תסמונת הארוזיות החוזרות
תסמונת הארוזיות החוזרות בקרנית (Recurrent Corneal Erosions Syndrome) הוא מצב מתמשך המתאפיין בפצעים שטחיים של תאי הציפוי של הקרנית, החוזרים לעיתים תכופות, וגורמים לכאב חזק בעין. מצב זה יכול להיגרם כתוצאה מחבלה לקרנית, או כתוצאה ממצב שבו יש פגיעה בתאחיזה שבין תאי האפיתל והסטרומה של הקרנית. הטיפול בתסמונת הארוזיות החוזרות כולל שימוש בעדשות מגע טיפוליות, שימוש בתכשירי לחות וסיכוך מקומיים, שימוש בתכשיר המכיל מי מלח מרוכזים, דיקור פני הקרנית, או שימוש בלייזר.
לקרנית יש מספר שכבות. השכבה החיצונית ביותר של הקרנית היא שכבה של תאי ציפוי (תאי אפיתל). תאי אלו מוגנים ע”י שכבת הדמעות וע”י המצמוץ. לשכבה זו חשיבות רבה בשמירת שלמות הקרנית, בהגנה מפי זיהומים, ובשמירת שקיפות הקרנית. שלמות שכבה זו חיונית לראייה טובה. לעיתים תאי האפיתל עלולים להיפגע. בתסמונת הארוזיות החוזרות בקרנית (Recurrent Corneal Erosions Syndrome) מופיעים באופן ספונטני פצעים שטחיים של תאי הציפוי של הקרנית, החוזרים לעיתים תכופות, וגורמים לכאב חזק ופתאומי בעין, שיכול להימשך מספר שעות.
הסיבות להיווצרות תסמונת הארוזיות החוזרות
תאי האפיתל של הקרנית מחוברים זה לזה ולרקמת הקרנית ע”י קומפלקסים חלבוניים מיוחדים הנקראים Tight Junctions. קומפלקסים אלו מחברים בחוזקה את קרומי התאים השכנים, ואת התאים הבסיסיים (העמוקים) של שכבת האפיתל עם ממברנת הבסיס של הקרנית. בצורה כזו נוצרת תאחיזה חזקה של תאי האפיתל לקרנית, המאפשרת ציפוי הדוק וחזק של תאי האפיתל, העמיד למפגעי הסביבה. קיומו התקין של ציפוי זה חיוני לשמירה על ראייה חדה, וחיוני כמחסום בפני חדירת גופים זרים, חומרים כימיים ומזהמים לקרנית.
קיימים מצבים שונים שבהם תאחיזה זו נפגעת. לאחר טראומה כלשהיא לקרנית (ע”י גוף זר כלשהוא) נוצרת פציעה ממוקמת של תאי האפיתל (תמונה 1). איזור זה של פציעה מתרפא, אך בעתיד הוא עלול להיות מועד לפציעות חוזרות ונשנות, הנקראות תסמונת הארוזיות החוזרות בקרנית. מצב זה פוגע בד”כ בעין אחת בלבד.
מצבים נוספים הם מחלות מולדות של הקרנית, הנקראות דיסטרופיות. מחלות אלו פוגעות בשתי העיניים, ומתאפיינות בשינויים קבועים באחת משכבות הקרנית. קיימות דיסטרופיות של אפיתל הקרנית, או של רקמת הבסיס עליה מונחים תאי האפיתל. במצבים אלו תיתכן התפתחות של תסמונת הארוזיות החוזרות לסירוגין בשתי העיניים. דוגמא לאחת המחלות האלו היא Map-Dot Fingerprint Dystrophy (תמונה 2).
ההסתמנות הקלינית של תסמונת הארוזיות החוזרות
תסמונת הארוזיות החוזרות מתבטאת בהופעה פתאומית של כאב חד בעין, המופיע ביקיצה מהשינה בבוקר, או בפתיחת העיניים במהלך השינה באמצע הלילה. מדובר בכאב חזק מאוד, שיכול להימשך מספר שעות. הכאב הוא תוצאה של פתיחה פתאומית של העפעפיים. במהלך השינה העפעפיים סגורות, ויש מעין ואקום בין העפעפיים והקרנית. פתיחת העפעף באופן פתאומי גורמת לשחרור של הואקום, תוך הפעלת כוח על פני הקרנית, עד לשחרור הואקום. כוח זה גורם לתלישה של חלק קטן מאפיתל הקרנית, במיוחד במקום בו יש תאחיזה חלשה של האפיתל (על רקע חבלה קודמת בדיוק באותו מיקום, או על רקע דיסטרופיה של הקרנית).
