הקרוסלינקינג בעין ימין (עקב מחלת הקרוקטוקונוס) .למחרת בביקורת אצל הרופא הוא שם לי עדשה בעין שתפחית את הכאב עד ביקורת נוספת ב6.6 שבה הוא אמור להוריד אותה.. העדשה מאוד מציקה ואני מאמינה שהעין הבריאה אני יכולה להוריד אותה ?

    contact lens cartoon
    שלום רב,

    לא. העדשה עוזרת לתהליך הריפוי. רק הרופא ששם לך אותה רשאי להוריד אותה.

    בברכה,

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    17/05/2017 לגביי טיפול הקרוסלינקינג

    לפני כתשעה חודשים ביצעתי בדיקת עיניים באופטיקה עינית שבירושלים, האופטומטריסט שראה את העין אמר לי שיש התחלה של תופעת הקרטוקונוס ושלח אותי לדוקטור סילברסטון להמשך בדיקה.
    לאחר הבדיקה אצל דוקטור סילברסטון הופנתי על ידו לדוקטור יעקב רוזנמן בבית החולים שערי צדק לבדיקה האם אני מתאים לטיפול החדשני “קרוסלינקינג”
    לאחר שלושה פעמים בדיקות מיפוי קרנית ולאחר שלא ראה שינוי קיצוני בין הפעמים דוקטור רוזנמן נתן לי תור לבדיקה נוספת בחודש יולי הקרוב (5 חודשים לאחר הבדיקה האחרונה)
    לבינתיים אני מרגיש לאט לאט איך בעין שמאל הראיה שלי נחלשת.
    האם נכון לחכות עוד חודשיים במקרה כזה האם ההליך נכון והאם יש עוד מה לעשות בשביל לשמור על העיניים שלי שלמות ובריאות.
    תודה רבה והמשך יום מעולה

    eye_see_toast
    שלום רב,

    ההחלטה על ביצוע קרוס לינקינג לקרטוקונוס איננה פשוטה, ותלויה בשקלול של מכלול גורמים, בהם: מיפויי קרנית חוזרים, בדיקות רפרקציה (המספר בשמקפיים) חוזרות, בדיקות עובי הקרנית, חדות הראייה המתוקנת המיטבית, וכל זאת בהתחשב בגיל שלך (אותו לא ציינת בשאלתך).

    ככל שהגיל צעיר יותר, ויש דינמיקה באחד או יותר מהמדדים שהזכרתי לעיל - וככל שיש אובדן של הראייה המיטבית המתוקנת - כך אני נוטה יותר לבצע קרוס לינקינג.

    בברכה,

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    16/05/2017 קרוס לינקינג בזמן הנקה.

    שלום רב.
    נקבע לי טיפול בקרוס לינקינג עקב קורטוקונוס מתקדם מאוד.
    תחילה קבעו לי בעת שהייתי בהריון כי טענו שזה אינו פוגע כלל, אך ביום הטיפול סירבו לבצע בשל היותי בהריון וקבעו לי לאחר הלידה ונתנו לי הנחיה שאסור לבצע את הטיפול גם בעת הנקה.
    האם באמת אסור לבצע קרוס לינקינג בהנקה? מה החשש? הטיפול מיועד להתבצע בעוד שבועיים ואני רוצה לדעת אם אני צריכה לגמול את הילד מהנקה.
    תודה רבה רבה!

    breastfeeding
    שלום רב,

    הבעיה אינה בטיפול עצמו, אלא לאחר הטיפול - בתרופות הניתנות בטיפות, אותן תצטרכי לשים לעצמך בעין המטופלת במשך מספר שבועות. חלק מהתרופות הניתנות כטיפות לעיניים נספגות סיסטמית, ועלולות להיות מופרשות בחלב. טיפול אלו מכילות אנטיביוטיקה וסטרואידים. מומלץ להתייעץ עם רופא הנשים שלך באילו טיפות עיניים ניתן להשתמש במהלך ההנקה.

    בברכה,

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    25/04/2017 מה צריך להביא לבדיקה?

    ד”ר סלמון שלום,

    קבוע לי תור במרפאתך (בת 27 עם קרטוקונוס שמטופל ע”י עדשות מגע קשות), במה עלי להצטייד לקראת התור? מיפוי קרנית?

    תודה

    afghan_girl_eyes
    שלום רב,

    מומלץ להצטייד עם היסטוריית משקפיים (בדיקות המשקפיים שהיו לך בשנים האחרונות) וכל מיפויי הקרנית שנעשו לך עד כה. כ"כ כדאי להביא סיכומי ביקורים רפואיים. אנחנו נוהגים בכל מקרה לבצע מיפוי קרנית במכשיר שלנו במהלך הביקור.

    בברכה,

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    17/02/2017 קרטוקונוס

    שלום דוקטור
    בני חייל אובחן תוך כדי השירות שיש לו קרטוקונוס. נקבע לו טור למאי לקרוס לינקינג מכיוון שיש היתדרדרות במצב העין.
    אני חוששת למצבו מכיוון שעוד 3 חודשים המצב ימשיך להיתדרדר ויכול להגיע למצב בילתי הפיך.
    אשמח לחוות דעתך בנושא.
    תודה רבה ושבת שלום

    יוסי

    hayalim_night_C
    שלום יוסי,

    מומלץ כמובן לבצע את הטיפול בהקדם האפשרי.

    בברכה,

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    01/02/2017 קרוסלינקינג לקרטוקונוס

    אני חוששת מלנהוג בגלל שאני לא רואה במאה אחוז אבל במידה המתאימה על פי משרד הרישוי…אבל זה בכל זאת מדאיג אותי ונותן לי תחושה שאני לא רואה מרחוק האם באמת הטיפול עוצר את התקדמות המחלה ?? האם אתה ממליץ על טיפול זה

     

    HorusGallery_2x2
    שלום רב,

    קרוס לינקינג הוא הטיפול המומלץ כיום לכל מי שיש לו קרטוקונוס הנמצא בשלבי התקדמות, ויש עדות להחמרה במצב הקרנית על פי מיפויי קרנית עוקבים. אם אתה צעיר, והקרטוקונוס התגלה אצלך לאחרונה, ויש החמרה מתמדת במצב - עליך לבצע קרוס לינקינג בהקדם האפשרי. הטיפול עוצר את ההתקדמות של הקרטוקונס בלמעלה מ-90% מהמטופלים שעוברים אותו.

    הטיפול אינו משפר את הראייה. כדי לראות טוב יותר, במיוחד בזמן נהיגה, עליך להתאים עדשות מגע מיוחדות. מומלץ לפנות בהקדם לרופא עיניים מומחה לקרנית.

    בברכה,

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    26/01/2017 פרוטוקול אתונה /הסרת אפיטל בלייזר

    בהמשך לשאלתי הקודמת.. מה ההבדל בין פרוטוקול אתונה / הסרת אפיטל בלייזר/ cross +prk. זה לא שמות נרדפים לפרוצדורה של קרוסלינקינג ולייזר? הבנתי שלפני הניתוח צריך להסיר את שכבת האפיתל שעוביה 50 מיקרון שזה מה שעושים ידנית בלי צורך בלייזר. הלייזר הוא לא הכרחי ואין בו צורך בכלל בהסרת אפיטל? ההליך הזה יעיל או שאין בו בכלל צורך וזה סתם בשביל לגבות עוד כסף כי זה לייזר?
    שאלה נוספת. אני סובל מיובש קל ושריטות בשתי העיניים דבר שכנראה מגביר את ההילות והסינוורים. אני מרכיב פיגיבק וכל אופציה אחרת שניסיתי לא התאימה לי. אני לוקח טיפות הילוקומוד שעוזרות אך עדיין העיניים יבשות. אני חושש שזה עלול להחמיר את הקרטוקונוס. שמו לי פלגים לחסימת דרכי הדמעות אך אני לא מרגיש שזה בכלל עוזר. יש פעולה נוספת שאתה ממליץ עליה להפחתת היובש?

    שי

    h
    ושוב שלום לך שי,

    יש לך הרבה שאלות. על חלקן כבר עניתי לך מספר פעמים בעבר. על חלקן יש תשובות בדפי האתר.

    על פרוטוקול אתונה כבר עניתי לך בעבר בהרחבה באתר: לחץ כאן לקישור לתשובתי לשאלתך מה- 4.1.17 על טיפול זה. אם עברת את הטיפול, מדוע אתה שואל בדיעבד מה זה? הרופא המטפל אמור היה לספק לך הסברים על הטיפול אותו אתה עובר.

    אי אפשר לענות במסגרת הזו על כל השאלות הרבות שאתה מעלה, וגם אי אפשר לטפל באנשים דרך האינטרנט. פשוט תבוא להיבדק.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    24/01/2017 הסרת אפיתל בלייזר

    שלום רב, הבנתי שלפני קרוסלינקינג מסירים את שכבת האפיתל כדי שהטיפות יצליחו לחדור לעין. ויש שני סוגים אחד שלא מסירים את האפיתל ואחד שכן מסירים. מה ההבדל ביניהם? ומה זה אומר הסרה של האפיתל בלייזר? ולמה זה יותר יקר מקרוסלינקינג רגיל?

    שי

    eye_see_toast
    שלום שי,

    אכן יש 2 סוגים של טיפולי קרוס לינקינג לקרטוקונוס: בראשון מוסרת שכבת האפיתל, ובשני שכבת האפיתל אינה מוסרת. הטיפול המקובל כיום בעולם הרחב הוא הראשון - כלומר: קרוס לינקינג שבו מוסרת שכבת האפיתל. הסרת שכבת האפיתל מאפשרת לטיפות הריבופלאבין המוזלפות על הקרנית להכנס בצורה יעילה ומהירה יותר לקרנית.

    הטיפול השני שבה לא מוסרת שכבת האפיתל נועד להקל על אנשים שלא מסוגלים לעבור את הטיפול הראשון (כגון ילדים, אנשים עם בעיות שיתוף פעולה ועוד). בשיטה זו מוזלף קודם חומר המחליש את הקשרים בין תאי האפיתל ומגביר את החדירות דרכם. אולם המעבר של הריבופלאבין דרך תאי האפיתל בשיטה זו פחות יעיל. גם התוצאות ארוכות הטווח בשיטה זו יעילות פחות בהשוואה לשיטה הראשונה. אני לא ממליץ על השיטה השניה.

    אין כל צורך להסיר את האפיתל ע"י לייזר. הסרת האפיתל נעשית ע"י הרופא באופן מכני, ונמשכת כ-5 דקות, ואינה מהווה בעייה.

    בברכה,

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    15/01/2017 ניתוח Cross-Linking

    שלום ,

    אני בן 24 , יש לי קרטוקונוס בשתי העיניים אך חמור יותר בעין שמאל- שם עברתי ניתוח Cross-Linking , כעת מתלבט מה לעשות עם עין ימין – אני כרגע במעקב כל חצי שנה ולא נראה שינוי מהותי בטופוגרפיה רק לאחרונה עלה המספר במשקפיים מ1.5- ל2- אחרי כ-3 שנים עם אותו המספר.

    האם לדעתך יש צורך בניתוח קרוס גם בעין ימין?

    תודה רבה !

    3c0824baadbfe32d9d4387e6df6fc08e
    שלום רב,

    אוכל לענות לך רק לאחר התבוננות במיפויי קרנית עוקבים של השנים האחרונות והשוואת למיפוי קרנית עדכני, וכן מידע על הרפרקציה (המספר במשקפיים) שלך לאורך השנים והשוואתו למצב היום.

