חסכו מעל 1,000 ש"ח על משקפיים ועדשות וקבעו ייעוץ חינם עם פרופ' אבי סלומון, לחצו כאן

שרירי העין

את גלגל העין מניעים שישה שרירים חוץ-עיניים (תמונות 1-3): ארבעה שרירים ישרים (rectus muscles) – מדיאלי, לטרלי, עליון ותחתון; ושני שרירים אלכסוניים (oblique muscles) – עליון ותחתון. בנוסף קיים שריר שביעי בארובת העין – שריר הלבטור, שמתחבר לעפעף העליון ותפקידו להרים את העפעף (עליו ניתן לקרוא בעמוד על העפעפיים).

מעוניינים לבצע ניתוח הסרת משקפיים בלייזר אך אתם לא יודעים האם אתם מתאימים? לבדיקת התאמה חינם השאירו פרטים אצלנו באתר ואחד מניציגנו יחזור אליכם.

תמונה 1. מבט צידי על השרירים.

תמונה 2. מבט מלמעלה על השרירים.

 

מוצא וחיבור השרירים

ארבעת השרירים הישרים יוצאים בחלקם מהעצמות בקצה האחורי של הארובה, אך גם מהטבעת הגידית המשותפת (Annulus of Zinn). משם הם נעים קדימה ומתחברים אל הסקלרה בנקודות שונות סביב גלגל העין (תמונת 1-3), קדמית לקו האקואטור (קו המשווה) של גלגל העין. איזור החיבור של השרירים נמצא בטווח של 1 מ"מ לפני או אחרי האורה סרטה (קו הגבול המשונן המציין את קצה הרשתית). חיבורי השרירים הישרים מתרחקים מהלימבוס בצורה סיבובית, כשהשריר המדיאלי הישר הוא הקרוב ביותר (6.2 מ"מ מהלימבוס), והשריר העליון הישר הרחוק ביותר (8.5 מ"מ מהלימבוס).

תמונה 3. מבט קדמי אל השרירים.

לשני השרירים האלכסוניים מהלך מיוחד, השונה מזה של השרירים הישרים (תמונות 1-3). השריר האלכסוני העליון יוצא מציפוי העצם הצפוף (פריאוסטאום) המצפה את קיר הארובה מעל מעל ומדיאלית לחיבור של הטבעת הגידית המשותפת. משם הוא נע קדימה לאורך הגבול שבין גג הארובה והקיר המדיאלי שלה. כ-15 מ"מ לפני קצה הארובה הקדמי הוא נהפך לגיד, ושם הוא נכנס לטרוכלאה – מבנה סחוסי הצמוד לציפוי העצם בגג הארובה. הטרוכלאה משמשת כעין נקודת אחיזה המאפשרת לגיד להיאחז בה ולשנות את כיוונו: לאחר שהגיד עבר דרך הטרוכלאה, הוא משנה את כיוונו ונע אחורה בזוית של 51 לציר העין, ומתחבר לסקלרה, בחלק העליון של גלגל העין, מיד מתחת לשריר הישר העליון. אך בעוד השריר הישר העליון מתחבר לפני קו המשווה של גלגל העין, החיבור של השריר האלכסוני העליון הוא מאחורי קו זה. לעובדה זו יש חשיבות רבה לאופן השונה בו מניעים שני שרירים אלו את העין.

השריר האלכסוני התחתון הוא היחיד שלא יוצא מהחלק האחורי של הארובה. הוא יוצא מהחלק הקדמי מדיאלי של רצפת הארובה. הוא נע אחורה ומתחת לשריר הישר התחתון, ומתחבר לגלגל העין מאחורי קו המשווה.

פעולת השרירים

נקודות המוצא והחיבור של השרירים, גודלם וכיוונם – כל אלו קובעים את תנועות העין המושפעות מהתכווצות של כל שריר, או של קבוצת שרירים.
לכל שריר יש פעולה ראשית ופעולה משנית. סוגי הפעולות הראשיות הן:
אבדוקציה (abduction) – תנועת העין הרחק מקו האמצע, לכיוון החיצוני.
אדוקציה (adduction) – תנועה העין אל קו האמצע, לכיוון הפנימי.
הרמה (elevation) – תנועת העין כלפי מעלה.
הורדה (depression) – תנועת העין כלפי מטה.
סיבוב פנימי (intorsion) – תנועת החלק העליון של העין כלפי קו האמצע, לכיוון פנימי.
סיבוב חיצוני (extorsion) – תנועת החלק העליון של העין הרחק מקו האמצע, לכיוון חיצוני.