חוסר האפיתל בקרנית (תמונה 3) גורם לכאב חזק, דמעת מרובה, אודם הלחמית, ולעיתים אפילו נפיחות של העפעפיים באותה העין. כ”כ תיתכן ירידה בראייה. לעיתים כאשר הפצע קטן מאוד, הכאב חולף תוך זמן קצר, ולא מחייב טיפול. אבל לעיתים הכאב יכול להתמשך מספר שעות, ואז יש צורך בטיפול ע”י רופא עיניים מומחה למחלות קרנית.
הטיפול בתסמונת הארוזיות החוזרות
הטיפול בתסמונת הארוזיות החוזרות כולל מספר מרכיבים:
1. טיפול בעדשת מגע טיפולית – בשלב החריף. התקנת עדשת מגע טיפולית (עדשת מגע לשימוש ממושך, בעלת חדירות גבוהה לחמצן) בהקדם האפשרי תגרום להקלה מיידית ודרמטית בכאב, ותאפשר ריפוי מהיר של הפצע. בנוסף יש צורך בהזלפת טיפות אנטיביוטיקה מספר פעמים ביום, למניעת זיהומים, ובהזלפת טיפות סטירואידים, להקטנת הדלקת בלחמית והבצקת בקרנית, המלווות מצב זה. עדשת המגע מורכבת על העין ברציפות, יומם ולילה, למשך כשבועיים, ויש להחליפה אחת לשבועיים. לעיתים יש צורך ב- 2-3 מחזורים של שבועיים כל אחד של שימוש בעדשת מגע טיפולית.
2. טיפול ב- Saline בריכוז 5% – טיפות של Saline (NaCl) בריכוז של 5% הניתנות לפני עצימת העיניים לקראת השינה עשויות למנוע את התקפי הארוזיות החוזרות. טיפות אלו ניתנות כנגד מרשם רופא, ומכינים אותן במספר בתי מרקחת באופן מיוחד. טיפות אלו מיבשות את תאי האפיתל של הקרנית ואת שכבת הקרנית שמתחת לתאים, ובכך כנראה מחזקות את התאחיזה של תאי האפיתל. יש להשתמש בטיפות אלו למספר חודשים, כל פעם לפני השינה.
3. טיפול בדמעות מלאכותיות, ג’לים או משחות (תחליפי דמעות, תמיסות לחות) – אלו עשויים להקטין את החיכוך בין העפעפיים והעין, במיוחד כאשר הם ניתנים בצורת ג’ל (תמיסה צמיגה) או משחה. שימוש בהם לפני הישנה עשוי להקטין את החיכוך בין העפעפיים והעין ולמנוע את הכוח המופעל על תאי האפיתל בזמון פתיחה פתאומית של העין.
4. דיקור מקומי של הקרנית באיזור הארוזיות (Corneal Puncture) – המחשבה מאחורי טיפול זה הוא שע”י יצירת פצעים נקודתיים מרובים באיזור הארוזיות החוזרות יתפתח תהליך של ריפוי והצטלקות, שימנע ארוזיות חוזרות בעתיד. טיפול זה ניתן רק כאשר איזור הארוזיות לא נמצא בציר האופטי במרכז הקרנית.
5. טיפול בלייזר (PTK-PRK) – הרעיון בטיפול לייזר הוא ששיוף הקרנית בלייזר יצור משטח חדש של קרנית שעליו יצמחו תאי אפיתל חדשים, עם תאחיזה תקינה לקרנית. טיפול זה מתאים לאלו שיש להן משקפיים לתיקון קוצר ראייה. במצב זה הלייזר יפתור הן את בעיית המשקפיים לקוצר ראייה, והן את תסמונת הארוזיות החוזרות.
בטווח הארוך
ברוב המקרים התסמונת חולפת לאחר מספר מחזורי טיפול בעדשות מגע טיפוליות. במיעוט המקרים יתכן מהלך ממושך המתבטא בהתקפים הבאים אחת לכמה חודשים, והנפרשים על פני מספר שנים. יחד עם זאת, האירועים החוזרים של ריפוי ופציעה גורמים בסופו של דבר ליצירת הצטלקות כלשהיא באיזור הארוזיות, ולהיעלמות התופעה. בכל מקרה – רצוי להיעזר במומחה למחלות קרנית לאורך משך המחלה, ולמשך הביקורים התכופים הנדרשים בשלבים האקוטיים שלה, כדי לקבל את הטיפול ההולם והמתאים ביותר.
למידע נוסף על תסמונת הארוזיות החוזרות – לחצו כאן לקריאת פרק בנושא מתוך הספר Ocular Surface Disease שיצא לאור בשנת 2013.