    בברכה,

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    04/01/2017 פרוטוקול אתונה

    עברתי פרוטוקול אתונה עם ליטוש של 10 מיקרון אצל פרופ’ (——-) עברתי מיפוי קרנית ואומרים שהכל בסדר ובמצב יציב.. אני מרגיש שהראיה יורדת והעיוותים גדלו בצורה משמעותית.. איך אפשר לפגוש אותך כמה שיותר מהר בבקשה

    שי

    E
    שלום שי,

    "פרוטוקול אתונה" הוא שילוב של PRK וקרוס לינקינג באנשים שיש להם קרטוקונוס או תבנית חשודה לקרטוקונוס התחלתי. פרוטוקול זה שנוי במחלוקת בעולם, ואין הסכמה על יעילותו ועל בטיחותו. מרבית מומחי הקרנית בארץ ובעולם לא מבצעים אותו, מכיון שהתוצאות אינן צפויות. אני לא מבצע פרוטוקול זה, מכיוון שלדעתי ביצוע PRK גורם לכך שהקרנית תהיה דקה יותר באדם שיש לו קרטוקונוס, כשלמעשה הקרנית שלו דקה מלכתחילה. הפחתה נוספת בעובי הקרנית עלולה להחמיר את הקרטוקונוס, אפילו שבוצע קרוס לינקינג שאמור לייצב את הקרנית. בנוסף - הקרנית בקרטוקונוס מעוותת ולא סדירה, וקשה מאוד לבצע שיוף מדוייק בקרנית שמידת חוסר הסימטריות שבה כל כך גדולה. מרבית אמצעי ההדמייה לא מסוגלים לבנות תבנית שיוף כזו שתתאים בדיוק לתבנית של הקרנית בקרטוקונוס, וקשה לי מאוד להאמין שבמכון שבו עברת את הטיפול מסוגלים לבצע תבנית שיוף מדוייקת כזו... התוצאה היא יצירת עיוות חדש, שצורתו לא צפוייה מראש, ושגורם למה שאתה מרגיש עכשיו.

    אין לך מה לפגוש אותי "כמה שיותר מהר" כי אין באמת משהו שאפשר לעשות עכשיו. כל מה שאני יכול לאמר הוא שמומלץ להמשיך במעקב אצל הרופא שביצע אצלך את הניתוח, ולהמתין בסבלנות. אם בהמשך לא יהיה שיפור בראייה, מומלץ להתקין עדשות מגע קשות.

    בברכה,

     

     

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    28/12/2016 קרטוקונוס

    שלום,
    אני סובלת מקרטוקונוס , לפני שנתיים עברתי את הניתוח, אבל לאחרונה אני מרגישה שזה התדרדר ואני לא רואה, אני כבר חצי שנה עובדת מול מחשב ומכשירי טלפון המון שעות, האם זה מה שגרם לראייה שלי להתדרדר ?

    pixiecold-creative-make-up-15
    שלום רב,

    עבודה מול מחשב לא גורמת להחמרה בקרטוקונוס. כ"כ לא תמיד התחושה הסובייקטיבית של ירידה בראייה משקפת באופן אמיתי התדרדרות במצב הקרנית. כדי לדעת אם היה שינוי במצב הקרנית צריך לבצע מיפוי של הקרנית ובדיקת משקפיים ולהשוות אותם לבדיקות קודמות.

    בברכה,

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    25/12/2016 קרוס לינקינג לקרטוקונוס

    שלום,
    אני בן 24 , לפני כשנתיים עברתי קרוס לינקינג בעין שמאל עקב התדרדרות. עין ימין כרגע במצב יציב ובמעקב , השאלה שלי היא האם כדאי לבצע גם בה את ניתוח הקרוס לינקינג? אני שואל כי הרופא המטפל שלי לא ממהר לשלוח אותי לעשות כי המצב יציב כרגע .

    מאור

    crazyeyeartcover_Slide
    שלום מאור,

    אם המצב יציב, אין צורך בשלב זה לבצע קרוס לינקינג. יש צורך במעקב תכוף בעזרת מיפוי קרנית ובדיקת המספר במשקפיים אחת למספר חודשים.

    בברכה,

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    20/11/2016 ניתוח לייזר להסרת משקפיים אחרי קרוס לינקינג

    עברתי קרוס לינקינג לפני שנתיים. מאז חלה עצירה בהתקדמות הקרטוקונוס ומבנה הקרנית נשאר זהה. האם אוכל לעבור ניתוח להסרת משקפיים?

    eye_see_toast
    שלום נועה,

    לא!!! בניתוח לייזר מבצעים שיוף של הקרנית שהופך אותה לדקה יותר. בקרטוקונוס הקרנית מלכתחילה דקה מאוד, והפיכתה לדקה יותר עלול לגרום להחמרה מחודשת בקרטוקונוס.

    בברכה,

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    16/11/2016 שאלות אחרי שעושים קרוס לינקינג

    עברתי קרוס לינקינג לפני שבוע ורציתי לדעץ כמה דברים:
    אני יכולה להשתמש רגיל בפלאפון או שאני צריכה להמנע ממנו ?
    אחרי כמה זמן אני יכולה לשים איפור בעין ?
    ובשמש אני צריכה לשים משקפי שמש או שאני יכולה גם בלי ?
    תודה מראש

    imagesG1FL58NX
    שלום עדן,

    אם הסירו לך את העדשה הטיפולית והאפיתל בקרנית עבר ריפוי מלא - את יכולה לחזור לשגרת חיים רגילה, ולעשות הכל ללא בעיות. את זאת יגיד לך הרופא המטפל, שאמור לבדוק אותך לאחר הסרת העדשה הטיפולית, ולהגיד לך אם האפיתל עבר ריפוי מלא.

    בברכה,

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    07/11/2016 קרטוקונוס וגורמי הידרדרות

    פרופ׳ סלומון שלום רב
    שמי תומר ואני סובל מקרטוקונוס מגיל 18 למיטב זכרוני , כיום עם צילינדר 6 בעין שמאל ו 4 בימין
    עברתי בדיקת אופטיקה , מיפוי קרנית ואף הלכתי למומחה קרנית של הקופה שהפנה אותי למעבדת קרנית.
    אני עובד מזה שנתיים בסביבה ממוחשבת וחובש משקפיים , אציין כי אני בכל יום בין 6 ל 10 שעות על המחשב ולעתים איני מוריד את העיניים ממנו אפילו לדקה
    מפאת עומס רב בעבודה.
    רציתי לדעת האם יש קשר בין ישיבה בסביבה ממוחשבת להידרדרות בקרטוקונוס ואם כן האם כדאי לי לשנות תפקיד לתחום אחר בעבודתי שאינו מצריך ישיבה ממושכת על המחשב.
    מאז שאני בתפקיד ממוחשב אני חש בירידה בחדות הראייה באופן דרסטי , טישטוש , וכאבי ראש תקופים ורציתי לדעת האם יש קשר בין כך להידרדרות מצבי, תודה.

    תומר

    newton_computer
    תומר שלום,

    עבודה מול מחשב לא גורמת להחמרה בקרטוקונוס. כאבי הראש הם תוצאה של מאמץ של העיניים להתמקדות על מטרה קרובה. אני מניח שהתיקון במשקפיים אינו מיטבי, ולכן אתה מתאמץ להתמקד על הטקסט במחשב, דבר הגורם למאמץ של אקומודציה (התכווצות שריר העטרה הנמצא בתוך העין), וזה גורם לכאבי הראש.

    מומלץ לפנות בהקדם למומחה לקרנית לשקול ביצוע קרוס לינקינג, אם אכן יש החמרה בקרטוקונוס. בהמשך מומלץ להתאים עדשות מגע קשות שיתנו לך ראייה טובה יותר מהמשקפיים, ותוכל להשתמש בהן לפחות במהלך העבודה מול מסך מחשב.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    24/10/2016 מצב ראייה מחמיר

    גילו לי קרטוקונוס בעין ימין לאחר שהתלוננתי רבות לרופא עיניים שהראייה בעין ימין מתדרדרת הרופא נתן לי הפנייה להמשך טיפול אצל רופא קרנית אבל התורים ממש רחוקים והראייה שלי ממש מתדרדת הסברתי לרופא שאין תורים קרובים וחייב לעשות משהו עם ההתדרדרות אך הוא אמר לי שזה בסדר ולא הציאה את הטיפול בשביל להעט את המחלה כרגע מצב הראייה התדרדר.
    האם אפשר לעשות משהו בשביל לקבל טיפול להעט את המחלה בלי הפנייה מהרופא ועל פי הבדיקות שעשיתי?

    Sean_lg
    שלום רב,

    במקרה שלך יש לבצע קרוס לינקינג כדי לעצור את התקדמות הקרטוקונוס. כל מטופל שמגיע למרפאתנו עובר בדיקת עיניים ע:י מומחה לקרנית, בדיקת רפרקציה (המספר במשקפיים) ע"י אופטומטריסט, וגם עובר מיפוי (טופוגרפיה) של הקרנית. ביצוע הבדיקות במרפאה בה מבוצע הטיפול בקרוס לינקינג חשוב מאוד, ואנו עושים אותם גם אם עשו לך אותם במקום אחר. זאת כדי שנוכל לעקוב במערכת שלנו אחר מצב הקרנית. לאחר הטיפול בקרוס לינקינג נבצע בדיקות חוזרות של הרפרקציה ומיפוי הקרנית אחת לכמה חודשים, כדי לוודא שאכן הקרנית יציבה לאחר הטיפול.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    20/10/2016 קרוסלינקינג

    האם לאחר טיפול קרוסלינקינג (במידה ומתיצב המצב) חוץ מהשינוי בראיה והתיקון רק על ידי עדשות קשות אין שום אפשרות לסבוכים והחמרה ממש כמו אדם רגיל?

    imagesCAYLBIXL
    שלום רב,

    לאחר קרוס לינקינג אין סיבוכים ארוכי טווח. לעיתים מופיעה בקרנית עכירות קלה, בה ניתן לטפל מקומית בסטרואידים למשך מספר שבועות. עכירות זו היא מאוד קלה, ואינה משפיעה על הראייה.

    בטווח הארוך יש בד"כ יציבות בקמירות הקרנית במרבית המטופלים, הנשמרת לכל החיים. בפחות מ-5% של המטופלים תיתכן עלייה בקמירות הקרנית בטווח הארוך, וצורך בטיפול חוזר.