טבלה 1 מסכמת את הפעולה הראשית והפעולות המשניות של כל שריר, את העצב המעצבב אותו, וכן את השרירים האנטגוניסטים (המתנגדים) והסינרגיסטיים (התומכים) בפעולת כל שריר. לחצו על הטבלה כדי להגדיל אותה.

תנועות העין במישור האופקי נעשות ע"י השרירים הישרים המדיאלי והלטרלי (תמונות 4-5, טבלה 1). שרירים אלו הם מנוגדים זה לזה בפעולתם. השריר הישר המדיאלי מבצע אדוקציה, ואילו השריר הישר הלטרלי מבצע אבדוקציה.

תנועות במישור האנכי הן יותר מורכבות. השרירים הישר עליון והישר תחתון הם בעלי פעילות מורכבת יותר על תנועות העין, מכיוון שדפנות הארובה אינם מקבילים. במבט הישר קדימה, שני שרירים אלו נמצאים בזווית חיצונית של 22.5 מעלות ביחס למישור הסגיטלי. הפעולה העיקרית של השריר הישר העליון היא הרמה, אבל הוא גם עושה אדוקציה וסיבוב פנימי של העין. לכן, אם השריר הישר העליון היה עובד לבדו, תנועת העין היתה לכיוון למעלה ופנימה לכיוון האף. השריר הישר התחתון מקביל לשריר הישר העליון, אך מתחבר לחלק התחתון של העין. לכן פעולתו העיקרית היא הורדת גלגל העין, אך גם אדוקציה וסיבוב חיצוני (תמונות 4-5, טבלה 1).

 

השריר האלכסוני העליון מבצע בעיקר סיבוב פנימי של גלגל העין, וזאת בגלל החיבור שלו אחורית לקו המשווה של גלגל העין, וגם הודות לכיוון הכוח הנקבע ע"י מיקום הטרוכלאה בחלק העליון המדיאלי של הארובה, שסביבה עובר הגיד של השריר הזה. פעולתו המשנית היא הורדה ואבדוקציה. לכן, אם יעובד לבד, יגרום השריר האלכסוני העליון לתנועת העין למטה והחוצה (תמונות 4-5).

מכיוון שהשריר האלכסוני התחתון מקביל לשריר האלכסוני העליון, אך חיבורו לעין הוא בחלק התחתון, פעולתו העיקרית תהיה סיבוב חיצוני של גלגל העין. הוא גם גורם להרמה ואבדוקציה (תמונות 4-5).

יש לכם שאלה? כתבו לנו ותקבלו תשובה אישית בדוא"ל מהרופא
קראתי והסכמתי לתנאי השימוש

שאלות גולשים

עיוות בפנים 11/02/2021

שלום רב
לפני שלוש שנים קרה לי משהו מאוד מוזר
הייתי ילדה מאוד נאה עד שיום אחד הפרצוף שלי התחיל להתעוות זה התחיל מהעיניים העין אחת התחילה ליבלוט לע החוצה ועין אחת נהיתה לי שקועה יותר וחצי עצומה והמצח שלי גדל ונהיה ענק ולא בפורפורציה לפנים
יש לי תחושה שזזה לי איזה עצם בראש וזה מה שגרם לכל הפרצוף שלי להשתנות
האם זה הגיוני דבר כזה?

שלום רב,

הכל הגיוני. את לא זקוקה ככל הנראה לרופא עיניים. ממליץ שתפני לרופא/ת המשפחה שיפנה אותך לעזרה המקצועית המתאימה.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

כאב בהזזת עיניים 26/01/2021

היי
יש לי כאבים בעיניים, כאבים חזקים בזמן שאני מזיזה את העיניים לצדדים, רק שאני עוצמת את עיניים לא כואב לי וזה גם לפעמיים, במשך כמעט שבוע זה קורה אבל זה בא והולך, אבל אתמול הצטרף לזה כאב ראש עיניים כזה, והיום בבוקר, זה רק כואב בעיניים אבל כואב מאוד.
אשמח לעזרה(:

שלום רב,

כאבים בהנעת העיניים יכולים להיות תוצאה של דלקת בקיר האחורי של העין (סקלריטיס אחורית), דלקת בעצב הראייה, או דלקת בשרירים המניעים את גלגל העין.

יש לפנות לרופא עיניים בקופת החולים באיזור מגוריך, שיבדוק אותך, ישלח אותך לבדיקות המתאימות וימליץ על התחום ברפואת עיניים אליו יש לפנות (נוירואופתלמולוגיה או אוקולופלסטיקה).

