חסכו מעל 1,000 ש"ח על משקפיים ועדשות וקבעו ייעוץ חינם עם פרופ' אבי סלומון, לחצו כאן

בצקת כרונית של הקרנית

כיצד מתפתחת בצקת בקרנית?

שקיפות הקרנית היא תנאי הכרחי לראייה טובה. כדי להישאר שקופה – אין בקרנית כלי דם כמו במרבית הרקמות האחרות בגוף האדם. בנוסף, ריכוז המים בקרנית נמוך ביחס לרקמות אחרות. הצטברות נוזלים בקרנית עלולה לגרום לבצקת של הקרנית, דבר שיגרום לשתי תוצאות: עליה בעובי הקרנית, ואובדן שקיפותה. שתי תופעות אלו גורמות לשינוי ביכולת הקרנית לבצע העברה ושבירה תקינה של קרני האור, והתוצאה היא פגיעה קשה בראייה.
המנגנון המונע הצטברות נוזלים נמצא בשכבה הפנימית ביותר של הקרנית, שכבת תאי האנדותל (תמונה 1). אלו הם תאים מיוחדים שתפקידם לשאוב את הנוזלים מהקרנית לכיוון הלשכה הקדמית. הלחץ התוך-עיני, מצד שני, שואף להכניס נוזל מהלשכה קדמית אל תוך הקרנית. הפעילות המתמדת של תאי האנדותל לשאיבת הנוזל מהקרנית אל הלשכה הקדמית מאזנת את הלחץ ההידרוסטטי של הנוזל התוך-עיני, ובכך מונעת הצטברות נוזלים והתפתחות בצקת בקרנית.

בעזרת מיקרוסקופ מיוחד (specular microscope) ניתן לצלם את תאי האנדותל של הקרנית ולספור אותם (תמונה 2). הצפיפות של תאי האנדותל בלידה היא כ- 5000 תאים במ"מ מרובע, וזו יורדת לכ- 3000 תאים במ"מ מרובע בגיל 20, ומתייצבת סביב 2500 תאים החל משנות ה-30 ועד לשנות ה-70, ואז מתרחשת ירידה נוספת בצפיפות תאי האנדותל. קצב האובדן הממוצע של תאי האנדותל הוא כ- 0.5% לשנה. בניגוד לתאים אחרים ברקמות שונות באדם, תאים אלו אינם מתחלקים. כדי לפצות על אובדן התאים, התאים הנותרים גדלים בשטחם, וכך נשמרת רציפות שכבת התאים בפנים האחוריות של הקרנית. כאשר צפיפות התאים יורדת מתחת ל-500, לא מצליחים התאים לשאוב ביעילות את הנוזל מהקרנית, ומתפתחת בהדרגה בצקת.

ההסתמנות הקלינית של בצקת בקרנית

בשלב הראשון הבצקת מתבטאת בעליה בעובי הקרנית. העובי התקין של הקרנית הוא בממוצע 530 מיקרון. כאשר עובי הקרנית עולה על 650 מיקרון, נגרמת ירידה משמעותית בחדות הראיה. את עובי הקרנית ניתן למדוד בעזרת אולטרה-סאונד של הקרנית. ניתן לזהות בצקת בקרנית ע"י שינוי בשקיפותה, ובהופעת גוון לבן – כחלחל של הקרנית (תמונה 3). השוואה בין שתי העיניים תמחיש את השינוי שחל בקרנית הפגועה בעקבות הבצקת.

בהמשך נגרמת בצקת של תאי האפיתל, וכתוצאה נוצרות שלפוחיות או חוסרים של תאים אלו (ארוזיות באפיתל הקרנית). הפציעות החוזרות ונשנות של תאי האפיתל עלולות לגרום לסיבוכים שונים כגון התפתחות של כיב חיידקי, כאב מתמיד, ומצב של דלקת כרונית של משטח העין המתבטא בעין גרוייה ואדומה באופן תמידי (תמונה 4). הדלקת הכרונית של משטח העין עלולה לגרום להצטלקות ואף לצמיחת כלי דם חדשים בקרנית. כל התהליכים הללו גורמים לירידה משמעותית בראיה, ולמצב של כאב, אודם וגירוי מתמידים.