    החשש מסיבוכים בקרוס לינקינג איננו מוצדק ובטל בשישים אל מול הפגיעה המשמעותית בראייה במקרים של קרטוקונוס מתקדם שהולך ומחמיר. מדובר בטיפול הכרחי וחיוני שאם לא יבוצע, תיגרם התדרדרות במצב הקרנית עם עלייה בקמירות הקרנית, ירידה בראייה, חוסר יכולת להשיג ראייה תפפקודית אפילו עם עדשות מגע קשות, וצורך להגיע לכדי השתלת קרנית.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    28/09/2016 עיוות פנימי בקרנית ולנטיקונוס

    שלום פרופסור סלומון.
    אני סובל מקרטוקונוס בשתי העיניים כאשר עין שמאל במצב חמור בהרבה מעין ימין, עברתי קרוס לינקינג בעין שמאל לפני כשנה ואני מבצע מעקבים אחר העין הימנית כדי שבמצב של החמרה נבצע את הניתוח גם בעין הזאת.
    העניין הוא שאני מרגיש החמרה בראיה בעין ימין בעיקר מצד זה שאורות נמרחים לי הרבה יותר ממה שנמחרו בעבר אך מבחינת הראיה עצמה כמעט ואין החמרה (אולי רבע מספר בטווח של שנה). הייתי במעקב אצל רופא עיניים שאמר לי שאין כמעט החמרה מבחינת המיפוי, יש לציין כי בעין שמאל כאשר היא הייתה במצב הרבה יותר חמור מעין ימין שלי כרגע, עדיין לא סבלתי מהבעיה של האורות שנמרחים. שאלתי את האופטומטריסט שלי איך הוא מסביר את העניין (הרופא לא ידע כל כך מה לענות לי) והוא נתן לי שתי אפשרויות, האפשרות הראשונה היא שהקרנית בעין ימין מתעוותת מהצד הפנימי שלה ולא רואים את זה במיפוי, והאפשרות השניה היא שיש לי תופעה שנקראת לנטיקונוס, כלומר העדשה בעין מתעוותת.
    האם האפשרויות שהוא נתן הגיוניות בעיניך? אם כן:
    1. לגבי העיוות הפנימי, האם ניתן לבדוק את העניין אצלך במרפאה? והאם בדיקה כזאת היא בכלל רלוונטית, כלומר האם יש טיפול שמתאים לעיוות בצד הפנימי של הקרנית (למעט השתלה כמובן).
    2. לגבי העדשה, כיצד ניתן לבדוק אם אכן יש לי התעוותות בעדשה, האופטומטריסט אמר לי שבבדיקה עם הרחבת אישונים קשה לעלות על הבעיה כשהיא לא ממש חמורה והוא אמר שהוא חושב שאולי בבדיקת oct, שאומנם מיועדת לרשתית, בזווית מסוימת של צילום ניתן יהיה לאבן את הבעיה, מה אתה ממליץ?

    תודה רבה, דוד

    A
    שלום דוד,

    ככל הנראה יש החמרה בקרטוקונס גם בעין ימין, ויהיה צורך לבצע קרוס לינקינג בהקדם גם בעין זו. גם אם לא היה שינוי ברפרקציה (מספר במשקפיים), הרי שקרוב לודאי היה שינוי בטופוגרפיה (מיפוי הקרנית). מומלץ לבצע מיפוי קרנית מעודכן, ולהשוות בזהירות את כל בדיקות המיפוי שעשית במהלך השנים האחרונות. בכל מקרה, גם אחרי קרוס לינקינג, תזדקק להתאמת עדשות מגע חדשות.

    ההסברים על עיוות אחורי של הקרנית ולנטיקונוס הם בגדר השערות לא מבוססות, וככל הנראה אינם נכונים.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    22/08/2016 טיפול קרוס לינקינג לקרטוקונוס

    שלום היכן מבצעים את הטיפול? היינו בהדסה הסבירו לנו את המשמעויות אבל אנחנו לא מצליחים להשיג אתכם לשם קביעת תור.

    אבשי

    imagesAK0SIJ0H
    שלום רב,

    אנחנו מבצעים טיפולי קרוס לינקינג לקרטוקונוס במרפאות העיניים בהדסה כל שבוע. התור לטיפול לא ניתן טלפונית, אלא במהלך בדיקת רופא עיניים המתבצעת בביקור במרפאת קרנית אצלנו. עליך לקבוע תור אלינו למרפאת קרנית, ואנחנו נבדוק אותך ואת מצבך כיום, ואם נמצא שאתה צריך לעבור את הטיפול - ניתן לך תור במעמד הביקור.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    03/08/2016 צלילה

    שלום, אני מתכוונת להשתתף בקורס צלילה בשבוע הבא, האם יש מניעה להשתתף בקורס צלילה או הנחיות מיוחדות עבור אנשים עם קרטוקונוס שעברו קרוס-לינקינג? תודה.

    יעל

    diver
    שלום יעל,

    היתרים לצלילה ניתנים ע"י רופאי צלילה ולא ע"י רופאי עיניים. רופאי צלילה יודעים מהם הקריטריונים הדרושים לצלילה מבחינה רפואית, כולל מבחינת הראייה. ההיתר ניתן על פי חדות הראייה שלך, ועל פי היכולת שלך לתפקד במהלך הצלילה עם משקפת צלילה עם או בלי עדשות מגע. אנא פני לאחד מרופאי הצלילה המורשים בארץ, שיבדוק אותך ויחליט אם את כשירה לצלילה, בהתאם לראייה שלך.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    26/07/2016 מתי לעשות קשרי צילוב?

    פרופ’ סלומון שלום רב,

    אני בגיל 32 ובאבחון שביצעתי בביה”ח לפני מספר ימים גילו שיש לי קרקטוקונוס.

    מאז גיל 16 בערך, היה לי מספר נמוך למדי (בין -0.5 ל- -1) עד לפני כשנתיים כאשר התחלתי לראות מטושטש הלכתי לאופטימטריסט שם התאימו לי משקפיים עם צילנדר (3-), על כן אני משער שזו בערך תחילת המחלה.

    הרופא שאיבחן אותי טוען כי בנתיים אין צורך להתאים משקפיים חדשים שכן המספר בקושי השתנה. יחד עם זאת לעיתים אני סובל מראיה לא חדה, בעיקר בלילה וכן מסנוורים כאשר מקורות האור חזקים במיוחד (למשל בקניון או ביום בהיר במיוחד).

    ברצוני לדעת:
    א. כיצד ומתי (מהם השיקולים) להחליט לבצע קשרי צילוב (קרוס לינקינג)? האם יש סיבה לא לבצע אותו?
    ב. האם יש דרך לעקוב אחרי התדרדרות המחלה למעט מעקב אחרי מרשם המשקפיים?

    בברכה ובתודה,
    חגי

    orange-apple-eye-boner[6]
    שלום רב,

    קרוס לינקינג מבצעים בשלבים הראשונים של התפתחות קרטוקונוס, כאשר יש עדות לדינמיקה במצב הקרנית. אם המצב החל להופיע בשנתיים האחרונות, וזאת על סמך הופעת צילינדר גדול שלא היה קודם, ואם אובחן במיפוי קרנית קרטוקונוס - הרי שעליך לעבור טיפול קרוס ליניקנג ללא דיחוי.

    אין כל סיבה לא לעבור קרוס לינקינג אם יש עדות להופעה של קרטוקונוס חדש. להיפך - יש הרבה סיבות מדוע יש לבצע קרוס לינקינג ולא להמתין. הדרך לעקוב היא ע"י מיפוי קרנית ובדיקת המספר במשקפיים. השילוב של שתי הבדיקות נותן אינדיקציה להתדרדרות. אבל גם אם אין בדיקת מיפוי מהעבר, עצם העובדה שאתה יודע שלפני שנתיים התחיל תהליך ההתדרדרות - זו סיבה מספיק טובה לבצע קרוס לינקינג, ולא להמתין להחמרה נוספת במצב הקרנית. חשוב להבין: קרוס לינקינג לא מחזיר את המצב לקדמותו. הטיפול עוצר את המצב, או "מקפיא" את הקרנית במצבה הנוכחי, אך לא מחזיר את הגלגל לאחור. כל המתנה תביא להחמרה נוספת במצב, לירידה נוספת בראייה המיטבית המתוקנת, ולקושי רב יותר להתאים עדשת מגע או משקפיים.

     

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    07/07/2016 קרוס לינקינג לקרטוקונוס

    שלום רב .
    אני בת 30 ולפני כחצי שנה אובחנתי בקרטקונוס .
    עכשיו לאחר חצי שנה עשיתי מיפוי חוזר .
    שתןצאתיו הם:
    קמירות אחורית 33 מיקרון ימין.14 מיקרון שמאל
    עובי קרנית בעין ימין 496 מיקרון מינימאלי 484 מיקרון
    עובי קרנית בעין שמאל באפקס:505 מיקרון מינימאלי 500 מיקרון
    בהשוואה לטופוגרפיה מ 1.2016 בעין ימין :קיימת עלייה בקמירות הקרנית בחלקה התחתון והשטחה בחלק מרכזי עליון .שמאל: קיימת עלייה בקמירות הקרנית בחלקה התחתון והשטחה בחלק מרכזי(ייתכן שההשטיה בעין זו הינה שינוי טכני ארטיפקט)
    השאלה שלי האם יש היתדרדרת במצב .והאם צריכה לעבור טיפול קרוס לינקינג .
    והאם אפשר לעשות תטיפול בהרדמה מלאה .
    בתודה וסליחה על האורך.

    תמונה 8
    שלום רב,

    קשה לענות לך בלי לראות את המיפוי עצמו ולהשוות למיפוי הקודם. כעיקרון - אם יש עלייה משמעותית בקמירות המקסימלית במיפוי, או שינוי משמעותי במספר במשקפיים - הרי שיש החמרה בקרטוקונוס ויש צורך בביצוע קרוס לינקינג בהקדם האפשרי.

    כדי לקבל תשובה מדוייקת יותר - את מוזמנת לבדיקה אצלנו.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    06/06/2016 לגבי טיפול הקרוס לינקינג והחלמתו

    שלום, יש לי קרטוקון ואני מטופל כבר כשנה (נבדק כל 3 חודשים לראות את קצב ההתקדמות) והובחן שכל 3 חודשים הפרמטרים בעין שמאל עולים וקבעתי תור לקרוס לינקינג כי נראה שאין ברירה.
    שאלתי היא כי שכחתי לשאול את הרופא שלי.
    כמה זמן בערך הניתוח עורך והאם לאחר מכן חוזרים הביתה או צריך להתאשפז? לאחר כמה זמן אוכל לחזור לעבוד? מספר ימים? שבועות?
    תודה רבה
    גיא

    63004a57b6a6aca87277dc227fff50e5
    שלום רב,

    קרוס לינקינג של הקרנית הוא טיפול המיועד לעצור התקדמות קרטוקונוס. הטיפול היא טיפול מרפאתי ולא ניתוח, נמשך כשעה, ולאחריו הולכים הביתה. מכיוון שיש כאבים ניכרים ביומיים הראשונים שלאחר הטיפול, מומלץ לקחת חופש מהעבודה או הלימודים לתקופה של יומיים - שלושה מיום הטיפול.

    לאחר כשבוע מוסרת עדשת המגע הטיפולית, ואז אתה יכול לחזור לתפקוד רגיל.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    12/05/2016 טישטוש שבוע לאחר קרוס לינקינג

    לפני שבוע עברתי טיפול קרוס לינקינג בעין ימין לאחר שמכן התבקשתי לשים טיפות במשך שבוע ולאחר מכן ג’ל לטיפול ביובש העין עדיין לא יצא לי להשתמש בג’ל מאחר ויום שלם אני מרגישה ממש טישטוש בראיה בעיקר כשאני מרכיבה את המקפיים האם מצב כזה הוא נורמאלי?

    plastic-bottle-cap-art-mary-ellen-croteau-2
    שלום נטלי,

    הראייה לאחר קרוס לינקינג מטושטשת בגלל תהליך ריפוי הפצע בשכבת תאי האפיתל של הקרנית. במהלך מספר שבועות שכבת תאי האפיתל לא סדירה, ולוקח זמן עד שהשכבה מתארגנת ונעשית חלקה כמו לפני הטיפול. בנוסף יש לפעמים תהליך דלקתי תגובתי המתבטא בעכירות (Haze) באיזור הטיפול עצמו (הסטרומה הקדמית של הקרנית). זו הסיבה מדוע יש לקבל טיפול בטיפות של סטרואידים למשך מספר שבועות לאחר הניתוח. הראייה תתיצב בסופו של דבר, ויתכן שתצטרכי להתאים משקפיים או עדשות מגע חדשות.

    הרופא המטפל שלך הוא זה שצריך לתת לך מידע זה, ומומלץ להתיעץ אתו.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    11/05/2016 טיפול קרוס לינקיג

    אני מעוניית בפגישת ייעוץ לגבי קרקוטונוס שיש לי בעין אחת, מעוניינת בטיפול .
    איך אפשר לתאם פגישת ייעוץ.

