עכירות בקרנית
כל מי שמרכיבים משקפי ראייה או שמש, מכירים את הצורך המתעורר, מדי פעם לנקות את עדשת המשקפיים עם מטלית מיוחדת. לשמחתנו, את העיניים שלנו, בשונה ממשקפים, לא צריך לנקות אחת לתקופה עם מטלית, אולם לעיתים מתפתחת תופעה, דומה לזו המתרחשת בעדשות של משקפים, תופעה שבה עדשת העין שלנו (הקרנית) הופכת להיות עכורה (לא נקייה) ואז אנחנו נדרשים לטפל בה.
במאמר זה, נסביר כיצד מתפתחת התופעה של קרנית עכורה ומה ניתן לעשות במצב כזה.
מה זה עכירות בקרנית?
קרנית הראייה שלנו (החלק השקוף בעין המורכב בעיקר מסיבי קולגן) היא החלק בעין המגן והממקד את האור החיצוני לרשתית ובכך מאפשר לנו לראות את הסביבה בצורה ברורה. רוב הזמן הקרנית שקופה, אולם יש פעמים שהיא עוברת תהליך של איבוד השקיפות שלה והופכת לעכורה.
ההשלכות של עכירות בקרנית
כאשר מתחיל תהליך של עכירות בקרנית, האור מבחוץ מתקשה לעבור בצורה טובה, הוא מתקשה להתמקד ומתחילים להיווצר עיוותי ראייה ואף רמות שונות של קשיי ראייה עד כדי חסימה מלאה של הראייה. במקרים מסוימים תופעת עכירות בקרנית יכולה ליצור רגישות בעין וכאב קל.
מהם התסמינים לעכירות בקרנית?
טשטוש בראייה
זהו הסימן המשמעותי ביותר ומתייחס לכך שהראייה, במיוחד עבור עצמים הופכת למטושטשת ובמקרים מסוימים אפילו מעורפלת. בנוסף, רמת היכולת לראות ניגודיות של צבעים נפגעת.
רגישות לאור
מכיוון שהקרנית אחראית על הגנה ומיקוד האור שנכנס לעין, במצב של עכירות היא לא ממקדת את האור מספיק ומתחילה להיווצר רגישות לחשיפה של אור, במיוחד אור חזק.
חוסר נוחות באזור העין
זהו חוסר נוחות המתבטא בצורת גירוד והיווצרות סביבה אדמומית של העין, במקרים מסוימים יכולים להרגיש גם כאב באזור העין.
הילות אור
כאשר מסתכלים על מקורות אור כמו פנס או מנורה, המראה אינו ממוקד ונוצר מעין מראה של הילת אור מורחבת סביב מקור האור עליו מסתכלים.
מהן הסיבות לעכירות בקרנית?
ישנן מספר סיבות אפשריות המובילות להיווצרות של קרנית עכורה
קרנית בצקתית
מצב שבו ישנה התנפחות של הקרנית עקב צבירה של נוזלים שהצטברו (תפקוד לקוי של התאים האחראים לניקוז נוזלים), התנפחות יוצרת עכירות.
חבלה וטראומה
חבלה בעין, שריטה, חשיפה לחומרים כימיים, יכולים להוביל לפגיעה בקרנית וברמת השקיפות שלה.
תהליכי הזדקנות
ככל שאנו מתבגרים (באופן וקצב שונה בין אנשים שונים) הקרנית מאבדת מהשקיפות שלה כתוצאה מתהליך של הדרגתי של התעבות.
זיהומים
בעקבות היחשפות העין לזיהומים מסוגים שונים, יכולים להיווצר מעין צלקות על הקרנית הפוגעים בשקיפות.
טיפולים כירורגיים
לאחר התערבויות כירורגיות שנעשות בעין, יכולה להישאר על הקרנית צלקת שחוסמת ופוגעת במעבר של האור.
גנטיקה
אנשים מסוימים, הסובלים מהפרעות גנטיות שונות, יכולים לפתח בעקבות כך גם פגיעה בשקיפות הקרנית.
מחלות ודלקות
דלקות, תהליכי ניוון או מחלות כמו: קרטוקונוס (הידלדלות והיחלשות של הקרנית), דלקת מפרקים, יובש בקרנית ומצבים רפואיים אחרים יכולים אף הם להוביל לפגיעה ברמת השקיפות של הקרנית.
האם ניתן למנוע עכירות בקרנית?
חלק מהסיבות להיווצרות עכירות בקרנית אינן ניתנות למניעה (גנטיקה, הזדקנות), אולם בעבור צמצום ומניעת חלק אחר מהסיבות, מומלץ לשמור על סביבת העין באופן כללי, לשמור על ניקיון ולהימנע ממצבים שיכולים להעמיד אותה בפגיעה או הידבקות.
אבחון עכירות בקרנית
הצלחה בטיפול בקרנית עכורה, קשורה ישירות לזיהוי מהיר שתכליתו לצמצם הצטברות של נזק ולהגיע לטיפול יעיל. על כן, במצב של חשש מהופעה של עכירות בקרנית, יש להיוועץ בהקדם עם רופא עיניים ולעבור אבחון. האבחון נעשה על ידי רופא מומחה לעיניים באמצעות סדרה של בדיקות לעין באמצעות מכשירי אבחון ראייה.
טיפול בעכירות בקרנית
השיטה והיקף טיפול בקרנית עכורה מושפע באופן ישיר מחומרת העכירות (עומק והיקף), כאשר ישנן מספר אפשרויות טיפול:
תרופות
יש מגוון תרופות בשימוש החל מתרופות אנטיביוטיות ואנטי דלקתיות, תרופות אנטי ויראליות ואף טיפות עיניים להקלה על הבצקתיות ועוד.
עדשות
במקרים מסוימים שימוש בעדשות מגע יכול להקל על רמת השקיפות ולשפר בצורה משמעותית את הראייה.
ניתוח
ניתוחי קרנית, כוללים גם אפשרות של השתלת קרנית (מלאה או חלקית), שימוש בקרינה אולטרה סגולה לחיזוק מבנה הקרנית או ניתוח להסרה חלקית של רמת העכירות.
סיכום
תופעה של קרנית עכורה מצריכה התערבות טיפולית מהירה, על כן, אבחון התופעה הוא הכלי החשוב ביותר לטיפול מוצלח.
במידה והנכם חווים חלק מהתסמינים כמו, ירידה בראייה, רגישות לאור ואף כאב קל, פנו מיד לרופא עיניים כדי שיהיה ניתן לפעול להחזרת שקיפות הקרנית ושמירה על ראייה תקינה.