 

אילו מצבים גורמים לבצקת של הקרנית?

שורה ארוכה של מחלות, חלקן נרכשות וחלקן גנטיות, גורמות לפגיעה אקוטית או כרונית בתאי האנדותל וכתוצאה לבצקת בקרנית.

1. לחץ תוך עיני מוגבר

גלאוקומה של זוית סגורה – במצב זה נסגר איזור הניקוז של הנוזל בלשכה הקדמית (איזור הזוית שבין הקרנית והקשתית) וכתוצאה עולה הלחץ התוך-עיני באופן מהיר לערכים גבוהים מאוד, לעיתים עד 50-60 מ"מ כספית (הערך התקין של לחץ תוך עיני הוא 10-21 מ"מ כספית). התוצאה תהיה בד"כ בצקת של האפיתל, ולעיתים רחוקות גם בצקת של הסטרומה.
גלאוקומה מולדת – מלווה לעיתים קרובות בבצקת של הקרנית שמתפתחת בגיל מאוחר.

2. טראומה וניתוחים תוך-עיניים

פגיעה חבלתית באנדותל יכולה לגרום לבצקת בקרנית. דוגמאות לכך הם נזק בשעת הלידה (בעיקר בלידת מלקחיים), חבלה קהה לקרנית, או חדירת גוף זר לתוך הלשכה הקדמית.

אחת הסיבות העיקריות לטראומה לאנדותל היא ניתוחים תוך עיניים. בניתוחים תוך עיניים כגון ניתוח להסרת ירוד (קטרקט) מתבצעות פעולות שונות בתוך הלשכה הקדמית, בעזרת מכשור משוכלל. ניתוחים אלו בטוחים, אולם לעיתים יתכנו סיבוכים בניתוחים אלו, הגורמים לנזק לשכבת תאי האנדותל. בניתוח להסרת ירוד מתבצע פירוק ושאיבת הירוד בעזרת אנרגית אולטרה-סאונד (פאקו-אמולסיפיקציה). לעיתים בגלל קטרקט קשה יש צורך להשתמש באנרגית אולטרה-סאונד רבה מהרגיל, הפוגעת בתאי האנדותל. במקרים אחרים בהם הלשכה הקדמית צרה, המרחק בין איזור שאיבת הקטרקט ובין אנדותל הקרנית קטן יותר, דבר החושף את תאי האנדותל לפגיעה. כ"כ במקרים בהם נגרם סיבוך במהלך הניתוח המחייב פעולות נוספות (כגון הוצאת חלק מהזגוגית – vitrectomy) יתכן נזק לתאים אלו.
בניתוחים לתיקון הפרדות הרשתית מוזרק לעיתים לעין נוזל סיליקון, שתפקידו להשאיר את הרשתית צמודה למקומה. נוזל הסיליקון מושאר בתוך העין לתקופה ארוכה, ותפקידו למנות הישנות של הפרדות הרשתית. כאשר נוזל הסיליקון בא במגע עם תאי האנדותל של הקרנית הוא עלול במשך הזמן לגרום לפגיעה בתפקודם ולהתפתחות בצקת כרונית.