    רואן

    eye-art
    שלום רואן,

    אנא פני למזכירתי בטל. 052-6741425, או ישירות למרכז הרפואי בהדסה ב- 02-6778899.

    בברכה,

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    26/04/2016 עדשות מגע קשות

    שלום אני סובל מקרטוקון יש לי אחות שגם סובלת ועברה ניתוח בהצלחה והיום מסתדרת בעזרת עדשות קשות אני גר בפריז ולכן אני לא יכול ללכת לאותם רופאים אבל אני מכיר הייטב את הבעיה בגיל שש עשרה אובחנתי כחולה קרוטוקון עד גיל שש עשרה הייתי עושה משקפיים ואף פעם לא היו קולעים למספר .. בגיל שש עשרה קיבלתי הפניה לרופא והרופא אמר עדשות קשות אמרתי לו אין לי דמעות וזה מנסיוני עם עדשות אז הוא אמר לי קורסליקינג זה היה נראה לי מפחיד עזבתי אותו והרגשתי שהראיה שלי מאוד מתדרדרת הלכתי לרופאה מומחית בעדשות והיא עשתה לי מספר ועדשות ענקיות עם נוזל וזה גורם לי לאדום בעניים רגישות לא עוזר בלילה בכלל ומאןד מציק היא אמרה לי אין מה לעשות והביאה טיפות לדמעות וזה לא כל כך עוזר נהיה לי אדום ואיפה שהעדשה לבן השאלה היא כזאת אני מסתדר עם משקפיים פחות או יותר האם להתעקש על עדשות והאם יש מה לעשות והאם כדאי הקורסליקינג והאם אתה מכיר רופא בפריז מומחה עם סבלנות אני כיום מטופל אצל אוהזנה וברודתי תודה רבה רבה על העזרה שלך

    חנה

    images6092CGRF
    חנה שלום רב,

    עשית טעות שלא עברת קרוס לינקינג. גילו לך קרטוקונוס בגיל 16, ועל פי דברייך הראייה ירדה מאז. כלומר: הקרטוקונוס המשיך להתקדם. עלייך לעבור טיפול בקרוס לינקינג בהקדם האפשרי כדי לעצור את התקדמות הקרטוקונוס.

    לגבי עדשות המגע - מומלץ לפנות לאופטומטריסט שמומחה בהתאמת עדשות מגע מיוחדות לקרטוקונוס. אבל אם את מסתדרת עם משקפיים, את לא חייבת להתאים עדשות מגע.

    אני לא מכיר רופאים או אופטומטריסטים בפריז. אבל אולי זה הזמן לעשות עלייה, לבוא לארץ, ולעבור את כל הטיפולים שאת זקוקה להם אצלנו.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    19/04/2016 טיפול בקרטוקונוס

    שלום שמי רמי יש לי קרטוקונוס כנראה מתקדם אני עם עדשות מיני סקלרליות רציתי לדעת עם אני עושה קרוס ס לינקינג זה יכול לעצור את המצב.

    Picasso_B_1063
    שלום רמי,

    קרוס לינקינג לקרטוקונוס מבוצע כאשר יש עדות להחמרה במצב, המתבטאת בעלייה בקמירות הקרנית ובחוסר הסימטריה שלה במיפויים חוזרים, או בעלייה בצילינדר שבמשקפיים בבדיקות חוזרות של המשקפיים. אם כך הוא המצב - יש לבצע קרוס לינקינג בהקדם. הטיפול בקרוס לינקינג של הקרנית עוצר את התקדמות הקרטוקונוס במצבו הנוכחי, ומונע עלייה נוספת בקמירות הקרנית ומונע עלייה בחוסר הסימטריות של פני הקרנית. יש לכך חשיבות רבה, שכן ככל שהקרנית קמורה יותר וככל שמידת חוסר הסימטריות שלה גדולה - כך יורדת הראייה, וגם קשה יותר או בלתי אפשרי להתאים עדשות מגע, דבר שיחייב לבסוף השתלת קרנית.

    אנא פנה בהקדם למומחה קרנית, והצטייד בכל מיפויי הקרנית שבוצעו לך בשנים האחרונות, וכן בכל מרשמי המשקפיים, כדי שניתן יהיה להגיע להחלטה הנכונה בדבר הצורך בביצוע קרוס לינקינג.

    בברכה,

     
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    14/03/2016 החלמה אחרי צילוב הקרנית (קרוס לינקינג)

    בן שלי בן ה-11 עובר ניתוח לצילוב הקרנית ביום חמישי הקרוב.
    רציתי לדעת מה תהליך ההחלמה מעבר לצריבה, העדשה והטיפות. מה רמת הכאב הצפויה? מה מותר ומה אסור בשבוע הראשון (טלוויזיה, לצאת החוצה וכו’)
    מודה מראש על התשובה,

    איילת

    hqdefault
    שלום רב,

    ההחלמה לאחר טיפול של קשרי צילוב (קרוס לינקינג) של הקרנית לקרטוקונוס כוללת שבוע שבו מונחת עדשת מגע טיפולית מיוחדת על הקרנית. ביומיים הראשונים יש בד"כ כאב, צריבה, אי נוחות וחושת חום בעין, הנובעים מכך שיש פצע בקרנית העובר ריפוי. בד"כ לקראת היום השלישי הכאב חולף, ומה שמנשאר זו תחושת דקירות או צריבה הקשורה בעדשת המגע.

    צריך להזהר לא לשפשף את העין ולא לגעת בה כדי שהעדשה לא תיפול. מומלץ לשים מגן פלסטי קשיח על העין ולהדביק אותו עם רצועות של פלסטר דביק, בעיקר בזמן השינה ובמקלחת. צריך להזליף את טיפות האנטיביוטיקה והסטרואידים לפי הנחיות הרופא המטפל, ולהוסיף מידי פעם תחליפי דמעות (דמעות מלאכותיות) להקלה על תחושות הצריבה והדקירות. ניתן לבצע את רוב הפעילות היומית (לצפות בטלויזיה, ללכת לבית הספר, לצאת עם חברים), אך מומלץ שלא לעסוק בספורט מגע (משחקי כדור למיניהם, שחייה) ולא ללכת מכות עם אף אחד... לפחות לא בשבוע הראשון...

    בד"כ תהליך הריפוי מסתיים תוך כשבוע, ואז הרופא המטפל יסיר את עדשת המגע.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    07/03/2016 העלאת פרופיל צבאי

    שלום רב אני עברתי ניתוח קרוסלינקינג לפני שלושה חודשים והייתי רוצה לעלות את הפרופיל הצבאי שלי אחרי כמה זמן מהניתוח אני יכולה לעשות את זה?

    Third Eye _2, b
    שלום רב,

    טיפול קרוס לינקינג אינו משנה את העובדה שיש לך קרטוקונוס. הטיפול מייצב את הקרנית ועוצר את ההחמרה בקרטוקונוס, אך עדיין יש קרטוקונוס. לכן אם נקבע לך פרופיל רפואי צבאי בגלל קרטוקונוס, אין כל סיבה לשנותו בעקבות הטיפול.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    06/03/2016 בדיקת קרטוקונוס

    בהמשך לשאלתי הקודמת לא ציינתי את גילי,אני בת 26 גילו לי קורטוקונוס בעין שמאל לפני שבוע בדיוק,לפי הערכה שלי התחלתי להרגיש ירידה בראיה בעין שמאל לפני חצי שנה עד שנה,נאמר לי להגיע לביקורת עוד חצי שנה באוגוסט וכמו שציינתי אני חוששת שבמצב יחמיר עד אז,מה תוכל להמליץ לי לעשות?
    תודה רבה.

    the-cats-eye-nebula
    שלום רב,

    אם אכן הירידה בראייה החלה במהלך השנה האחרונה - הרי שמדובר בקרטוקונוס שהולך ומתפתח, ולכן מומלץ צאוד לבצע את קרוס לינקינג של הקרנית בהקדם האפשרי. אין כל סיבה לחכות שהמצב יחמיר, יביצוע הטיפול בעוד חצי שנה יעצור את הקרטוקונוס במצב מתקדם יותר מאשר הוא כיום.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    04/02/2016 גילוי קרטוקונוס בשתי העיניים!

    גילו לי לפני שנתיים שיש לי את מחלה בעיניים בשם קורטוקונוס וכהיום בגיל 32 גילו לי שיש לי בשתי העיניים ולהפסיק לשפשף את העניים מה עלי לעשות כי אני מרגיש שהמחלה מתרחבת כי הפוקוס בעין שמאל נהיה ממש קשה כי אני מאמץ את עין ימין יותר בראיה ואני לא משתמש בעין שמאל איך אני לומד לעבוד בעיניים ואיך אני מונע התפתחות וגדילת המספר של הראיה??

    דודו

    minds-eye
    דודו שלום,

    הדרך היחידה לעצור את התקדמות הקרטוקונוס היא ע"י טיפול הנקרא קרוס לינקינג של הקרנית. מדובר בטיפול מרפאתי הנמשך כשעה, והיוצר קשרי צילוב בין סיבי הקולגן המרכיבים את הקרנית, ובכך מחזק את הקרנית ומונע את החמרת הקרטוקונוס. טיפול זה מתבצע בכל מי שהתגלה אצלו קרטוקונוס לאחרונה, וכאשר יש עדות להחמרה במצב, כלומר: עלייה מתמשכת בקמירות הקרנית במקביל לירידה בחדות הראייה. מומלץ לפנות בהקדם למומחה לקרנית לבדיקה והחלטה על טיפול בקרוס לינקינג לקרטוקונוס.

    למידע נוסף על קרוס לינקינג לקרטוקונוס באתר זה לחץ כאן.

    יש לזכור שפעולה זו אינה משפרת את הראייה אלא רק עוצרת את התקדמות הקרטוקונוס. כדי לראות טוב יותר עליך להרכיב עדשות מגע קשות, או סוגים אחרים של עדשות מגע מיוחדות לקרטוקונוס. מומלץ לפנות  בהקדם לאופטומטריסט שיש לו ניסיון בהתאמת עדשות מגע מיוחדות לקרטוקונוס.

    למידע נוסף על עדשות מגע באתר זה לחץ כאן.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    13/01/2016 קרטוקונוס

    אני בת 27 ויש לי בעיניים אסטגמטיזם אי רגילות וקרטוקונוס סמוי אומדוברffkc מה זה איך מטפלים בו

    רנא

    picasso109

    רנא שלום רב,

    עליך לגשת בהקדם למומחה קרנית שיבדוק אותך ויבצע מיפוי ממוחשב של הקרנית. מומלץ להביא נתונים על בדיקות קודמות של המשקפיים שלך ושל מיפויים קודמים - אם יש כאלו. בהתאם לגילך, ובהתאם לדינמיקה של השינויים בקרנית יוחלט אם להמשיך במעקב בלבד, או לבצע טיפול קרוס לינקינג של הקרנית לעצירת הקרטוקונוס.

    בברכה,


    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    06/12/2015 ההבדל בטיפול קרוס לינקינג. בבית חולים ממשלתי לעומת בית חולים פרטי

    לפני כ19 שנים נותחתי בעין ימין בשיטת לאסק. כיום סובל מקרטוקונוס. נכון להיום צילינדר 2.7.האם שייך ליטוש קל כפי שהסבירו לי בביה”ח פרטי?בנוסף לטיפול העוצר או מעכב את הקרטוקונוס. שזה בעצם ההבדל מדוע כדאי לשלם לבית חולים פרטי. ולא לבצע את הניתוח בבית חולים ממשלתי ששם אין את אותו לטש קל כהגדרת הרופא?