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

מיקום העיניים עקב טראומה 09/01/2021

שלום רב
השאלה קצת ארוכה מצטער מראש ותודה
שמי יונתן ולפני בערך שנתיים וחצי עברתי תאונת דרכים ולאחר התאונת דרכים התחלתי טקס כפייתי (OCD) של סגירת העיניים יחסית חזק כל כמה זמן וככה החלפתי טקסים בעיניים שלי עד שהתחלתי בטקס רציני יותר של כל כמה דקות הייתי עוצם את עייני הכי חזק שיכולתי
והטקס הרציני נשאר בערך תקופה של שנה ואחרי זה עברתי לעוד טקסים של ההפך פתיחת העיניים חזק ועכשיו אני מנסה להפסיק עם הטקסים עכשיו יש לי כמה שאלות לגבי זה שאלה ראשונה: האם בגלל עצימת העיניים בתקופה של בערך שנה תגרום לעיניים שלי להדחף אחורה יותר או להקטין אותם ואם כן יש דרך חזרה יש טיפול לקידום העיניים
שאלה שנייה: האם הגיוני שנוצר לי זיכרון שריר לטקסים כי עכשיו שאני מנסה להפסיק ואני פשוט לא מצליח למצמץ טבעי?
וגם נוצר לי שקיות קבועות מתחת לעיניים האם גם לזה יש טיפול?
אשמח לתשובה תודה מראש

יונתן

שלום יונתן,

אין בפעולות של עצימת העיניים או פתיחתן כפי שאתה מתאר בכדי לגרום לנזק כלשהוא לעיניים עצמן. בנוסף אין "זיכרון" לשרירים האחראיים על עצימת העיניים.

מומלץ לקבל טיפול לבעייתך אצל גורמי מקצוע בתחום בריאות הנפש, ולא אצל רופאי עיניים.

לגבי השקיות מתחת לעיניים - מומלץ לפנות למומחה בפלסטיקה (כירורג פלסטי) אם מדובר בעור הנמצא מחוץ לעפעפיים. אם מדובר בעפעפיים עצמן מומלץ לפנות לרופא עיניים מומחה באוקולופלסטיקה (התחום ברפואת עיניים העוסק בעפעפיים ודרכי הדמעות).

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

כאב בהזזת עין שמאל 07/01/2021

שלום,
לפני חודש הרגשתי במשך מספר ימים כאב בהזזת עין שמאל, לא היה שינוי בראיה. הכאב עבר לאחר מספר ימים.
כעת אני שוב מרגישה את אותו כאב, במיוחד שאני מזיזה את העין ימינה (לכיוון האף). גם כאן הראיה תקינה לגמרי ללא שינוי.
אני בת 23, סטודנטית ונמצאת הרבה מול המחשב. האם יש סיבה ללכת לבדיקת עיניים או משהו מדאיג?
תודה רבה.

למי לא מתאים ניתוח לייזר בעיניים
שלום רב,

בהחלט מומלץ לגשת לבדיקת רופא עיניים. יש סיבות רבות לכאב כזה, שקשורות בבעיות בעפעפיים (שעורה), בקרנית (יובש בעיניים), שרירי העין (דלקת של אחד השרירים) או לובן העין (דלקת של ה sclera), ורק בבדיקת רופא עיניים ניתן לאבחן ולטפל בהתאם.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

עפעף נופל 30/12/2020

היי , כמה חודשים שהעיניים שלי נראות לא שוות. עפעף ימין כאילו ״נחלש״ ויורד נמוך יותר על גבי העין מאדר צד שמאל. בבוקר לא רואים הבדל ואז במהלך היום ההבדל ניכר.
מה זה יכןל להיןת והאם יש פתרון?

שלום רב,

מה שאת מתארת הוא צניחת העפעף העליון (פטוזיס, Ptosis). קיימות לכך סיבות רבות, אותן יש לברר. אלו כוללות שימוש ממושך בעדשות מגע, דלקות כרוניות בעיניים, וכן מחלות נוירולוגיות שונות. אחת הסיבות העצביות לצניחת העפעף היא מחלה הנקראת מיאסטניה גראביס. מומלץ לפנות לבדיקת נוירו-אופתלמולוג או נוירולוג בהקדם.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

ראיה כפולה חשד לשיתוק 4 משמאל יתכן מום מולד 01/12/2020

בני בן ה – 21 אובחן בראיה כפולה חשד לשיתוק 4 משמאל יתכן מום מולד
בבדיקות MRI תקין EMG – תקין
לאחר כ- 3 חודשים החלה החמרה בכפילות ( היתה צדדית והתקדמה טיפונת למרכז ) לפעמים חש בהבזקים
כמו כן החלו בעיות שרירים ביידים וברגלים הבאים והולכים לסרוגים .
איזה עוד בדיקות מומלץ לבצע ?