3. דיסטרופיות של הקרנית

אלו הם מחלות גנטיות שבהם יש פגם מולד של תאי האנדותל. אחת הדוגמאות השכיחות היא מחלה הנקראת Fuch's Endothelial Dystrophy . מחלת Fuchs היא מחלה תורשתית המתפתחת בגיל מבוגר, על רקע נזק מתמשך לתאי האנדותל שמתפתח בהדרגה לאורך השנים, ומתחיל להתבטא לאחר גיל 50. בספירת תאי האנדותל ניתן לראות ירידה משמעותית במספרם, בבדיקת מיקרוסקופ ספקולרי ניתן להבחין במעין "חורים שחורים" בתאי האנדותל (תמונה 6) המבטאים כיסים אחוריים של בליטות אחוריות של שכבה זו, ובבדיקת הקרנית במנורת סדק ניתן לראות נקודות עדינות בשכבת האנדותל. התלונה העיקרית במצב זה היא ראיה מטושטשת בשעות הבוקר, שהולכת ומתבהרת במשך היום, וזאת על רקע הבצקת בקרנית שהיא מקסימלית במהלך השינה, והולכת ומשתפרת במהלך השעות שלאחר הקימה. מצב זה מלווה לעיתים רבות בקטרקט. ניתוח קטרקט עלול במקרים אלו להחמיר את הבצקת ולהאיץ את הצורך בהשתלת קרנית במועד מאוחר יותר.

4. דלקת תוך עינית

דלקת תוך עינית (uveitis) עלולה לגרום לנזק לתאי האנדותל. דלקת תוך עינית על רקע של הרפס סימפלקס, או על רקע זיהומים חידקיים או ויראליים עלולה לגרום לנזק קבוע או חולף לאנדותל ולבצקת של הקרנית.

5. נזק לאפיתל הקרנית

נזק מכני או טוקסי לאפיתל הקרנית עלול לגרום ישירות לבצקת של הקרנית ללא נזק לתאי האנדותל. נזק לתאי האפיתל גורם לפגיעה בתכונת המחסום של תאים אלו, ולחדירת נוזל חוץ-עיני אל תוך הקרנית דרך הפתחים שבין התאים הניזוקים. אחת הדוגמאות השכיחות לסוג כזה של נזק הוא שימוש לא הולם בעדשות מגע (שעות ממושכות, שינה בלילה עם עדשות) שגורם לירידה בהספקת החמצן לתאי האפיתל, נזק לתאים ובצקת משנית של הקרנית. סיבה נוספת לפגיעה במנגנון זה הוא הנזק הנגרם לתאי האפיתל משימוש ממושך ולא מבוקר בתרופות מקומיות הניתנות בהזלפה לעין (כגון: אנטיביוטיקה, חומרי אלחוש, סטרואידים).

כיצד מאבחנים בצקת של הקרנית?

ניתן לאבחן בצקת של הקרנית במספר דרכים:
1. התבוננות חיצונית – ניתן לראות שהקרנית אינה שקופה, במיוחד כשמשווים בין 2 העיניים. קשה לראות את הקשתית ואת גבולות האישון כאשר יש בצקת בקרנית (תמונה 7). לקרנית יכול להיות גוון לבנבן או כחלחל (תמונה 3).
2. בדיקה במנורת סדק – מדגימה בצורה ברורה את עובי הקרנית ע"י שימוש באלומת אור צרה (סדק) הנופלת על הקרנית.
3. פכימטריה – זו בדיקה מדוייקת של עובי הקרנית הנעשית ע"י מכשיר אולטרה-סאונד הנוגע בקרנית ונותן מדידה של העובי בדיוק של מיקרונים.
4. מיקרוסקופ ספקולרי – בדיקה זו מאפשרת צילום בהגדלה של שכבת תאי האנדותל, המאפשרת התבוננות בגודל התאים, בצורתם ובצפיפות התאים (ראו תמונות 2 ו- 6 לעיל).

איך מטפלים בבצקת של הקרנית?