    בני

    picasso-homer

    שלום בני,

    השילוב של קרוס לינקינג עם טיפול לייזר (PRK) לקרטוקונוס הוא כיום טיפול השנוי במחלוקת בעולם. מרבית מומחי הקרנית לא מבצעים אותו, מכיוון ששיוף של קרנית שיש בה קרטוקונוס עלול להביא לתוצאות לא צפויות ואף לתרום להחמרת הקרטוקונוס. פני הקרנית בקרטוקונס אינם סדירים, וקשה מאוד לבצע שיוף מדוייק שיסיר את אי הסדירות הזו (בניגוד למצב בניתוח לייזר רגיל שבו פני הקרנית סדירים וסימטריים). בנוסף אחת הבעיות הגורמות להתפתחות קרטוקונוס היא שהקרנית דקה. שיוף הקרנית מקטין עוד יותר את עובי הקרנית ועלול לגרום להחמרת הקרטוקונוס אפילו שנעשה בה קרוס ליניקינג.

    מומלץ להתייעץ עם עוד מספר מומחי קרנית בארץ לפני שתגיע להחלטה. העניין של בית חולים ממשלתי מול מוסד פרטי כלל לא רלבנטי. מה שחשוב הוא בריאות העין שלך, וקבלת ההחלטות הנכונות.

    בברכה,


    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    04/12/2015 ירידה בראיה והחמרה בקרקטוקונוס בגיל 55

    אני בת 55 ישנה החמרה בקרקטוקונוס משנת 2013 אעשה מפוי נוסף במקום אחר אך ישנה גם ירידה בראיה כמו לראות כפול האם כדאי לעבור קרוסלינקינג.

    picasso109

    שוב שלום אורנה,

    עניתי כבר על שאלתך (ראי למטה את תשובתי הקודמת בדף הטיפול בקרטוקונוס - קשרי צילוב).

    בגיל 55 אין שום סיבה לעבור קרוס לינקינג לקרטוקונוס. זאת מכיוון שהקרטוקונוס כבר יציב ולא יתקדם יותר, ולכן הטיפול מיותר. מטרת הטיפול בקרוס לינקינג היא למנוע החמרה נוספת בקרטוקונוס, כאשר הוא דינמי ומתפתח. מצב זה קיים בד"כ בסוף העשור השני ותחילת העשור השלישי (סביב גיל 20), ולא בגיל 55. בנוסף הטיפול לא ישפר כלל את ראייתך. קרוס לינקינג כלל לא משפר את הראייה.

    ככל הנראה הירידה בראייה והראייה הכפולה היא תוצאה של התחלת קטרקט. 

    בברכה, 


    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    28/11/2015 הגיל לבצוע קרוסלינקינג

    מאחר שיש אצלי החמרה קלה בקרקטוקונוס המליץ לי הרופא לעשות טיפול קרוסלינג.
    אני בת 55 האם בגלל הגיל המתקדם יחסית הסכנות יותר גדולות והאם יש השלכות של הגיל המתקדם על הצלחה ועל משך ההחלמה.

    אורנה

    Mona_Lisa_detail_eyes

    שלום אורנה,

    קשה לי מאוד להאמין שחלה החמרה בקרטוקונוס בגיל שלך. ככל שמתקדמים עם הגיל, הקרטוקונוס מתייצב בגלל תהליך טבעי של קרוס לינקינג המתרחש בקרנית במשך השנים. מעל גיל 40 נדיר מאוד שקרטוקונוס יתקדם. בגיל 55 הסבירות לכך נמוכה עוד יותר.

    מומלץ לחזור שוב על מיפוי הקרנית, אולי במרכז רפואי אחר, ולהשוות את המיפויים של הקרנית של השנים האחרונות. אני בטוח שבדיקה דקדקנית של תוצאות המיפוי של השנים האחרונות והשוואתם למיפוי עדכני תראה לך שאין התקדמות ממשית בקרטוקונוס.

    בברכה,


    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    27/11/2015 קרוס-לינקינג לקרטוקונוס

    שלום פרופסור
    לפני שנה עברתי cross בעין שמאל באוגוסט האחרון עברתי בעין ימין קרטוקונוס אובחן לפני שנה אחרי הטיפול ראיתי טוב יותר חודשיים אחרי התחלתי להרגיש הידרדרות בראייה יש לי משקפיים בלבד העדשות השתנו כל פעם ואני כל פעם רואה פחות ופחות טוב השבוע היו נמלים בתוך יוגורוט ולא ראיתי בלי נשקפיים וגם אז לא למרחק מה זה אומר שקרוס לא הצליח שאצטרך לעשות שןב? האם אפשר לעשות בכל עין במרווח שבוע בינהם יש לזה משמעות לעשות פעם שנייה או טיפול אחר הבדיקה שלי בעוד חודש ואני רוצה רק לראות טוב תודה על תשובה

    נעמה

    love-motion-web-med

    שלום נעמה,

    מטרת הטיפול בקרוס לינקינג לקרטוקונוס אינה לשפר את הראייה אלא לעצור את ההתדרדרות במצב הקרנית. כדי לראות טוב צריך להתאים עדשות מגע קשות ומשקפיים לגיבוי. הראייה בתקופה שלאחר קרוס לינקינג יכולה להשתנות, ויכולים להיות שינויים בקמירות הקרנית שמצריכים התאמה של עדשות מגע חדשות. במקרים רבים יש ירידה בקמירות הקרנית, שזו תופעה רצוייה. ירידה זו עשוייה להימשך גם כשנה ואפילו יותר לאחר הטיפול. לכן מומלץ לגשת לאופטומטריסט עם ניסיון בהתאמת עדשות מגע לקרטוקונוס, להיבדק ולבצע התאמה עדכנית של עדשות המגע.

    בברכה,


    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    10/09/2015 השתלת טבעות לאחר פרוטוקול אתונה

    עברתי לפני 8 חודשים פרוטוקול אתונה. הראיה שלי בלי משקפיים היא באזור 6/7 בעין ימין ו 6/20 בעין שמאל. אך אני סובל מהילות חמורות בהרבה ממה שהיה לפני הניתוח. כרגע אני מרכיב עדשות קשות ורואה 6/6 ויש הילות קטנות. רציתי לדעת אם ניתן להשתיל טבעות ובכך להפחית את ההילות?. תודה.

    שי

    paintedeye

    שלום שי,

    פרוטוקול אתונה הוא שיטה טיפולית בקרטוקונוס שכוללת שילוב של קרוס לינקינג ו- PRK. חשוב להבין שביצוע PRK על קרנית עם קרטוקונוס הופך קרנית שהיא דקה ממילא לקרנית דקה עוד יותר. הדבר עלול לגרום להחמרת קמירות הקרנית בעתיד, אפילו שבוצע בה קרוס לינקינג, ולגרום להחמרה בקרטוקונוס ולירידה בראייה.

    בנוסף - תבנית השיוף בלייזר בקרנית שיש בה קרטוקונוס לא יכולה אף פעם לתת מענה אמיתי לצורת הקרנית המעוותת, ולסלק את העיוות. גם שימוש בתבניות שיוף מבוססות wavefront לא יכולות ליצור קרנית עם שטח פנים סדיר במרכז, שיכול להביא לראייה איכותית. הסיבה שאתה רואה יותר הילות היא בגלל שהטיפול אכן לא הצליח ליצור פני קרנית סדירים, כמו בניתוח PRK המבוצע בקרנית תקינה. 

    עד כה אין בספרות הרפואית המדעית מאמרים המוכיחים שפרוטוקול אתונה בטוח ויעיל במעקב ארוך טווח, ועל כן הוא אינו מבוצע כיום ע"י מרבית המומחים בעולם לקרטוקונוס. אני בכל אופן מעדיף לבצע רק קרוס לינקינג, ולא ממליץ למטופלים שלי הסובלים מקרטוקונוס לעבור את הטיפול המשולב. המלצתי לך היא להימנע מניתוחים נוספים בשלב זה, להשתמש בעדשות מגע קשות, ולהתייעץ עם מספר מומחי קרנית לפני שאתה עושה את הצעד הבא.

    בברכה,


    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    17/08/2015 טיסה ממושכת לאחר ניתוח קרוסלינקינג

    שלום רב,

    1. אני אמורה לעבור קרוס-לינקינג בעין שמאל. בעין ימין אין התקדמות של המחלה בכלל. האם אני יכולה לטוס מהארץ חודש לאחר ביצוע הניתוח למשך כשלושה חודשים? או שאני צריכה להיות בארץ גם אחרי חודש לצורך בדיקות, מעקב, התאמת עדשות וכו’? מתי אני יכולה לטוס מהארץ לאחר ביצוע הניתוח?

    2. כמו כן, הבנתי שיש אפשרות לבצע את הניתוח ללא הסרה של תאי האפיתל כך שההחלמה מהירה יותר ופחות כואבת. עם זאת, להבנתי, זה פחות אפקטיבי. האומנם? אשמח להבהרה.

    תודה רבה!

    נופר

    crazyeyeartcover_Slide

    שלום נופר,

    ההחלטה מתי לטוס לאחר טיפול בקרוס לינקינג לקרטוקונוס תלויה בהחלמה שלך לאחר הטיפול, ובתוכנית המעקב של הרופא המטפל. כעיקרון, אם ההחלמה מהטיפול מתקדמת כצפוי - ניתן לטוס לאחר כחודש. אולם לא תמיד קצב ההחלמה מתקדם כצפוי, והיו כבר מקרים בהם תהליך הריפוי של האפיתל נמשך מספר שבועות והצריך מעקב תכוף לאורך תקופה זו. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא שיבצע לך את הטיפול.

    קיימת אפשרות לבצע קרוס לינקינג ללא הסרת תאי האפיתל (Trans epithelial cross linking). היעילות של הטיפול הזה קרוב לודאי נמוכה בהרבה מיעילות הטיפול שבו מוסרים תאי האפיתל. עדיין אין די ספרות רפואית על הטיפול ללא הסרת תאי האפיתל שמראה שהטיפול יעיל. אני בכל אופן ממליץ לכל המטופלים שלי עם קרטוקונוס הזקוקים לקרוס לינקינג לעבור את הטיפול עם הסרת תאי האפיתל, שהיעילות שלו גבוהה ביותר, והוצגה במאמרים רבים בספרות הרפואית.

    בברכה,


    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    05/08/2015 קרוסלינקינג

    שלום אני בת 36 מאז גיל 16 אני עם עדשות רכות רק לפני שנה אובחן במקרה על ידי אופטומטריסט קרטוקונוס ואני בלחץ נורא, משם הדרדות בראיה היתה מהירה עד שלא ראיתי חד ולמרחקים אני במעקב רצוף כל 3 חודשים של מיפוי קרנית לפני 6 חודשים עשיתי קרוסלינקינג בעין ימין לאחר שבועיים ראיתי מצויין וחד בהמשך זה ירד האם זה אפשרי? האם זה אומר שקרוס בעין ימין לא הצליח ועליי לעשות שוב? כמה זמן צריך לחכות בין טיפול לטיפול ?
    בעוד שבוע וחצי אני אמורה לעשות קרוסלינקינג בעין שמאל על פי המיפוי האחרון?איני גרה בארץ אבל מגיעה לטיפול בארץ כמה זמן אחרי קרוס אפשר לטוס?
    ניסיתי לעשות לפני שנה עדשות קשות לא הצלחתי להסתדר לפני חודשיים עשיתי עדשות משולבות קשות ורכות טרם השתמשתי בהם האם אחרי הקרוס זה בכלל רלבנטי להשתמש בהם או שמבנה קרנית משתנה ועדשות האלו שהותאמו אז כבר לא רלבנטיות?
    כמה זמן אחרי הקרוס אפשר בכלל להתחיל לשים עדשות.
    אני עם משקפיים וממש לא מסתדרת איתם…ואני בלחץ נוראי אני עובדת בעבודה רגישה ורוצה וצריכה כבר לחזור לראות נורמלי תקין חד ומרחוק מה הטיפול שאתה ממליץ לי כי כרגע אני בפלונטר לא יודעת מה לעשות אני רק רוצה לראות כמו בעבר טוב מה עליי לעשות האם תוכל לעזור לי? תודה ובהערכה רבה.