שלום רב,

הבעיות שאת מציגה אינן בתחום מומחיותי.

עלייך לפנות למומחה בנוירואופתלמולוגיה (התחום ברפואת עיניים העוסק בקשר בין מערכת העצבים והעין, ובין השאר בבעיות של תנועות העיניים עלרקע שיתוק של עצבים המעצבבים את השרירים המניעים את העיניים).

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

תוך כדאי הקאה הרגשתי שהעין שלי יוצאת מהמקום האם הדבר הגיוני 11/10/2020

יכול להיות עין שיוצאת מהמקום למרות שהכל תקין הרגשתי שאני כאילו צריכה להחזירה אתוה

שירן

שלום שירן,

העין יוצאת ממקומה וחוזרת למקומה לאחר מכן רק בסרטים מצויירים.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

כאבים עמומים בעין 30/08/2020

שלום רב
לאחרונה משהו כמו שלושה וחצי חודשים אני מרגישה תחושת כאב ולחץ בשתי העיניים לפעמים במקביל לפעמים כל אחת לבד. תחושה של לחץ קל וכאבים קלים אבל מציקים. ניגשתי לבירור מקיף אצל מומחית לעיניים אשר מצאה כי הכל תקין. ניגשתי לבדיקה אצל נירולוג והוא אומר שחושב שזה על רקע מתח נפשי ולא מוצא מקור נירולוגי.
מה אני עושה כדי לדעת מה יש לי בעיניים ? איזו בדיקה חשוב לעשות למרות שכל הרופאים אומרים שהכל תקין.

למי לא מתאים ניתוח לייזר בעיניים
שלום רב,

התלונות שלך יכולות להיגרם מסיבות רבות, החל ממצבים דלקתיים שכיחים (כגון יובש בעיניים, דלקת אלרגית, דלקות עפעפיים), דרך מצבים דלקתיים נדירים (דלקת לובן העין - סקלריטיס, דלקת של השרירים המניעים את גלגל העין ועוד), וכלה בכאב המוקרן מהראש.

מומלץ במסגרת הבירור לבצע גם בדיקות דימות של הראש וארובות העיניים (CT ו- MRI).

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

עין שמאלית נסגרת 29/06/2020

אני בת 68,העין השמאלית שלי נסגרת חצי לבד. בלי הכוונה מצידי. התופעה באה והולכת. מה אתה ממליץ לעשות? אין לי בעיית ראיה.

עופרה

שלום עופרה,

מדובר בצניחת העפעף (Ptosis) ועליך לגשת בהקדם לרופא המשפחה כדי שיפנה אותך בהקדם לבירור נוירולוגי. צניחת עפעף יכולה להיות ביטוי למחלות שונות, אחת מהן היא מיאסטניה גראביס. הבירור נעשה ע"י נוירולוג או ע"י נוירו-אופתלמולוג (רופא עיניים המומחה במחלות הקשורות למערכת העצבים ולעיניים).

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

עפעף ימין נפוח 17/06/2020

אני בת 62 בריאה ומז 3 שבועות סובלת מעפעף נפוח, עשיתי סי טי מוח וארובעת העיניים הכל תקין למעט עיבוי דיפוזי קל של שרירים ישרים בארובת ימין. מה זה?

שלום רב,

יש לכך סיבות רבות. השכיחה ביותר היא תהליך דלקתי או זיהומי בעפעפף, מה שנקרא "שעורה". התהליך יכול להיות זיהומי (Hordeolum) או דלקתי כרוני (Chalazion).

כ"כ תיתכן נפיחות של העפעפף כחלק מתחילת מצב של צלוליטיס פרי-אורביטלית. מצב זה מצריך טיפול אנטיביוטי סיסטמי.

בכל מקרה מומלץ לפנות לרופא עיניים מומחה לקרנית או לאוקולופלסטיקאי לבירור הסיבה ולהמלצה על טיפול.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

לייעוץ והכוונה עם פרופסור אבי סלומון

השאירו פרטים ונחזור אליכם

    נא לבחור סיבת פנייה