1. הורדת הלחץ התוך-עיני – במצבים בהם יש גלאוקומה של זוית סגורה או גלאוקומה מולדת. במקרים רבים יביא הדבר לנסיגת הבצקת.
2. טיפול בדלקת – מתן מקומי של סטרואידים במצבים בהם יש דלקת תוך עינית יכול להביא לנסיגת הבצקת. בנוסף הסטרואידים פועלים ישירות להקטנת הבצקת ברקמה, ולכן הם ניתנים כמעט בכל מצב שבו יש בצקת בקרנית, גם כשזו איננה על רקע דלקתי.
3. מי מלח מרוכזים – saline בריכוז של 5% יכול לגרום להתבהרות זמנית וקצרה של הקרנית. מכיוון שמי המלח המרוכזים נמהלים בדמעות במהירות, האפקט של טיפול זה הוא לא משמעותי.
4. עדשת מגע טיפולית – עשויה להקטין את הכאב והגירוי בעין הכרוך בארוזיות או שלפוחיות של האפיתל, ולהחיש את ריפוי השלפוחית או הארוזיה.
5. השתלת קרנית מלאה או שכבתית – היא הטיפול היעיל ביותר בבצקת כרונית של הקרנית. ניתוח זה יביא להחלפת תאי האנדותל הפגועים בתאי אנדותל חדשים. למידע נוסף על השתלות קרנית לחצו כאן.

מעוניינים לבצע ניתוח הסרת משקפיים בלייזר אך אתם לא יודעים האם אתם מתאימים? לבדיקת התאמה חינם השאירו פרטים אצלנו באתר ואחד מניציגנו יחזור אליכם.

יש לכם שאלה? כתבו לנו ותקבלו תשובה אישית בדוא"ל מהרופא
קראתי והסכמתי לתנאי השימוש

שאלות גולשים

טיפול בבצקת לאחר ניתוח קטרקט 30/04/2022

שלום רב פרופסור סלומון, כבר 3 חודשים עברו מאז ניתוח הקטרקט ואני סובלת מבצקת בקרנית. בחלק מהתקופה טופלתי בטיפות ripasudil מיפן, אלא שהרופא המומחה לקרנית הורה לי להפסיק את הטיפול הזה כעבור חודש. האם לאור הבצקת שעדיין קיימת, אני יכולה להשתמש שוב בטיפות הללו? תודה רבה לתשובתך.

שלום רב,

ניתן להמשיך ולהשתמש בטיפות אלו למשך זמן רב. אם הבצקת בקרנית לא עוברת תזדקקי ככל הנראה להשתלת קרנית מסוג DMEK.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

בצקת לאחר ניתוח קטרקט 11/02/2022

לפרופסור אבי סלומון שלום רב, לפני כשלושה וחצי שבועות עברתי ניתוח קטרקט וכתוצאה מהניתוח נוצרה בצקת בקרנית. אני מטפלת בטיפות נבנק, סטרוקדס, סודיום כלוריד ומשחה אלקון דורהטירס. האם לדעתך השילוב הזה יעיל לטיפול בבצקת? אני מאוד מודאגת מפני שאינני חשה בהטבה בראיה. אני מודה לך מראש על תשובתך. (הרופאה שניתחה אותי אמרה לי שהקטרקט היה קשה)

שלום רב,

בשלב זה את מקבלת את הטיפול המיטבי לבצקת בקרנית, ויש להתמיד בו במשך 3 חודשים לפחות. יתכן שהמצב ישתפר במהלך החודשים הבאים. אם לא יהיה שיפור במצב מומלץ לנסות טיפול בטיפות Ripasudil (או Glanatec). תרופה זאת משפרת את תפקוד תאי האנדותל של הקרנית. היא אינה מיוצרת בארץ, אך ניתן להשיגה דרך הרשת.

מומלץ להתייעץ בהמשך עם מומחה קרנית.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

לאחר ניתוח קטרקט שהסתבך עם קריעת קפסולה אחורית 28/01/2022

אני לאחר ניתוח קטרקט לפני 10 ימים שהסתבך עם קריעת קפסולה אחרית ולכן עברתי ויטרקטומיה אחורית והשתלת העדשה ללשכה הקדמית. אני ממשיך לראות מסך לבן וראיה מאד ירודה ללא שפור משמעותי למרות טיפול מקומי בסטרואידים. האם המצב הפיך. אני מאד מתוסכל וחושש מפני נזק קבוע לאפיתל הקרנית וצורך בהשתלת קרנית. לציין שהנני רופא במקצועי. אודה על תשובתך​

