הטכנולוגיה של ניתוחי הסרת משקפיים בלייזר מבוססת על Laser זה ראשי תיבות באנגלית של Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, כלומר: הגברת אור על ידי פליטה מעוררת של קרינה. מדובר בתהליך שבו נוצרת קרינה בעלת תכונות מיוחדות השונות מאלו של אור רגיל.
כאשר אור רגיל נפלט ממקור אור כלשהוא, מתבטא הדבר בפוטונים הנפלטים בכיוונים שונים, בטווח רחב של אורכי גל, ובפאזות שונות של הגל עצמו. תכונות האור הרגיל הן של קרני אור שנפלטות לכיוונים שונים, עם אורכי גל רבים, וגלי האור נמצאים בפאזות שונות (לא נמצאים באותו שלב של הגל).
קרן הלייזר לעומת זאת היא תוצאה של פליטת פוטונים באלומה צרה בכיוון אחד כשכל קרני האור מקבילות (אור מקוטב), לכל הפוטונים יש אורך גל אחד בלבד (אור מונוכרומטי), וכל הפוטונים נמצאים באותה הפאזה של הגל (אור קוהרנטי). תכונות הלייזר: קרני אור בכיוון אחד, אורך גל אחד, וכל הגלים נמצאים באותו שלב של הגל. ההבדלים בין תכונות הלייזר לאור הרגיל (תמונה 1) אחראיים על יכולתו של הלייזר להשפיע על שינוי תכונות הרקמה עליה הוא פועל.
קיימים לייזרים רבים לשימושים שונים ברפואה. הלייזרים השונים נבדלים זה מזה באורכי הגל בו הם פועלים, בצורת האנרגיה המועברת לרקמת המטרה, ובאופן שבו האנרגיה משנה את הרקמה. בעזרת הלייזר ניתן לגרום לשינוי ברקמה עליה הלייזר מכוון.
אורכי הגל בתחום האלקטרומגנטי נמצאים בטווח שבין גלי הרדיו ועד הטווח של קרני הגמא. הטווח הנראה הוא בין 400 ל- 700 נאנומטר (תמונה 2). טווח הקרינה התת-אדום נמצא בין 700 נאנומטר ו-1 מילימטר. טווח הקרינה העל-סגול נמצא בין 180 ל- 400 נאנומטר. לייזרים ברפואה קיימים בכל אורכי הגל.
1. לייזר ארגון ירוק, משמש לטיפול במחלות רשתית כגון סכרת, שינויים ניווניים סביב המקולה, וקרעים ברשתית. אורך הגל הוא 614 נאנומטר. פעולתו נעשית ע"י אפקט תרמי ויצירת כוויה ברקמת היעד.
2. לייזר קריפטון אדום, משמש לטיפול בכלי דם ברשתית.אורך הגל הוא 657 נאנומטר.
3. לייזר נאודימיום יאג (ND:YAG), משמש לפתיחת ממברנות, כגון הקופסית האחורית לאחר ניתוחי קטרקט. אורך הגל הוא 1064 נאנומטר (בטווח התת-אדום הקרוב). פעולתו היא ע"י יצירת פלאזמה בנקודת הפגיעה, אשר יוצרת אפקט של קרע או הפרדה ברקמה (photodisruption).
4. אקסימר לייזר (ArF), משמש לשיוף הקרנית בניתוחי תשבורת. אורך הגל הוא 193 נאנומטר. פעולתו היא ע"י ניתוק קשרים קווולנטיים בין אטומים סמוכים ועי"כ הפיכת רקמה מוצקה לאדים (תהליך הנקרא photoablation).
