חסכו מעל 1,000 ש"ח על משקפיים ועדשות וקבעו ייעוץ חינם עם פרופ' אבי סלומון, לחצו כאן

אקטזיה 23/04/2015

עשיתי ניתוח לייזר לפני 6 שנים בעין אחת התפתחה אקטזיה בצורת קרקטוקונוס
לפני כשנה עשו לי טיפול קרסלינקינג .כיום המשקפיים לא עוזרות לי ואני צריכה להרכיב עדשה מיוחדת .אינני יכולה להסתגל לעדשה קשה והאפשרות היחידה עדשה סקלארית שעולה כ 6000 שקלים .
1. מה ניתן לעשות ,האם יש טיפול כל שהוא שיכול להציל את הראיה שלי?
2.האם המצב שנוצר נגרם כתוצאה מטעות של המנתח?
3. האם המנתח צריך לקחת אחריות ולממן לי את אל הטיפולים כגון העדשות המיוחדות

שלום רב אהובה,

אקטזיה היא אחד הסיבוכים הנדירים של ניתוחים להסרת משקפיים בלייזר, ובעיקר בשיטת LASIK. מדובר בעיוות של הקרנית, שבו הקרנית מקבלת קמירות גבוהה ולא-סימטרית, בדיוק כמו התהליך הגורם להיווצרות קרטוקונוס. גורמי הסיכון לאקטזיה הם עובי קרנית קטן מאוד ו/או מספר גדול מאוד (וכתוצאה - קרנית דקה מאוד לאחר הניתוח), או עיוות קודם שהיה בקרנית (בד"כ אסימטריה של קמירות הקרנית). גורם סיכון נוסף הוא קיום קרטוקונוס בקרוב משפחה.

במקרים רבים מתפתחת אקטזיה ללא גורם סיכון כלשהוא. במקרים אלו יתכן וגם ללא הניתוח היה מתפתח קרטוקונוס. השכיחות של קרטוקונוס באוכלוסיה נעה בין 1:200 ל- 1:500. כך שלא ניתן תמיד לדעת האם הניתוח הוא הסיבה לאקטזיה, או שהתהליך היה מתפתח גם ללא הניתוח. 

כיום - בעקבות העובדה שיותר מנתחים עוברים לשיטות השיוף החיצוני ללא חיתוך הקרנית (כלומר: PRK / LASEK ולא LASIK), ובעקבות מודעות גבוהה יותר לגורמי הסיכון לאקטזיה - ירדה השכיחות של סיבוך זה בצורה משמעותית מאוד.

הטיפול באקטזיה, כמו בקרטוקונוס, הוא טיפול בקשרי צילוב של הקרנית (קרוס-לינקינג). טיפול זה מייצב את הקרנית ומונע את החמרת התקמרות הקרנית. הטיפול אינו מחזיר את המצב לקדמותו, ואינו משפר את הראייה. תיקון הראייה נעשה ע"י עדשות מגע מיוחדות. אם לא ניתן להרכיב עדשות מיוחדות - יש לבצע השתלת קרנית.

כדי למנוע מצב של אקטזיה - אנחנו מבצעים בדיקות התאמה קפדניות ביותר, ולא מנתחים בשום אופן אנשים שבהם יש גורם סיכון כלשהוא לפתח מצב כזה בעתיד. בנוסף - אני מבצע מזה מספר שנים את כל הניתוחים להסרת משקפיים בלייזר בשיטת ה- PRK (הנקראת גם LASEK) שבה הסיכון לפתח אקטזיה קלוש ביותר.

לגבי אחריות הרופא המנתח למצבך - בשביל זה צריך לקבל נתונים נוספים, ובעיקר את עובי הקרנית לפני הניתוח, את המספר שהיה לך במשקפיים, מיפוי (טופוגרפיה) של הקרנית לפני הניתוח, ומידע לגבי קיום קרטוקונוס בבני משפחתך.

בברכה,


פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית
יש לכם שאלה? כתבו לנו ותקבלו תשובה אישית בדוא"ל מהרופא
קראתי והסכמתי לתנאי השימוש

שאלות גולשים

לייעוץ והכוונה עם פרופסור אבי סלומון

השאירו פרטים ונחזור אליכם

    נא לבחור סיבת פנייה