מבנה העין

העין היא אחד האיברים המופלאים בגוף האדם. נפחה 7 סמ"ק ואורכה הצירי הוא 24 מ"מ. אך למרות מימדיה, העין היא איבר מורכב. היא מכילה בתוכה מערכות מורכבות העוסקות בהעברה האופטית המדויקת של התמונה שאנחנו רואים, בעיבוד המידע האופטי למידע חשמלי, ובהעברתו אל המוח. כמו-כן יש סביבה מערכות עזר השומרות ומגינות עליה מפגעי הסביבה ומנזקים שונים. הבנת המבנה החיצוני והפנימי של העין חיונית להבנת פעולת העין הבריאה ולהבנת מחלות שונות בעין והדרכים לטפל בהן.
בדפים הבאים תמצאו מידע מפורט על המבנה והתפקיד של החלקים השונים של גלגל העין, וכן על הרקמות השונות העוטפות את העין מסביב, והעוזרות בהגנתה.
-
חלקי העין
העין נחלקת למקטע הקדמי ולמקטע האחורי. המקטע הקדמי מכיל את החלקים האופטיים של העין: הקרנית והעדשה, האחראיים על מיקוד קרני האור. המקטע האחורי מכיל את הרשתית, רקמה עצבית מיוחדת המעבדת את קרני האור המגיעות אליה, והופכת אותן לזרמים חשמליים המועברים דרך עצב הראיה אל מרכז הראיה במח. ... להמשך
-
מבט חיצוני אל העין
במבט חיצוני ניתן להבחין בחלקי העין החיצוניים כפי שהם נראים לכל אחד: העפעפיים, הקרנית, הלחמית, הקשתית והאישון. במרכז העין נראית הקרנית. דרכה אנו רואים את הקשתית (איריס), הנותנת את ה"צבע" של העין, ואת האישון הנמצא במרכז הקשתית. לובן העין מורכב מהלחמית ומהסקלרה הנמצאת מאחורי הלחמית. ... להמשך
-
הקרנית והלחמית
הקרנית היא החלון הקדמי של העין. זוהי רקמה קמורה ושקופה, הבנוייה משכבות של סיבי קולאגן, המסודרות במרחקים שווים ובזויות ישרות האחת כלפי השניה. הלחמית היא שכבת הציפוי החיצונית של לובן העין. היא מצפה את החלק הקדמי של גלגל העין ואת החלק הפנימי של העפעפיים. ... להמשך
-
הלשכה הקדמית
הלשכה הקדמית נמצאת בין הקרנית והקשתית. היא מכילה את נוזל הלשכה האחראי על שמירת הלחץ התוך עיני. הזוית נמצאת בחיבור שבין הקשתית והקרנית, ובה נמצאת מערכת סינון מיוחדת, דרכה מתנקז נוזל הלשכה. ... להמשך
-
הקשתית והאישון
הקשתית מחלקת את העין למקטע קדמי ואחורי. במרכז הקשתית נמצא האישון. התפקיד העיקרי של הקשתית והאישון הוא לשלוט על כמות האור המגיעה אל הרשתית, ולהקטין את פיזור האור בתוך העין. ... להמשך
- גוף העטרה
- העדשה
- הזגוגית
- הרשתית
- הכורואיד (ענביה)
- הסקלרה
- העפעפיים
- ארובת העין
- דרכי הדמעות
- שרירי העין

שלום פרופ', שמי רונן בן 53, מרכיב משקפיים מולטיפוקל - הנתונים עד לפני כחודשיים :
6.75- בשתי העיניים
CYL - בימין 0.50 בשמאל 0.75
AX - בימין 15 בשמאל 155
PRIS - בשתי העיניים 1.5
קריאה : 2.5 + בשתי העיניים
בבדיקת ראיה לפני כחודשיים (היות וטענתי שאני לא רואה טוב) קבע האופטמטריסט הקבוע שהמספר ירד ב 2 העיניים מ 6.75- ל 6-.
לאחר שבוע שהרכבתי טענתי שעדין איני רואה טוב בעין שמאל.
האופטמטריסט טען שהמספר בבדיקה העדכנית בעין שמאל קפץ ל 7.5-. אבל כדאי לבדוק שוב מאז עשיתי כ - 4 בדיקות בפערים של כשבוע (כל בדיקה מבוצעת בבקר ושניה בערב) ובכל שבוע המספר בעין ימין גדל בערך בחצי מספר וכיום לאחר כחודשיים הוא אומר שהמספר בעין שמאל כבר 9- .(היות ולא יציב טרם הוזמנה עדשה).
