שרירי העין
אחד התפקודים החשובים של הראייה קשור ביכולת להניע את שתי העיניים לכל הכיוונים ובצורה מתואמת. מסביב לגלגל העין נמצאת מערכת של 6 שרירים חוץ עיניים, האחוזים בנקודות שונות סביב גלגל העין, ומעוצבבים ע”י עצבים שונים. לכל שריר יש פעילות בכיוונים שונים, ושילוב של פעילות משותפת או מנוגדת של שרירים שונים מאפשרת מבט מתואם של שתי העיניים לכל הכיוונים.
את גלגל העין מניעים שישה שרירים חוץ-עיניים (תמונות 1-3): ארבעה שרירים ישרים (rectus muscles) – מדיאלי, לטרלי, עליון ותחתון; ושני שרירים אלכסוניים (oblique muscles) – עליון ותחתון. בנוסף קיים שריר שביעי בארובת העין – שריר הלבטור, שמתחבר לעפעף העליון ותפקידו להרים את העפעף (עליו ניתן לקרוא בעמוד על העפעפיים).
מוצא וחיבור השרירים
ארבעת השרירים הישרים יוצאים בחלקם מהעצמות בקצה האחורי של הארובה, אך גם מהטבעת הגידית המשותפת (Annulus of Zinn). משם הם נעים קדימה ומתחברים אל הסקלרה בנקודות שונות סביב גלגל העין (תמונת 1-3), קדמית לקו האקואטור (קו המשווה) של גלגל העין. איזור החיבור של השרירים נמצא בטווח של 1 מ”מ לפני או אחרי האורה סרטה (קו הגבול המשונן המציין את קצה הרשתית). חיבורי השרירים הישרים מתרחקים מהלימבוס בצורה סיבובית, כשהשריר המדיאלי הישר הוא הקרוב ביותר (6.2 מ”מ מהלימבוס), והשריר העליון הישר הרחוק ביותר (8.5 מ”מ מהלימבוס).
לשני השרירים האלכסוניים מהלך מיוחד, השונה מזה של השרירים הישרים (תמונות 1-3). השריר האלכסוני העליון יוצא מציפוי העצם הצפוף (פריאוסטאום) המצפה את קיר הארובה מעל מעל ומדיאלית לחיבור של הטבעת הגידית המשותפת. משם הוא נע קדימה לאורך הגבול שבין גג הארובה והקיר המדיאלי שלה. כ-15 מ”מ לפני קצה הארובה הקדמי הוא נהפך לגיד, ושם הוא נכנס לטרוכלאה – מבנה סחוסי הצמוד לציפוי העצם בגג הארובה. הטרוכלאה משמשת כעין נקודת אחיזה המאפשרת לגיד להיאחז בה ולשנות את כיוונו: לאחר שהגיד עבר דרך הטרוכלאה, הוא משנה את כיוונו ונע אחורה בזוית של 51 לציר העין, ומתחבר לסקלרה, בחלק העליון של גלגל העין, מיד מתחת לשריר הישר העליון. אך בעוד השריר הישר העליון מתחבר לפני קו המשווה של גלגל העין, החיבור של השריר האלכסוני העליון הוא מאחורי קו זה. לעובדה זו יש חשיבות רבה לאופן השונה בו מניעים שני שרירים אלו את העין.
השריר האלכסוני התחתון הוא היחיד שלא יוצא מהחלק האחורי של הארובה. הוא יוצא מהחלק הקדמי מדיאלי של רצפת הארובה. הוא נע אחורה ומתחת לשריר הישר התחתון, ומתחבר לגלגל העין מאחורי קו המשווה.
פעולת השרירים
נקודות המוצא והחיבור של השרירים, גודלם וכיוונם – כל אלו קובעים את תנועות העין המושפעות מהתכווצות של כל שריר, או של קבוצת שרירים.
לכל שריר יש פעולה ראשית ופעולה משנית. סוגי הפעולות הראשיות הן:
אבדוקציה (abduction) – תנועת העין הרחק מקו האמצע, לכיוון החיצוני.
אדוקציה (adduction) – תנועה העין אל קו האמצע, לכיוון הפנימי.
הרמה (elevation) – תנועת העין כלפי מעלה.
הורדה (depression) – תנועת העין כלפי מטה.
סיבוב פנימי (intorsion) – תנועת החלק העליון של העין כלפי קו האמצע, לכיוון פנימי.
סיבוב חיצוני (extorsion) – תנועת החלק העליון של העין הרחק מקו האמצע, לכיוון חיצוני.
טבלה 1 מסכמת את הפעולה הראשית והפעולות המשניות של כל שריר, את העצב המעצבב אותו, וכן את השרירים האנטגוניסטים (המתנגדים) והסינרגיסטיים (התומכים) בפעולת כל שריר. לחצו על הטבלה כדי להגדיל אותה.
תנועות העין במישור האופקי נעשות ע”י השרירים הישרים המדיאלי והלטרלי (תמונות 4-5, טבלה 1). שרירים אלו הם מנוגדים זה לזה בפעולתם. השריר הישר המדיאלי מבצע אדוקציה, ואילו השריר הישר הלטרלי מבצע אבדוקציה.
תנועות במישור האנכי הן יותר מורכבות. השרירים הישר עליון והישר תחתון הם בעלי פעילות מורכבת יותר על תנועות העין, מכיוון שדפנות הארובה אינם מקבילים. במבט הישר קדימה, שני שרירים אלו נמצאים בזווית חיצונית של 22.5 מעלות ביחס למישור הסגיטלי. הפעולה העיקרית של השריר הישר העליון היא הרמה, אבל הוא גם עושה אדוקציה וסיבוב פנימי של העין. לכן, אם השריר הישר העליון היה עובד לבדו, תנועת העין היתה לכיוון למעלה ופנימה לכיוון האף. השריר הישר התחתון מקביל לשריר הישר העליון, אך מתחבר לחלק התחתון של העין. לכן פעולתו העיקרית היא הורדת גלגל העין, אך גם אדוקציה וסיבוב חיצוני (תמונות 4-5, טבלה 1).
השריר האלכסוני העליון מבצע בעיקר סיבוב פנימי של גלגל העין, וזאת בגלל החיבור שלו אחורית לקו המשווה של גלגל העין, וגם הודות לכיוון הכוח הנקבע ע”י מיקום הטרוכלאה בחלק העליון המדיאלי של הארובה, שסביבה עובר הגיד של השריר הזה. פעולתו המשנית היא הורדה ואבדוקציה. לכן, אם יעובד לבד, יגרום השריר האלכסוני העליון לתנועת העין למטה והחוצה (תמונות 4-5).
מכיוון שהשריר האלכסוני התחתון מקביל לשריר האלכסוני העליון, אך חיבורו לעין הוא בחלק התחתון, פעולתו העיקרית תהיה סיבוב חיצוני של גלגל העין. הוא גם גורם להרמה ואבדוקציה (תמונות 4-5).