    ריבל

    c0f48ca6840650046753b36d2979b48b1424792131_large

    שלום רב,

    קרוס לינקינג לקרטוקונוס הוא טיפול הקיים מזה למעלה מ-10 שנים, ומטרתו היא לייצב את הקרנית ולעצור את תהליך העיוות וההתקמרות המאפיין מחלה זו. חשוב להבין שהטיפול לא משפר את הראייה ולא מחזיר את הקרנית למצב תקין. מטרת הקרוס לינקינג היא למנוע החמרה במצב הקרטוקונוס, ולייצב את הקרנית כך שניתן יהיה להשתמש בעדשות מגע או במשקפיים כדי לראות טוב. ללא הטיפול עלולה להיות עלייה בקמירות הקרנית, עד כדי כך שלא ניתן יהיה להרכיב אפילו עדשות מגע קשות, דבר שעלול להוביל לצורך בהשתלת קרנית.

    בשבועות הראשונים שלאחר הטיפול יש ירידה מסויימת בראייה בגלל תהליך הריפוי של שכבת תאי האפיתל של הקרנית, ובגלל היווצרות של עכירות קלה באיזור הטיפול. מצב זה חולף בד"כ תוך כ-3 חודשים מהטיפול.

    לאחר חודשיים עד 3 חודשים מהטיפול ניתן לחזור לשימוש בעדשות המגע, וזאת על פי החלטת מומחה הקרנית שביצע לך את הקרוס לינקינג. מכיוון שהטיפול גורם לשינוי בקמירות במרכז הקרנית, מומלץ להתקין עדשות מגע חדשות.

    ככלל - מומלץ להפנות את השאלות הרבות שאת שואלת לרופא שביצע אצלך את הטיפול. הוא אמור לענות עליהן ולהדריך אותך בכל הקשור לחזרה לשימוש בעדשות מגע. אני משוכנע שלאחר הסבר מתאים ממנו תהיי פחות לחוצה.

    בברכה,


    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    14/07/2015 קרוס לינקינג לקרטוקונוס

    היי..אני בת 19
    אתמול הייתי אצל מומחה קרנית בעקבות התדרדרות הראייה בעין שמאל והוא אבחן שיש לי קרטוקונוס.. והמליצ לי לעשות ניתוח של קורס לינקינג..
    אני ממש מפחדת! אני רוצה לדעת אם הניתוח כואב.. וכמה זמן התאוששות ממנו? הוא ישבית אותי לכמה זמן? אני יראה מה הרופאים עושים כשהם יטפלו בי?

    תמר

    picasso-homer

    שלום תמר,

    הטיפול בקרוס לינקינג (קשרי צילוב) לקרטוקונוס אינו כואב. מדובר בטיפול מרפאתי הנמשך כשעה, והנעשה בהרדמה מקומית עם טיפות. לאחר הטיפול יש בד"כ תחשות צריבה וכאב בעיניים הנמשכת 24-48 שעות. בסוף הטיפול מונחת עדשת מגע טיפולית על העין לצורך ריפוי הקרנית. תהליך הריפוי שונה מאדם לאדם ונע בין 3 ימים לשבועיים. בזמן זה עדשת המגע נמצאת קבוע על העין. בתקופה זו יש להגיע אחת ל 2-3 ימים לרופא העיניים כדי לוודא שהריפוי מתקדם בצורה תקינה. 

    יש להבין שאם התגלה לך קרטוקונוס כעת, מומלץ לבצע את הטיפול בקרוס לינקינג בהקדם האפשרי, כדי למנוע החמרה נוספת במצב העין. מומלץ לפנות למומחה לקרנית שיסביר לך על הפעולה.

    ניתן לקרוא בעמוד זה (למעלה) פרטים נוספים על הטיפול בקרוס לינקינג לקרטוקונוס.

    בברכה,


    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    02/07/2015 ראיה מטושטשת בעקבות קרטוקונוס

    שלום פרופ’ אבי.
    לאחרונה אובחנה אצלי קרטוקונוס בעין שמאל. הומלץ לי לעבור ניתוח קרוס לינקינג. האם ניתן לשפר את הראייה לאחר הניתוח ע”י הרכבת משקפיים או עדשות מגע? היום הראייה שלי מאוד ירודה בעין ואני חושש שהיא תישאר ירודה גם לאחר הניתוח. תודה. האם יכול להיות מצב שגם עין ימין תחלה בקרטוקונוס?

    חגי

    Picasso_B_1063

    שלום חגי,

    1. בהחלט!!! מספר חודשים לאחר הטיפול בקרוס לינקינג תוכל להתאים עדשות מגע או משקפיים, בעזרתם תוכל לראות טוב יותר. יש לזכור שהטיפול בקרוס לינקינג אינו משפר את הראייה, אלא מייצב את מצב הקרנית ומונע את המשך החמרת הקרטוקונוס.

    2. העין השניה יכולה להיות תקינה, אך יכולה לפתח קרטוקונוס בכל שלב שהוא בעתיד. התפתחות הקרטוקונוס היא לפעמים סימטרית, אך במקרים מסויימים היא לא סימטרית, ומופיעה במידה רבה יותר באחת העיניים, או מופיעה רק בעין אחת. לכן מומלץ לבצע אחת לכמה חודשים מיפוי ממוחשב של הקרנית, רצוי באותו מכשיר, ולהביא את המיפוי להערכה של רופא עיניים מומחה לקרנית. אם יופיעו וסימנים ראשונים לקרטוקונוס בעין השניה - יהיה צורך לבצע גם בה טיפול בקרוס לינקינג (קשרי צילוב).

    בברכה,


    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    25/06/2015 טיפול קרוס לינקינג

    שלום אני בת 29 לפני שמונה ימים עברתי טיפול קרוס לינקינג אתמול הורדתי את העדשה הטיפולית מיום הטיפול אני שמה טיפות עד היום לא הרגשתי כלום בזמן ששמתי אותם היום התחיל לצרוב ושרוף לי ממש כשאני שמה אותם רציתי לדעת אם זה בסדר או דורש בדיקה

    נטי

    060c366c4f211b4d62296abeeadaa1f3

    שלום נטי,

    לאחר שימוש מתמשך של טיפות בעיניים למשך מספר ימים, מתחילים להרגיש צריבה לזמן קצר לאחר ששמים את הטיפות. זו היא כנראה תגובה לחומרים המשמרים בטיפות. לא מדובר בתופעה מדאיגה מסוכנת. התופעה תעבור כאשר תרדי בהמשך בהדרגה בתדירות הטיפות.

    בברכה,


    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    27/05/2015 קרוסלינקינג

    פרופ’סלומון שלום רב,
    לפני כשנתיים התגלה אצלי קרטוקונוס ובשנה האחרונה לאחר ביצוע מיפוי קרנות חוזר נראה כי ישנה החמרה לאור הנסיבות הוחלט שאעבור טיפול קרוסלינקינג,
    בשלב הזה ביצעתי את הטיפול בעין שמאל וחלף שבוע ימים חייבת לציין כי סבלתי נורא ביומיים הראשונים מכאבים חזקים אתמול לאחר הסרת העדשה הטיפולת והביקורת נראה כי ההחלמה תקינה ובנתיים יש יובש בקרנית והמשך הטיפול יהיה עם סטרודקס ותחליפי דמעות, התחושה שיש לי בעין היא כאב קל וכמו דלקת מה שגרם לי לשפשף את העין ולגעת בה ללא הפסקה הראיה מטושטשת מפחדת שעשיתי נזק ומאוד חוששת לביצוע הטיפול בעין השניה.

    Toast-Pixels-by-Arne-Felix-Magold-01

    שלום רב,

    קרוס לינקינג לקרטוקונוס מתבצע ע"י קילוף שכבת הציפוי החיצונית של הקרנית (תאי האפיתל), הזלפת טיפות ריבופלאבין על הקרנית לחצי שעה, והקרנת העין עם קרינת UV-A ל-10 דקות. לאחר מכן מותקנת עדשה טיפולית לשבוע. בזמן הזה שכבת הציפוי של הקרנית מתחדשת וצומחת מתחת לעדשה. לאחר שסיימה לצמוח העדשה מוסרת. שכבת הציפוי כעת שלמה, אך עדיין מחוספסת ושברירית. זה מסביר את תחושת האי נוחות שיש לך, וכן את הראייה המטושטשת.

    ככלל מהלך ההחלמה שאת מתארת אופייני ותקין. אם גם בעין השניה יש קרטוקונוס בשלבי התפתחות (כלומר יש דינמיקה במיפויי קרנית עוקבים) - הרי שחובה לבצע קרוס לינקינג גם בעין השניה בעוד מספר שבועות, לאחר החלמת העין הראשונה.

    בברכה,


    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    27/04/2015 ביקורת לאחר טיפול קרוסלינקינג

    בני עבר טיפול של קרוסלינקינג והיה בביקורת כל חצי שנה. בביקורת האחרונה אמרו לו לבוא רק בעוד שנה.האם זו לא תקופה ארוכה מידי? האם יכולה להיות החמרה שאנחנו עלולים לפספס אותה?

    שרה

    paintedeye

    שלום רב שרה,

    אם עברו שנתיים מהטיפול והמצב יציב, ניתן לבצע בדיקות מעקב אחת לשנה בהמשך. אם בנך ירגיש שחלה ירידה בראייה, הוא יכול לגשת לאופטומטריסט/ית שלו ולבצע בדיקת משקפיים בכל עת. אם בבדיקה זו יהיה שינוי משמעותי במספר של המשקפיים, ובמיוחד אם תהיה עלייה של יותר ממספר אחד בצילינדר, אזי כדאי לבצע מיפוי של הקרנית מוקדם יותר, ולהיבדק ע"י רופא העיניים שביצע את הטיפול בקרוס לינקינג.

    מרבית המאמרים בספרות הרפואית על קרוס לינקינג לקרטוקונוס (קשרי צילוב של הקרנית) בשנים האחרונות מצביעים על יציבות ארוכת שנים במצב הקרנית לאחר הטיפול בלמעלה מ-90% מהמטופלים. יחד עם זאת תמיד קיים סיכוי קטן להתקדמות של הקרטוקונוס בטווח הרחוק, ולכן מומלץ על מעקב אצל רופא עיניים מומחה לקרנית בתדירות של אחת לשנה.

    בברכה,


    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    27/04/2015 קרוסלינקינג

    האם ניתן לעשות את הקרוס לינקינג דרך קופת חולים בהדסה עין כרם. האם בכל זאת כדאי לעשות את זה שר”פ? איזה סיבוכים יכולים להיות עם הטיפול? תודה,

    שמואל

    fantastic_art_eye_mosaic_by_cornejo_sanchez-d4q3ya9

    שלום רב שמואל,

    ניתן לבצע קרוס לינקינג לקרטוקונוס (קשרי צילוב של הקרנית) בהדסה דרך קופת החולים או בשר"פ - על פי בחירתכם, בדיוק כמו כל טיפול או ניתוח אחר המתבצעים במרכזים הרפואיים של הדסה. כל הביטוחים המשלימים מאפשרים לבצע את הטיפול דרך שר"פ הדסה, בהשתתפות עצמית יחסית נמוכה.