האקסימר לייזר פותח באמצע שנות ה-70. זהו לייזר ארגון פלואוריד (ArF) הפועל באורך גל 193 נאנומטר. הוא פועל ע"י ניתוק הקשרים הקווולנטיים שבין אטומים שכנים ובין מולקולות שכנות. תהליך זה נקרא photoablation. בתהליך זה הופכת הרקמה ממוצק לגז. זהו תהליך מדויק ומקומי שלא כרוך בנזק תרמי לרקמה, בניגוד ללייזרים אחרים (כגון לייזר הארגון המשמש לטיפול ברשתית) שעובדים ע"י יצירת כוויה ברקמה.
התכונה החשובה ביותר של האקסימר לייזר היא הדיוק הגבוה שלו בהסרת כמויות מדודות של רקמה. כל פעימת לייזר מסירה 0.35 מיקרון (מיקרון = אלפית מילימטר) של רקמה תוך מיליונית שנייה. תכונה זו חשובה מאוד לניתוחי תשבורת. בניתוחים אלו מבוצע שיוף של כמות מדודה ומדוייקת של פני הקרנית כדי לשנות את קמירותה. במחקרים שנערכו נמצא שכדי להוריד את דיופטר אחד (D1) מכח השבירה של הקרנית יש צורך בשיוף של כ- 15 מיקרון בשטח שקוטרו כ- 6 מ"מ. היכולת של האקסימר לייזר לשייף כמות מדודה של רקמה כדי להוריד מספר מסויים במשקפיים – היא זו שהפכה אותו למתאים לניתוחי תשבורת.
אלומה רחבה (broad beam)
הדור הראשון והשני של האקסימר לייזר השתמשו באלומה רחבה (קוטר 6 מ"מ), עם מתקן בצורת דיאפרגמה הקובע את גודל האלומה שאליה העין נחשפת בכל פעימת לייזר. האלומה הרחבה (תמונה 3) הצריכה רמות אנרגיה גבוהות, לא אפשרה דיוק בטיפול, ותבניות השיוף לא היו אופטימליות להפרעות תשבורת מסוימות כגון היפראופיה ואסטיגמציה לא רגולרית.
אלומה מעופפת (flying spot)
הדורות הנוכחיים של לייזרים, שפותחו ע"י חברת Bausch & Lomb (מכשיר ה Technolas 217A) משתמשים בטכנולוגיה חדשנית הנקראת flying spot laser. זוהי אלומה צרה, שקוטרה 2 מ"מ, והיא סורקת במהירות רבה את איזור הטיפול בקרנית (תמונה 4). בשיטה זו מבוצע שיוף במהירות רבה בנקודות קטנות ושונות על פני איזור הטיפול, שאין ביניהן חפיפה. טכנולגיית הנקודה המעופפת מאפשרת תבנית שיוף הומוגנית יותר, קבלת פני קרנית חלקים יותר, עם איזור מעבר חלק והדרגתי בין שטח הטיפול במרכז הקרנית והשטח בהיקף הקרנית שלא עובר שיוף. תכונות אלו הגדילו בצורה משמעותית את הדיוק בשיוף הקרנית ואת איכות הראייה.
בדור החדיש ביותר של האקסימר לייזר (המיושם במכשיר ה- Technolas 217z Zyoptix) יש שילוב אלומות של 1 מ"מ ו-2 מ"מ, תכונה המגדילה אף יותר את הדיוק בתבניות השיוף.
היי עברתי בדיקת התאמה באיזה מרפאה , ונאמר לי שם שהקרנית שלי דקה ולכן מתאים לי רק הניתוח prk שההחלמה שלו קשה . מברור שעשיתי הבנתי שיש עוד שיטות לקרנית דקה (——). השאלה שלי אם זה נכון והשיטות האחרות לא פוגעות בקרנית ? ואם רק השיטה prk מתאימה לבעלי קרניות דקות ?
( פשוט מפחיד אותי ממש ההחלמה הארוכה והקשה מה prk)
שלום רציתי לדעת אם זזתי במהלך הניתוח האם יכול להיות שהלייזר לא דייק? 2.האם יציבות הקרנית נשמרת ב-100% לאחר prk?
השאירו פרטים ונחזור אליכם