חסכו מעל 1,000 ש"ח על משקפיים ועדשות וקבעו ייעוץ חינם עם פרופ' אבי סלומון, לחצו כאן

שעורה כלואה21/01/2022

פרופ' סלומון שלום רב,
לפני כמעט 4 שבועות החלה לכאוב לי עין שמאל ואחרי יומיים היא התנפחה.. הלכתי לרופאת משפחה שנתנה מוקסיטרול ובהעדר הטבה משמעותית אחרי כמה ימים הלכתי לרופא עיניים שטען שמדובר בשעורה הפוכה ונתן משחה אנטיביוטית אחרת שגם היא לא הועילה.. לאור החמרה במצב העין פניתי אחרי כמה ימים למיון עיניים שם נתנו לי אנטיביוטיקה אוגמנטין והחליפו לי את המשחה (בחזרה למוקסיטרול). אחרי כמה ימים ניגשתי למעקב של רופא עיניים והוא אמר לי להפסיק את כל מה שקבלתי ולקחת דוקסילין במשך 10 ימים..
מצב העין אמנם השתפר וזה לא כואב ככ כבר אבל השעורה עדיין קיימת אם כי קטנה יותר.
בשלב זה אני בעיקר מיואשת ומתוסכלת מהמצב..
אשמח לשמוע את חוות דעתך
האם יש משהו שיכול לסייע?
אני עושה קומפרסים כל הזמן אבל לא ברור לי כמה זה באמת עוזר

מורן

שלום מורן,

המונח "שעורה כלואה" (או "שעורה הפוכה" כפי שמצויין בשאלתך) מתייחס לתופעה הנקראת Chalazion. מדובר בגוש שומני-דלקתי בעפעף, הנוצר כתוצאה מסתימת פתח הניקוז של אחת מעשרות בלוטות השומן הנמצאות בעפעף (נקראות בלוטות מייבומיאן), שפתחיהן נמצאים בקצה העפעף, מאחורי קו הריסים. השומן המופרש מהן מהווה מרכיב חשוב של הדמעות, ומסייע במניעת החיכוך בין העפעפיים ומשטח העין, ומעלה את מתח הפנים של הדמעות וכתוצאה מעניק יציבות לשכבת הדמעות.

לפעמים משתנה הרכב השומנים בבלוטות והם הופכים לבלתי מסיסים, ונוצרים פקקים לא מסיסים של שומן הסותמים את פתחי הבלוטות. כתוצאה אין לשומן איך לצאת מהבלוטה, והדבר גורם לפריצה של השומן מחלל הבלוטה אל הרקמה שסביבה. השומן מחוץ לבלוטה מושך אליו תאי דלקת, שמנסים לסלק אותו. תאי הדלקת מנסים לאכול את השומן, אבל תהליך זה איטי וממושך, והתוצאה היא שסביב גוש השומן מצטברים תאי דלקת רבים. כל התהליך הזה מתבטא בצורת גוש בעפעף, שלעיתים הוא קטן ולעיתים גדול. לפעמים הוא רגיש במישוש ולפעמים אינו מורגש. לפעמים הוא לוחץ על העין וגורם לתחושת גוף זר. כאשר הוא מאוד גדול הוא יוצר גם בעייה אסטתית.

חשוב להבין שלא מדובר בתהליך זיהומי, ולכן אין תועלת בטיפול אנטיביוטי, וגם אין תועלת בקומפרסים. מדובר כאמור בתהליך דלקתי כרוני לא זיהומי, שנוצר בתגובה לגוש השומן. תהליך זה יגרום לבסוף לפינוי השומן ע"י תאי הדלקת, ולכן הגושים הללו נעלמים לבסוף. אמנם הדבר לוקח זמן ממושך - לעיתים מספר שבועות, ולעיתים מספר חודשים - אך לבסוף הגוש נעלם. מרבית הטיפולים אינם יעילים. דוקסילין יכול לפעמים לעזור כתרופה נוגדת דלקת, אך השפעתה איטית ולעיתים אינה משפיעה כלל.

אם הגוש גדול ומציק ניתן להסירו בניתוח קטן הנמשך מספר דקות, ונעשה בד"כ ע"י מומחה לאוקולו-פלסטיקה (רופא עיניים מומחה למחלות עפעפיים ודרכי דמעות).

בברכה,

פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית
יש לכם שאלה? כתבו לנו ותקבלו תשובה אישית בדוא"ל מהרופא
קראתי והסכמתי לתנאי השימוש

שאלות גולשים

לייעוץ והכוונה עם פרופסור אבי סלומון

השאירו פרטים ונחזור אליכם

    נא לבחור סיבת פנייה