הטיפול בצלקות בקרנית
הטיפול בצלקות כולל טיפול מקומי בסטרואידים בשלב הראשון, ולאחר מכן בעדשות מגע קשות. צלקות שטחיות ניתן להסיר עם לייזר. צלקות עמוקות ומרכזיות ניתן להסיר ע”י השתלת קרנית.
הטיפול בצלקות מתחיל בשלב היווצרותן, בסמוך לתהליך ההחלמה מזיהום או חבלה של הקרנית. כדי למנוע הצטלקות בקרנית מקובל בד”כ לטפל בטיפות המכילות סטרואידים. הסטרואידים יכולים להקטין את התהליך הדלקתי הגורם לצלקת וגם להקטין את התהליך הצלקתי עצמו. הצלחת הטיפול אינה תמיד צפויה, ולא תמיד מצליח הטיפול בסטרואידים לעצור את הצלקת.
לאחר התפתחות הצלקת ניתן לעיתים להשתמש בעדשת מגע קשה כדי לשפר במידה מסויימת את הראיה. העדשה הקשה משנה את פני הקרנית הלא סדירים. כמובן שהשפעת העדשה קיימת רק בזמן הרכבתה.
כאשר הצלקת שטחית, כלומר – נמצאת רק בשכבות השטחיות של הקרנית, ניתן לעיתים להסיר אותה בעזרת לייזר. טיפול זה נקרא PTK. הלייזר משייף את הקרנית באיזור הצלקת וגורם גם להשטחה של איזור הטיפול (תמונה 1). אם היה לפני הניתוח קוצר ראיה (עדשה עם מספר שלילי במשקפים) – אזי הלייזר יכול גם לגרום להסרת המשקפיים. אולם אם לא היה לפני הנתוח קוצר ראיה, עלול להופיע לאחר הטיפול רוחק ראיה (עדשה עם מספר חיובי במשקפים).
השתלת קרנית יכולה להיות פתרון נוסף לצלקת בקרנית, בעיקר כשהצלקת גדולה, עמוקה ומרכזית וגורמת לירידה משמעותית בראיה. השתלה יכולה להיות השתלת קרנית מלאה, או השתלת קרנית של השכבה הקדמית של הקרנית. ראה פרק על השתלות קרנית.
חזרה לצלקות של הקרנית