    הטיפול בקרוס לינקינג הוא בטוח, ושיעור הסיבוכים בו נמוך מאוד. יתכן זיהום בקרנית במהלך התקופה שיש עדשת מגע טיפולית (מדובר על תקופה של שבוע עד 10 ימים). כדי למנוע את הזיהום המטופל מזליף טיפות אנטיביוטיות בעין המטופלת כל זמן שהעדשה נמצאת בעין. בטווח הארוך תיתכן התפתחות צלקת בקרנית. כדי למנוע זאת משתמשים בטיפות המכילות סטרואידים לתקופה של חודשיים עד 3 חודשים לאחר הטיפול.

    יחד עם זאת - כששוקלים את התועלת בטיפול אל מול הסיכון - אין ספק שמדובר בטיפול הכרחי שתועלתו רבה, ושיכול לעצור את התקדמות הקרטוקונוס ולמנוע את הצורך בהשתלת קרנית.

    בברכה,


    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    28/02/2015 Cross linking

    שלום רב
    אני בן 25 ועברתי לפני 14 יום corss linking בעין ימין רציתי לדעת מה המגבלות בחינת פעילות?
    ריצה,שחיה,צלילה ופעילות ספורט כללית.
    בנוסף רציתי לדעת כמה זמן לוקח לראייה לחזור למצב שהייתה?
    תודה רבה על עזרה.

    עדן

    images01IF6MFD

    שלום עדן,

    לאחר קרוס לינקינג (טיפול בקשרי צילוב) מקובל לשים עדשת מגע טיפולית על הקרנית עד לריפוי שכבת האפיתל. אם העדשה הטיפולית הוסרה מהעין המטופלת, הרי שאין לך מגבלות כלשהן מבחינת פעילות גופנית וספורט.

    לראייה לוקח חודש עד 3 חודשים עד שהיא חוזרת לקדמותה. בד"כ יש צורך בהתאמת עדשת מגע קשה חדשה או משקפיים חדשות לאחר הטיפול.

    בברכה,


    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    17/02/2015 CROSS LINKING

    האם CROSS LINKING מוריד פרופיל צבאי או שהוא מעלה את הפרופיל?

    דוד

    orange-apple-eye-boner[6]

    שלום דוד,

    הטיפול ב- Cross Linking (קשרי צילוב של הקרנית) לקרטוקונוס אינו מעלה ואינו מוריד את הפרופיל הצבאי. הפרופיל הצבאי נקבע על פי חומרת הקרטוקונוס. מכיוון שקרוס לינקינג אינו מביא להיעלמות הקרטוקונוס, אלא רק מייצב את הקרנית ומונע את החמרת הקרטוקונוס, אין סיבה לשינוי בפרופיל הצבאי בעקבות הטיפול.

    בברכה,


    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    31/12/2014 קראטוקונוס

    אני סובל מקראטוקונוס 6-7 שנים.
    ברצוני לעבור קרוס לינקינג ובחינת אפשרות לטבעות בעין ימין או בשתיהן.

    Third Eye _2, b

    שלום רב,

    עליך לפנות למומחה לקרנית, והוא יבדוק אותך, יבצע רפרקציה (בדיקת משקפיים) ומיפוי ממוחשב של הקרנית, ויעריך את מצב הקרטוקונוס ואת הצורך בטיפול בקרוס לינקינג. מומלץ להביא לבדיקה את נתוני המספרים במשקפיים שלך מבדיקות קודמות בשנים האחרונות, וכן להביא את בדיקות המיפוי הממוחשב שעשו לך בעבר. זאת כדי להעריך האם הקרטוקונוס מתקדם או יציב.

    בברכה,


    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    28/12/2014 יש לי קרוטוקנוס מתקדם ועשיתי לפני שנה וחצי טיפול קרוס לינקנג

    שלום .
    עברתי טיפול קרוס לינקינג לפני שנה + וכשעשיתי בדיקה לפני שבועיים התברר שהטיפול לא הצליח וצריך לעשות שוב

    ורוצים לחייב אותי שוב האם זה הגיוני.

    אשמח לתשובה
    תודה

    שלום רב,

    ברב המקרים קרוס לינקינג אכן עוצר את הקרטוקונוס, אבל אין טיפול רפואי שמצליח ב-100% של המטופלים, ובאחוזים בודדים יתכן שהקרטוקונס ממשיך להתקדם למרות הטיפול. הסיבה לכך קשורה ככל הנראה במבנה הקרנית שלך, ובחומרת המחלה לפני ביצוע הטיפול, ולא בכך שלא קיבלת טיפול הולם. במקרים אלו יש צורך לבצע טיפול חוזר.  

    כעיקרון לכל טיפול רפואי צריך להיות גורם מממן. אם הטיפול נעשה במסגרת ציבורית - קופת החולים שלך מכסה את עלותו, מכיוון שהטיפול בקרוס לינקינג נמצא בסל שירותי הבריאות. אם הטיפול נעשה במסגרת פרטית - הביטוח הרפואי הפרטי שלך או אתה אחראיים על מימון הטיפול. גם אם הטיפול הוא טיפול חוזר בגלל בעיה מתמשכת, כרונית או חוזרת - גורם כלשהוא צריך לממן את עלותו.

    בברכה,

     

     


    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    06/12/2014 נפילת העדשה הזמנית לאחר קרוס לינקינג

    לבן שלי בן 28 עשו קרוס לינקינג ביום ד 3 דצמבר ובטעות הוא שפשף את העין והעדשה הזמנית נפלה )העדשה נפלה בתאריך 6 דצמבר מה צריךלעשות?

    שלום רב,

    מטרת העדשה הטיפולית המונחת לאחר הטיפול בקרוס לינקינג (קשרי צילוב) לקרטוקונוס היא לאפשר את צמיחת תאי האפיתל של הקרנית, אשר הוסרו ממנה בתחילת הטיפול. תהליך זה של ריפוי האפיתל בקרנית נמשך מספר ימים, בד"כ כשבוע, ולעיתים יותר. עדשת המגע חייבת להיות מונחת על פני הקרנית כל זמן שתהליך הריפוי לא הושלם. ללא עדשת המגע יהיה עיכוב בתהליך הריפוי, ריפוי לא סדיר עם סיכון מוגבר להתפתחות צלקת, וכן תהיה תחושת כאב ואי נוחות בעין. עיכוב בתהליך הריפוי עלול לגרום להתפתחות כיב בקרנית.

    מומלץ לכן לפנות עוד היום לרופא עיניים כדי להתקין עדשת מגע חדשה במקום זו שנפלה.

    בברכה, 


    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    27/11/2014 קרוס לינקינג

    היי.
    אני עברתי ניתוח טבעות בשתי העיניים.
    כיום אני בן 40.
    לפני כחצי שנה נבדקתי ע”י רופא קרנית ושאלתי אותו האם כדאי לבצע קרוס לינקינג בגלל הקרטוקונוס. הוא אמר לי שבגיל שלי המצב של הקרנית כבר מתייצב וכבר אין הידרדרות.
    שאלתי היא , האם זה נכון שמצב הקרנית מתייצב בגיל זה ?
    ובמידה ולא, האם מומלץ גם למי שכבר עבר השתלת טבעות לבצע קרוס לינקינג?
    תודה
    איתי

    שלום איתי,

    בגיל 40 הקרטוקונוס מתייצב בד"כ, ואין צורך לבצע קרוס לינקינג. יחד עם זאת יתכן לעיתים החמרה מאוחרת, ולכן מומלץ לבצע מעקב חצי-שנתי של מיפוי קרנית ובדיקת משקפיים. אם אין שינוי באלו, הרי שאתה יציב ואין צורך בקרוס לינקינג.

    בברכה,


    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    22/10/2014 קרוסלינקינג

    בן 39 יש לי אקטזיה מתקדם מאוד לאחר לאזיק. הולך עם סקלרליות, עובי קרניות 400.
    עשיתי מיפוי במאי וחוזר עליו בנובמבר – הפנייה של רופא עיניים רגיל
    מי נחשב למומחה לקרוסלינקינג? אחד שביצע הרבה כאלו וטוב בכך.
    אתה מתעסק בכך? יש מישהו טוב באזור מרכז?

    שלום רב,

    אקטזיה של הקרנית הוא מצב המתבטא בהתקמרות הולכת וגוברת של הקרנית, בדומה למה שקורה בקרטוקונוס. זהו סיבוך נדיר של ניתוח להסרת משקפיים בלייזר, במיוחד כאשר הקרנית דקה מאוד או כאשר המספר אותו מורידים בניתוח גדול מאוד. קרוס לינקינג (קשרי צילוב של הקרנית) הוא טיפול שיכול לעצור את החמרת האקטזיה בקרנית. ניתן לבצע את הטיפול אצלנו - ביחידת הקרנית שבמחלקת עיניים במרכז הרפואי הדסה עין כרם.

    למידע נוסף באתר על קרוס לינקינג - לחץ כאן.

    בברכה,


    פרופ' אבי סלומון
    רופא עיניים ומומחה לקרנית

    09/02/2014 קרוסלינקינג

    שלום, אני אמור לעבור קרוסלינקינג בעוד שבועיים ורציתי לדעת האם ההקרנה על העין ב UV לא מסוכנת ועלולה לגרום לסרטן?

    שלום רב,
    קרינת ה- UV-A שבה משתמשים בקרוס לינקינג היא ברמה ולמשך הזמן שאין בה סיכון לעין, ובודאי שאינה גורמת לסרטן.
    תהליך הקרוס לינקינג לקרטוקונוס עבר שורה ארוכה של ניסויים בחיות מעבדה בשנות ה-90 לפני שאושר לשימוש באדם.
    הניסיון בקרוס לינקינג באדם הוא מעל 10 שנים, והספרות העניפה בנושא מראה שהטיפול בטוח.
    הריבופלאבין הניתן לקרנית ממלא את רקמת הקרנית ונכנס גם ללשכה הקדמית, והוא למעשה קולט את מרבית קרינת ה- UV-A במחצית השטחית של הקרנית. דבר זה גורם לכך שכמות הקרינה המגיעה לעומק הקרנית היא מזערית ואיננה מסוכנת.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון

    30/12/2013 עדשות מגע לאחר קרוסלינקינג

    שלום רב, ביתי (בת 29) עברה בחודש אוגוסט קרוסלינקינג ולאחר כחודש וחצי החלה להשתמש בעדשות מגע שהותאמו עבורה. היום – מדווחת על כאבים בעיין. תחושה שמשהו מציק בעיין / גירוי ומעין גרגיר חול. השבוע נצפה קרום בתוך העין.
    מבקשת לציין כי ביתי לא חיה כגרע בארץ. את הניתוח עברה בארץ ולאחר מכן טסה לנורבגיה. אני מאד מודאגת ואשמח לדעת ממה התופעות הנ”ל נובעות.
    בתודה מראש
    אימא מודאגת

    שלום לאמא המודאגת,
    השילוב של עדשות מגע עם כאבים בעין ותחושת גוף זר - עלולים להיות ביטוי לזיהום בקרנית.
    כל אלו מחייבים בדיקה דחופה ע"י רופא עיניים, רצוי מומחה לקרנית.
    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון

    04/12/2013 קרוס-לינקינג אחרי ניתוח לייזר

    עברתי ניתוח ליזר לפני 5 שנים , בעין אחת הניתוח לא הצליח ויש לי בעיית ראיה שגורמת לי לראות בכפילות
    והילות גדולות סביב לאורות , הרופא אמר לי שיש לי שינוי בקרנית והציע לי לעשות טיפול קרוסלינג
    האם הטיפול לדעתך ישפר את מצבי?
    האם הטיפול כואב, ומה הסיכונים בטיפול