רופא עיניים שלל לחלוטין קטרקט, או מימצע פתלוגי אחר, בדיקת סכרת /המסת סוכר תקינה.
טען ששריר בעין נתפס ושמתי טיפות COLIRCUSI CICLOPLEJICO - לא עזר, אמר לי לנוח שבועיים לא עזר.
מדגיש שמדובר בעין שמאל בלבד, עין ימין תקינה.
מבקש לשמוע דעתך.
תודה מראש.
רונן
יש מספר סיבות לתופעה שאתה מתאר.
כאשר מבצעים בדיקת משקפיים לקוצר ראיה, לפעמים הנבדק יעדיף מספר חזק יותר ממה שהוא באמת צריך (יותר "מינוס").
האופטומטריסט המיומן צריך לבצע אז בדיקה נוספת לאחר שיתוק יכולת האקומודציה של העין, מה שנקרא cycloplegic refraction.
בדיקה זו תגלה במידה רבה יותר של דיוק את המספר האמיתי של העין.
אפשרויות נוספות הן מצבים פתולוגיים שונים בעין, אחד מהם הוא קטרקט, שיכול לגרום לעליה בקוצר ראיה (אך לא בקצב כ"כ מהיר כמו שאתה מתאר).
מחלות שונות בקרנית יכולות גם הן להשפיע על בדיקת המשקפיים.
אני מציע לך להגיע לבדיקה יסודית במחלקת עיניים במרכז רפואי גדול, שתכלול בדיקה אופטומטרית מיומנת, ובדיקה של העיניים ע"י מומחה למחלות קרנית.
בברכה,
פרופ' אבי סלומון
שלום רב פרופסור,
שמי אורן בן 30, עד לפני שנה הרכתי משקפיים. בעין ימין מינוס 7 ועין שמאל מינוס 6.
לפני שנה החלטתי לעשות ניתוח לתיקון הראיה,לאחר התלבטויות עישתי ניתוח ליזר באחד מהמוסדות המוכרים, נאמר לי שאני יכול לעשות את הניתוח "המהיר" לאסיק וזה מה שעשיתי.
כשיצאתי מהניתוח הבחנתי בשיפור מיידי ומדהים בשני העיניים אבל בעין שמאל הרגשתי שאני עדיין לא רואה ממש טוב, לאחר יום,שבוע חודש וחודשיים(אלה הם התקופות שביקרתי אצל הרופא) בהם התלוננתי על ראיה לא טובה בעין שמאל ולמרות שמכשיר לבדיקת הראיה מדד כי אין לי מספר גדול(הבחין בחצי מספר), נעשת לי בדיקה עם הרחבת אישונים שבה גילה המכשיר שיש לי מינוס 2.נאמר לי שיש לי מצב של כייווץ השריר או ספאזם ולכן המספר הזה היה חבוי למכשיר.
נאמר לי שעלי לחכות כשנה לייצוב המספר ולאחר שנה של ראיה קלוקלת לפני כחדוש עשיתי תיקון ראיה חוזר בעין שמאל. הציין שהניתוח השני לווה בכאבים, נסבלים אבל עדיין כאבים. אבל לנקודה, כשיצאתי מהניות כבר הבחנתי שאין שיפור בראיה כלל ואפילו יותר מזה יש התדרדרות בראיה.כעת אני חודשים לאחר הניתוח, מבדיקה שעשיתי נאמר לי שיש לי מספר של 1 וחצי, ובבדיקה של הרחבת אישונים נאמר לי שיש לי מספר של רבע! שוב נאמר לי שיש לי ספאזם בעין שמאל והרופא המנתח התפלא שהספאזם לא נשבר ונתן לי טיפות של colircusi cicloplejico, לשים שתי טיפות בלילה.
אני לא יודע מה לעשות ואשמח לשמוע את דעתך בנושא.
נדיר מאוד להגיע למצב שבו גם אחרי ניתוח תיקון נשאר מספר כזה.
כדי לענות על שאלתך צריך נתונים נוספים כמו מיפוי הקרנית ועובי הקרנית לפני ואחרי הניתוחים השונים, ובדיקות המשקפיים.
בכל אופן - אחרי שבוצע ניתוח תיקון, לא מומלץ לבצע ניתוחי תיקון נוספים בעין זו.
בברכה,
פרופ' אבי סלומון