רון

שלום רון,

יתכנו מספר סיבות לראייה הירודה. יתכן שיש בצקת תגובתית במקולה שברשתית, הניתנת לאבחון בעזרת OCT של המקולה. אם יש בצקת ברשתית יש לטפל בה בטיפות NSAIDS. כ"כ תיתכן בצקת בקרנית על רקע פגיעה באנדותל הקרנית במהלך הניתוח. בשלב זה, פחות משבועיים לאחר הניתוח, עדיין מוקדם מאוד לדעת אם נגרם נזק קבוע לאנדותל הקרנית, ועדיין תיתכן התאוששות של האנדותל ונסיגת הבצקת בקרנית.

לכן במהלך השבועות הבאים מומלץ להמשיך את הטיפול המקומי בסטרואידים, ולזה אולי להוסיף טיפול מקומי ב NSAIDS (כגון נבנאק או דיקלופתיל).

מומלץ להמשיך את המעקב אצל הרופא המנתח.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

היתעוררות בבוקר עים מסך לבן בעין כל פעם בעין אחרת 16/12/2021

מה הסיבה לכך במשך כמה שעות אני סובל מיכך ובמשך היום העין מיתבהרת אני גם,סובל מאור מרצד במנורות לבנות

פנחס

שלום פנחס,

ראייה מטושטשת בצורה שאתה מתאר, שקיימת מיד לאחר היקיצה בבוקר ונמשכת מספר שעות, עלולה להיות תוצאה של בצקת בקרנית. בצקת בקרנית עלולה להיגרם משינויים בשכבת תאי האנדותל של הקרנית עם הגיל, ממחלות של האנדותל (כמו Fuch's Endothelial Dystrophy), או לאחר ניתוחים תוך עיניים (כמו ניתוחי קטרקט). מומלץ להיבדק בהקדם אצל רופא עיניים מומחה לקרנית.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

תאי אנדותל 07/11/2021

בבדיקה במיקרוסקופ ספקולרי נמצא ששכבת תאי האנדותל מלאה (ללא "קרחות") ושהצפיפות של התאים מתאימה לגיל. אבל, שלא כצפוי, תאי האנדותל אינם בגודל שווה (חלקם גדולים יותר וחלקם קטנים יותר) וגם חלקם אינם נראים כמשושים. מבקש לדעת מה המשמעות של הממצאים הללו? האם יכול להיות לממצאים הללו קשר לתהליך ניתוח קטרקט (בחירת העדשות המושתלות, תהליך הניתוח עצמו)?

שלום רב,

אין לממצאים אלו כל משמעות מבחינתך, כל עוד הקרנית שקופה ואינה בצקתית, והראייה המתוקנת (עם משקפיים או עדשות מגע) טובה.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

ספירת תאי אנדותל 05/06/2021

האם אפשר לעשות בהדסה ספירת תאי אנדותל במיקרוסקופ ספקולרי?

שלום רב,

כן.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

ניתוח קטארק 30/12/2019

ב- 19.11 אישתי עברה ניתוח קטארק לפי טענת הרופא היה מורכב + 4-5 תפרים .הניתוח נימשך כשעה וחצי .נכון להיום רואה מטושטש וראייה ירודה מאוד .מטפלים בסוגי טיפות למיניהן אנטיביוטיקה ועוד בהמלצת הרופא.במעקב עם הרופא המנתח.הרופא אומר שלאחר הוצאת התפרים לאחר כשלושה שבועות מיום הניתוח הראייה תשתפר משמעותית .לאור המצב אישתי לא רגועה .אודה לך בעד תשובתך בהקדם.!! בתודה .