    בתודה
    אביבה

    שלום אביבה,
    ככל הנראה יש לך אקטזיה של הקרנית בעקבות הניתוח (האם עברת LASIK?).
    זהו מצב בו הקרנית עוברת עיוות והתקמרות לא סימטרית, בדומה לזה הקיים בקרטוקונוס.
    הטיפול בקרוס לינקינג (קשרי צילוב) של הקרנית מייצב את הקרנית ומונע את ההחמרה בהתקמרות.
    הטיפול עשוי להקטין את ההפרעות המתבטאות בכפילות ראייה והילות, אולם יתכן שתצטרכי להשתמש בעדשת מגע קשה כדי לראות יותר טוב.
    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון

    06/06/2013 קשרי צילוב קרוס לינקינג

    שלום רב,
    לאחר שהתגלה הקרטוקונוס במצבו ההתחלתי כשמצב הראיה הוא סביר ויש בעיה בצילינדרים ולאחר בדיקת עיניים נמצא שיש צילינדרים גבוהים והראיה לרחוק בינונית, האם מומלץ לבצע מידית את קרוס לינקינג או להמשיך במעקב ולראות אם יש הדרדרות.
    האם יכול להיות שקרטוקונוס לא מתדרדר את הראיה אפילו טדווח ארוך והראיה נשארת יציבה לזמן ארוך?
    תודה מראש
    דני

    שלום רב,

    טיפול קרוס לינקינג לקרטוקונוס (קשרי צילוב של הקרנית) מתבצע כאשר יש עדות להחמרה במצב הקרטוקונוס, מתוך מטרה לעצור את ההחמרה ולקָבֵּעַ (לעצור) את המצב הנוכחי.
    גילוי קרטוקונוס חדש בגיל צעיר, כאשר יש כבר פגיעה בראיה למרחק - מעידה על כך שמדובר במצב דינאמי שעוד עלול להתקדם.
    במצב כזה מומלץ לבצע את הטיפול בהקדם האפשרי, כדי למנוע החמרה נוספת במצב.
    אמנם יתכנו מקרים בהם הקרטוקונוס מתייצב לבד, אך לא ניתן לדעת זאת מראש, ועיכוב הטיפול בקרוס לינקינג הוא בבחינת נטילת סיכון.
    יש לזכור שכל החמרה בעתיד במצב הקרטוקונוס תגרום לירידה נוספת ובלתי הפיכה בראיה, וטיפול בשלב מאוחר יותר יְקָבֵּעַ (יעצור) את קמירות הקרנית, וגם את מצב הראיה הנובע ממנו, אבל במצב קשה יותר.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון

    20/05/2013 קשרי צילוב (קרוס לינקינג)

    שלום, לבני התגלה שיש קרטוקונוס, הרופא ממליץ לבצע מידית את קשרי צילוב (קרוס לינקינג)
    האים יש לכם המלצה היכן לבצע ניתוח זה?
    מה אני צריך לשאול בכדי לדעת איזה רופא לבחור לניתוח?
    האם יש בזה סיכון ומהו?
    ןמהי עלות סיבירה לטיפול זה?
    בתודה
    דני
    0507821907

    שלום דני,

    ניתן לבצע טיפול קרוס לינקינג לקרטוקונוס (טיפול בקשרי צילוב) במחלקת העיניים במרכז הרפואי הדסה עין כרם בירושלים.
    כ"כ ניתן לבצע את הטיפול במרכזים רפואיים נוספים בארץ - אנא ברר במרכז הרפואי הקרוב למקום מגוריך.
    ככלל הטיפול מבוצע ע"י רופא עיניים מומחה למחלות קרנית.
    הסיכונים בטיפול כוללים זיהום של הקרנית במהלך הזמן בו מותקנת עדשת מגע טיפולית, והופעת צלקת בקרנית בשבועות או בחודשים שלאחר הטיפול.
    סיכונים אלו אינם שכיחים, וכדי למנוע אותם ניתן טיפול בטיפות אנטיביוטיקה וסטרואידים.
    העלות משתנה ממרכז למרכז, ויש לברר זאת במרכז הרפואי בו יתבצע הטיפול.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון

    29/11/2012 קרוס לינקינג

    הבן שלי אובחן שיש לו קרטקונוס הילד הוא בן כמעט 16 ואנחנו אמורים לבצע את הקרוס לינקינג אני רוצה לדעת אמרו לי הרופאים שאים אנחנו נתמיד בטיפול כול 5 שנים כנדרש כשהילד יגיע לגיל 30 יש אפשרות שהקרקטקונוס יעלם האים זה נכון?
    תודה רבה

    טלי שלום,

    הטיפול בקרוס לינקינג (קשרי צילוב) של הקרנית נעשה בד"כ פעם אחת בלבד. לפי הספרות כיום, טיפול אחד מייצב את הקרנית לטווח הארוך.
    אין כיום מידע על צורך בטיפולים חוזרים בקרוס לינקינג לקרטוקונוס. הקביעה לפיה יהיה צורך בטיפול כל 5 שנים איננה נכונה, ואיננה נתמכת בספרות הרפואית ובניסיון שקיים עם הטיפול הזה.
    יחד עם זאת - הקרטוקונוס לא נעלם בעקבות הטיפול, אלא מתייצב. מטרת הטיפול היא לייצב את הקרנית במצבה הנוכחי, כדי למנוע החמרה בקרטוקונוס שתגרום לצורך בהשתלת קרנית.
    לעיתים קיימת ירידה קלה בקמירות הקרנית בעקבות הטיפול, אך הקרנית לא הופכת להיות קרנית תקינה. הקרטוקונוס תמיד ישאר.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון

    28/08/2012 קרוס לינקינג

    שלום פרופ’ אבי סולומון,
    לבני בן ה25 יש קרטוקונוס, עין ימין במצב מתקדם יותר, האם עושים את ההליך בדכ לעין הפחות מתקדמת?
    באיזה מצבים לא עושים?
    ומה הסיכונים בהליך הזה?
    אשמח לתשובתך
    זהרה

    שלום זוהרה,

    יש מספר שיקולים להחלטה באיזה עין מטפלים קודם.
    את הטיפול בקשרי צילוב של הקרנית עושים בד"כ קודם בעין שבה התהליך מתקדם יותר, ורק אם יש לעין פוטנציאל לשיפור הראיה בהמשך ע"י עדשות מגע מיוחדות.
    לעיתים - כאשר הקרטוקונוס בעין אחת הוא מאוד מתקדם, ואין אפשרות לשפר את הראייה בהמשך ע"י עדשות מגע קשות, יתכן שההחלטה תהיה לבצע בעין זו השתלת קרנית.
    הטיפול בקשרי צילוב מתאים בד"כ בקרטוקונוס הנמצא בשלבי התפתחות, כלומר: יש עדות להתקמרות גוברת של הקרנית על פי מיפויים ממוחשבים עוקבים של הקרנית, או על פי השינויים ברפרקציה (בדיקת המשקפיים).
    אם הקרטוקונוס יציב על פי בדיוקת עוקבות, או אם הוא מאוד מתקדם ולא ניתן יותר להרכיב עדשות מגע - אין בד"כ טעם בטיפול זה.
    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון

    13/07/2012 טיפול קרוס לינקינג

    יש לי קרטוקונוס כבר 3 שנים ועשיתי המון בדיקות וכל פעם יש החמרה , מה גם עדשות קשות לא התרגלתי אליהם.
    השאלה שלי בעצם היא האם יש מימון לטיפול הזה?
    האם עושים אותו בבית חולים ממשלתי?
    נ.ב
    בינתיים מכבי מנסים למכור לי את הניתוח הזה תמורת 12000 שקל
    מה אני יכול לעשות לפי הנתונים למעלה..
    המון המון תודה אבי.

    שלום רב,
    טיפולי קרוס לינקינג נעשים כיום במספר מרכזים רפואיים, בהם מספר בתי חולים ממשלתיים.
    הטיפול כיום אינו נמצא בסל הבריאות, ועלותו מכוסה ע"י המטופל או ע"י חלק מהביטוחים הפרטיים.
    עליך לפנות למרכז הרפואי בו אתה מעונין לבצע את הטיפול, לברר מה העלות במרכז זה, והאם הביטוח הפרטי שלך מכסה טיפול זה.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון

    28/03/2012 קרוסלינג

    שלום רב,

    התגלתה אצלי מחלת ניוון קרנית , ועוד שבועיים אני ניגשת לטיפול קרוסלינג ולחאר תקופה יש לי ניתוח לזריעת טבעת בעין.
    אני מאוד מפחדת ולא מרגישה טוב
    רוצה הסבר יותר מדויק
    ורוצה לדעת כמה פחות או יותר הטיםול והניתוח עולים כסף
    וגם איפה אפשר לעשות אותם חוץ מבית חולים הדסה , האם ניתוח וטיפול קרוסלינג נכללות בסל הבריאות של קופות חולים
    האם יש תופעות ליוואי ?

    שלום רואן,

    קרוב לודאי שאת סובלת מקרטוקונוס.
    על הטיפול בקרוס-לינקינג (קשרי צילוב של הקרנית) ניתן לקרוא באתר.
    מדובר בטיפול שמייצב את הקרנית ומונע החמרת הקרטוקונוס.
    ניתן לעשות את הטיפול כיום בהדסה עין כרם, וגם במספר רב של מרכזים רפואיים אחרים.
    הטיפול אינו נכלל בשלב זה בסל הבריאות.

    לקריאה על קרטוקונוס - לחצי כאן.
    לקריאה על קשרי צילוב בקרנית - לחצי כאן.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון

    15/09/2011 Cross Linking for Keratoconus

    Ah, i see. Well that’s not too tirkcy at all!”

    שלום מיטשל,
    נכון. הטיפול בקשרי צילוב כלל אינו מורכב, אך צריך להיעשות במרכז רפואי גדול שבו יש ניסיון בשיטה זו.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון

    30/07/2011 הטיפול החדש

    שמי עדי אני בן 34 סובל מהמחל מגיל 16 אך המחלה היתיצבה בסביבות גיל 20 ומאז נישארה אותו דבר. לאחרונה חל שיפור בראיה אני מטופל במחלות מעיים וחיידק בקייבה. בבדיקה האחרונה אצל רופא עיניים העיוות רק במרכז העיניים ולא בכול שטח העין כמו שהיה בשנים עברו. העים יש קשר בין המחלות לקרטוקונוס?העים המחלה יכולה להחלים מעצמה?אציין בזואת שאף אחד מבני מישפחתי אין קרטוקונוס כך שהגורם הוא לא תורשתי.

    שלום עדי,

    לא ידוע על קשר בין קרטוקונוס ובין המחלות האחרות שציינת.
    אם הקרטוקונוס יציב במשך שנים רבות כל כך, ואם אתה מסוגל לראות עם משקפיים או עדשות מגע - הרי שאין צורך בטיפול נוסף.
    לא סביר שהקרטוקונוס נעלם, אך מומלץ להבדק אצל רופא עיניים מומחה למחלות קרנית כדי להבין את מהות השינוי שחל בעין.
    כ"כ מומלץ לבצע אחת לשנה טופוגרפיה ממוחשבת של הקרנית.
    הגורם לקרטוקונוס הוא במרבית המקרים גנטי, אך לא חייבת בהכרח להיות התבטאות בכל דור.

    בברכה,
    פרופ' אבי סלומון

    לקביעת תורים

    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.