שלום רב,

קיימות סיבות רבות לראייה הירודה בעקבות ניתוח קטרקט מורכב, ואי אפשר לתת לך חוות דעת על מצב העין בלי לבדוק אותה. תיתכן בצקת בקרנית, בצקת ברשתית, ועוד סיבות אחרות. מוטב שהרופא המנתח יסביר לך בדיוק מה קרה בניתוח, ויגיד לך מהן הסיבות למצב הנוכחי ולמה יש לצפות בהמשך.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

גוטטה בקרנית, וקטרקט בדרך 30/10/2019

לאחרונה, בעקבות דלקת ויראלית או חיידקית בעיין ימין, טופלתי באנטיביוטיקה בשתי העיניים. לאחר כ 10 ימים, הרגשתי ירידה ממשית ומהירה בראייה בעין שמאל, ובבדיקה התבשרתי שיש לי גוטטה בקרנית שמאל, כנראה כבר מזה זמן. אני מניח שהירידה בראייה נובעת מבצקת בקרנית. עדיין לא נבדק עובי או ספירת תאי אנדותל.
במקביל מסתבר שבעדשה בשמאל מתפתח קטרקט, בשורה פחות טובה לאנדותל אם אגיע לניתוח…
השאלות:
האם יתכן שהטיפול באופולוקס ומקסיטרול זירז את הבצקת ואת הפגיעה בראייה?
האם ניתן להתמודד עם ההדרדרות באיכות הראייה עי התאמת משקפיים בקצב מוגבר?
מה הפרוגנוזה לנל?
האם מומלץ למהר לניתוח קטרקט אפילו שעוד לא הגיע הזמן, כדי להקטין את הסיכון לפגיעה באנדותל ולהשתלת קרנית?
בשלב זה אני מזליף מי מלח שכמובן אינם פתרון.
תודה

שלום רב,

הטיפול באופלוקס ומקסיטרול לא גרם לבצקת בקרנית ולפגיעה בראייה.

משקפיים לא עוזרות לטיפול בבצקת בקרנית.

לא ניתן לדעת כיצד המצב יתפתח, מה גם שאין לך מידע על ספירת תאי האנדותל או עובי הקרנית. מדידות חוזרות של אלו אחת למספר חודשים יתנו לך הערכה לגבי קצב השינויים בקרנית.

ההחלטה על תזמון ניתוחי קטרקט תלוי בחדות הראייה, במצב העדשות בעיניים, ובמצב הקרנית, וכל מקרה נבחן לגופו. מומלץ לפנות למומחה לקרנית.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

תרופה המיועדת לעידוד ייצור תאי האנדותל שבקרנית. 22/08/2019

פרופסור סלומון שלום רב.
בהמשך לתשובתך אלי בקשר לתרופה המיועדת לעידוד ייצור תאי האנדותל שבקרנית שבה ענית לי שקיימת תרופה כזו בחו״ל, ברצוני לשאול מהי התרופה והאם תוכל לסייע לי בהשגתה.
ברצוני לציין שכרגע עדיין איני סובל מבצקת בקרניות העיניים ורואה 6/6 בשתיהן ולכן תרופה זו יכולה להציל אותי מבצקת בקרניות העיניים ומצורך בניתוחים להשתלת קרניות.
בכבוד רב
יצחק

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

תרופה המיועדת לעידוד יצור תאי האנדותל שבקרנית העין. 20/08/2019

שלום פרופסור סלומון.
אני סובל מספירה נמוכה של תאי אנדותל (644 בעין ימין ו-2041 בעין שמאל).
האם קיימת תרופה שמטרתה לעודד ייצור של תאי אנדותל?
בכבוד רב
סופר יצחק.

שלום,

קיימת תרופה כזו. בשלב זה התרופה לא נמצאת בישראל ואינה חלק מסל התרופות.

מומלץ להיבדק ע"י מומחה לקרנית. אם יש בצקת בקרנית ואם הספירה של תאי האנדותל בעין ימין נמוכה יש לשקול השתלת קרנית מסוג DMEK.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

לייעוץ והכוונה עם פרופסור אבי סלומון

השאירו פרטים ונחזור אליכם

    נא לבחור סיבת פנייה